Sedan arbetsförmedlingen och försäkringskassan försvann finns de enda statliga jobben i Bräcke – på Systembolaget.
– Det är rätt sjukt, konstaterar Bräckes oppositionsråd Theresa Flatmo (C).
Det var hennes partiledare Annie Lööf som på onsdagsförmiddagen kallade till presskonferens i riksdagshuset i Stockholm.
C-ledaren presenterade stolt de landsbygdssatsningar som finns med i regeringens, Centerpartiets och Liberalernas höstbudget. Totalt 2,2 miljarder kronor nästa år.
– En stor och märkbar förändring, sa Annie Lööf.
Över 800 000 personer i glesbygden i norra och västra Sverige kommer att få sänkt skatt – med 137 kronor i månaden.
De flesta av de cirka 6 400 invånarna i Bräcke kommun i Jämtland berörs.
– Som jag ser det borde man ha gjort mer, säger Centerpartiets tyngsta företrädare i kommunen, Theresa Flatmo.
Landsbygdspaketet som föreslås av S, MP, C och L
• Förslaget ingår i ett landsbygdspaket i statsbudgeten.
• Paketet kostar statskassan 2,2 miljarder kronor nästa år. Det dyraste förslaget är en skattesänkning för invånare i kommuner som i sin helhet ingår i stödområde A och B. Det omfattar ungefär 830 000 personer i 80 kommuner.
• Skattereduktionen innebär 1,35 miljarder kronor mindre i skatteintäkter för staten, men 1 650 kronor i skattesänkning per år för berörda landsbygdsbor.
• Landsbygdspaketet innehåller också drygt 200 miljoner kronor mer till väg- och järnvägsunderhåll och 150 miljoner kronor mer till bredbandsutbyggnad.
• I landsbygdssatsningen ingår även ett ”bondepaket” för 191 miljoner kronor och 85 miljoner kronor till mediestöd till landsbygd.
• I landsbygdspaketet räknar Centern också in ett förslag om ersättning till privata vårdgivare för den moms som i år införts på inhyrd vårdpersonal. Förslaget kostar staten 210 miljoner kronor.
Kommunen styrs av S, V – och M
I kommunvalet i Bräcke röstade nästan 36 procent på Centerpartiet och 35 procent på Socialdemokraterna. Moderaterna fick tio procent och Sverigedemokraterna åtta. De andra partierna finns knappt.
Kommunens S-topp Jörgen Persson gjorde efter valet upp med Moderaterna och Vänsterpartiet – och de styr nu ihop.
När Expressen når honom någon timme efter Annie Lööfs presskonferens skrattar han uppgivet åt det hon kallat för en ”stor landsbygdssatsning”.
– 137 kronor räcker till en pizza i månaden. Det hade kanske varit trevligt – om våra medborgare hade haft en pizzeria att gå till. Men den servicen är borta sedan länge, som så mycket annat.
– 137 kronor är kanske ett plåster på såret, men såret finns kvar.
Och det blöder fortfarande.
Jörgen Persson konstaterar att staten snart är helt borta från kommunen.
– Vi har försökt bråka för att få några timmars försäkringskassa i veckan, men det är helt omöjligt. Och detsamma gäller arbetsförmedlingen.
Regionen vill höja skatten med 50 öre
Samtidigt är Bräckeborna just nu på trettonde plats på listan över de som betalar högst skatt i landet – med en kommunalskatt på 34,59 kronor. Den genomsnittliga kommunalskattesatsen i landet är i år 32,19 kronor.
Men om regionen höjer skatten med 50 öre vid årsskiftet, vilket har föreslagits, så klättrar Bräcke kommun till tredje plats.
– Jag som kommunpolitiker vill inte lägga mig i vad regionen behöver göra, men om de höjer skatten är vår möjlighet att också göra det borta, säger Jörgen Persson.
Eller kanske inte ändå.
– Vi vill absolut inte höja skatten, men det kan gå så långt. Vi börjar närma oss. När jag började i politiken för några år sedan hade vi åtta skolor i kommunen, nu har vi tre. Vi kan inte lägga ner fler.
På presskonferensen i Stockholm får Annie Lööf frågan om hur hon ser på risken för att skattesänkningen äts upp av nya skattehöjningar ute i kommunerna – och hon svarar:
– Vi tar ansvar för den skattepolitik som förs på nationell nivå.
Sedan lade C-ledaren till:
– Vi ger generella statsbidrag till kommuner o regioner samt verkar för ett utjämningssystem som skulle stärka deras ekonomier. Det är ett tydligt sätt att underlätta för kommunerna att inte behöva höja skatten.
Bräcke kommun är inte den enda som nu riktar nödrop till regeringen och Stefan Löfven.
Expressen kunde förra veckan berätta att statsministern för underkänt också i de egna leden – i hela landet.
https://www.instagram.com/p/B1_fzpEIXe3/Kommunpolitikerna vädjar om mer pengar
På frågan om regeringen gjort tillräckligt för landets kommuner svarade 419 S-politiker nej, vilket motsvarar 73 procent av de som deltagit i undersökningen.
I svar efter svar vädjar kommunpolitiker om mer pengar och ökad omfördelning mellan rika storstadskommuner och fattiga glesbygdskommuner.
Det har tidigare rapporterats att ett 40-tal kommuner i landet tvingas höja skatten nästa år. Samtidigt räknar 110 kommuner med att gå med underskott i år, liksom 11 av 20 regioner.
Tillbaka till den region som fått namnet Jämtland Härjedalen. För några veckor sedan blev det känt att tjänstemän där räknat på att dra in ambulansen i Bräcke nattetid. Enligt sparförslaget ska fem tjänster i ambulansvården bort.
En konsekvens kan då bli att ambulansen i Bräcke ersätts av en ”bedömningsbil” bemannad av en sjuksköterska under natten.
Några kommuninvånare har därför dragit i gång en namninsamling på nätet, med rubriken: ”Vi som vill ha kvar ambulansen i Bräcke”:
”Om ambulansen i Bräcke försvinner blir det katastrof! Med långa avstånd runt Bräcke samt hög ålder i byar blir tiden knapp! Vi behöver vår ambulans i Bräcke! Dygnet runt året om!”
1 100 personer har skrivit under hittills.
”Vi är andra klassens medborgare”
Kommunstyrelsens ordförande Jörgen Persson – igen:
– Det har varit väldigt starka reaktioner sedan det förslaget blev känt. Man känner att våra liv inte är lika mycket värda. Vi är andra klassens medborgare, säger han.
Annie Lööfs partikamrat, Bräckes oppositionsråd Theresa Flatmo, är samtidigt upprörd över att kommunen inte får del av allt som produceras i området. Hon nämner som exempel grannkommunen Ragundas stora vattenkraftanläggning.
Där har man länge drömt om återbäring.
Om man räknar ihop fastighetsavgifter och olika skatter så genererar vattenkraften i Ragunda ett par miljarder per år till statskassan.
Skatteutjämningssystemet ger en bråkdel.
– Det finns så mycket mer vi kan göra om vi fick ta del av det som vi producerar. Det viktigaste är att vi får ta del av de slantarna. Stad och land behöver varandra. Om landet mår bra mår staden bra, och om staden mår bra mår landet bra, konstaterar Theresa Flatmo, som också – naturligtvis – skyller på Socialdemokraternas felprioriteringar i hemkommunen.
– Man investerar i sånt man inte ska investera i, man konkurrerar med företag. Samtidigt tror jag att vi har en av de högsta kostnaderna för skolorna. Så vi kan inte bara skylla på staten.
S-toppen drömmer om glesbygdslösning
När kommunens S-topp Jörgen Persson får frågan vad han nu önskar sig av staten – om han får drömma fritt – blir svaret:
– Två saker: En bättre utjämning mellan stad och land. Tätbefolkade kommuner har under många år fått pengar som de inte skulle ha haft. Det andra är en statlig samverkan. Försäkringskassan, arbetsförmedlingen och socialtjänsten skulle kunna göra underverk om de fick sitta ner tillsammans – bara några timmar i veckan. Det är den perfekta glesbygdslösningen.
Han berättar samtidigt att en av kommunens tjänstemän nyligen försökte komma i kontakt med Arbetsförmedlingen.
Hon ringde 30 olika telefonnummer, men fick inget svar.
– Det är där vi är nu.
Då betyder 137 kronor i månaden – eller en pizza – inte så mycket, anser Jörgen Persson.
Bräckeborna om skattesänkningen
Sara Löthman, 32:

– Jag tycker det är jättebra. Man ska inte behöva drabbas hårdare för att man vill bo i landsbygd. Jag tänker ofta på hur vi kan ha en av Sveriges högsta kommunalskatter. Jag bor en mil utanför Bräcke och är beroende av bil så det är en stor kostnad. Alla pengar man kan spara är bra. Särskilt som föräldraledig också.
Anita Osterling, 76

– Det är klart att det känns positivt. Det känns riktigt att man vill göra en annan fördelning. I till exempel Stockholm finns ju en helt annan tillgång till allt och då tänker jag på både vårt och skola. Visst behövs kommunalskatt, men jag tror inte att det är så många som vill flytta till en kommun med en av Sveriges högsta skatter. Jag hoppas vi blir fler i Bräcke och att det skapas mer jobb.
Roland Sund:

– Det är åt helvete. Vad handlar det om? 137 kronor i månaden eller något sådant. Det är alldeles för lite enligt min uppfattning. 300-400 kronor i månaden hade känts bättre.
Inger Vall:

– Det är en helt okej skattesänkning enligt min mening. Det får fel att jättelika kommuner i landet ska ha låg skatt medan vi har den högsta. Jag tycker att det känns rätt att man nu vill utjämna. Det kostar en hel del att bo på landsbygd. Jag behöver alltid bilen till exempel.
Mattias Jensén, 33:

– Alla vill ju ha mer pengar i plånboken – ser man det bara så är det förstås positivt. Men man kan också tänka ett steg till, det här är pengar som ska användas för ett fungerande samhälle. Jag har barn som ska börja på förskolan och då vill jag att de ska få det bra och att de sedan ska ha en fungerande utbildning i livet. Jag betalar gärna hög kommunalskatt om pengarna används på rätt sätt.
ENKÄT I BRÄCKE: Patrick Sjöö