Kolla värdet på dina gamla Ikea-möbler

3 fåtöljer ”Järpen”. Design: Niels Gammelgaard, 1983. Utropspris: 3 000 kronor. Bukowskis Market/Barnebys.se.
Foto: BUKOWSKIS MARKET/BARNEBYS.SE
Vilstol ”Skye”. Design: Tord Björklund, 1980-tal. Utropspris: 2 000 kronor. Bukowskis/Barnebys.se.
Foto: BUKOWSKIS MARKET/BARNEBYS.SE
2 fåtöljer ”Kolding”. Design: Erik Wørts, 1961. Utropspris: 4 000. Bukowskis Market/Barnebys.se.
Foto: BUKOWSKIS MARKET/BARNEBYS.SE
Barskåp ”Varié”. Design: Arne Wahl-Iversen, 1960-tal. Utropspris: 2 500 kronor. Bukowskis Market/Barnebys.se.
Foto: BUKOWSKIS MARKET/BARNEBYS.SE
Soffbord ”Impala”. Design: Gillis Lundgren. Utropspris: 1 800 kronor. Bukowskis Market/Barnebys.se.
Foto: BUKOWSKIS MARKET/BARNEBYS.SE
Fåtölj ”Impala”. Design: Gillis Lundgren. Utropspris: 3 000 kronor. Bukowskis Market/Barnebys.se.
Foto: BUKOWSKIS MARKET/BARNEBYS.SE
Sideboard ”Korsör”. 1900-talets andra hälft. Utropspris: 3 000 kronor. Bukowskis Market/Barnebys.se
Foto: BUKOWSKIS MARKET/BARNEBYS.SE
Byrå ”PS kollektionen”. Design: Thomas Sandell, 1990-tal. Utropspris: 1 500 kronor. Bukowskis Market/Barnebys.se.
Foto: BUKOWSKIS MARKET/BARNEBYS.SE
1 / 8

De allra flesta svenskar har åtminstone en möbel från Ikea i sitt hem.

Men det många inte vet är att bland de masstillverkade möblerna kan det dölja sig riktiga dyrgripar.

– Det är ju tillgång och efterfrågan. Men de kan kosta tiotusentals kronor, säger grundaren av auktionssöksajten Barnebys, Pontus Silfverstolpe.

Intresset för att handla möbler och annat i andrahand har ökat kraftigt de senaste åren. Den trenden finns också när det gäller gamla Ikea-möbler.

– Marknaden är fortsatt stark för Ikea, men det är ju vissa modeller mer än andra som lockar, säger antikexperten och grundare av auktionssöksajten Barnebys.se, Pontus Silfverstolpe.

Hur mycket man kan få för sina gamla möbler varierar. Men vissa dyrgripar kan gå för tusentals kronor.


LÄS OCKSÅ: Ikea-sonen Mathias Kamprad har lämnat över ordförandeposten


– Vi kan se att intresset är stort. Dels är det Ikeas 1700-talsserie, den går alltid dyrt. Men sedan har man till exempel en formgivare som heter Gillis Lundgren, som gjorde mycket möbler för Ikea på 70-talet. Hans möbler brukar gå dyrt överlag. Även ”Amiral” av Karin Mobring går rätt bra, säger Pontus Silfverstolpe.

Ikeas 1700-talsserie är populär

En av Ikeas kollektioner som är särskilt populär är 1700-talsserien. I serien ingick bland annat fåtöljer, porslin och bord där designen och tillverkningen var inspirerad av 1700-talets möbler.

Intresset för att handla möbler och annat i andrahand har ökat kraftigt de senaste åren – det gäller också Ikea-möbler.
Foto: Henrik Isaksson/IBL

– Förr gjorde man möblerna i bättre material, vilket har gjort att de har hållit bättre. Det är det som också är saken med den här 1700-talsserien. Även om man inte gjorde den för så många år sedan, så har man gjort dem på samma sätt som man gjorde på 1700-talet, vilket har gjort att möblerna har hållit bra. De möblerna är ett riktigt bra hantverk och de är gjorda av ett bra material, säger Pontus Silfverstolpe.

Ikea anställer duktiga designer

Sedan starten år 1943 är det också många kända designer som har samarbetat med Ikea. En av dem är som tidigare nämnt Gillis Lundgren. Han studerade på Malmö tekniska institut innan han som fjärde anställd började på Ikea som formgivare.

– Det Ikea varit duktiga på är att de alltid har knutit bra designer till sig. Så det är inget fel på Ikeas design, utan den är ofta bra. Det är snarare materialvalet som ibland har varit sämre.  Om man tänker bokhyllan Billy så rasar den ju ihop så fort man försöker flytta på den. Men det som går på andrahandsmarknaden, det är oftast av bättre kvalitet, säger Pontus Silfverstolpe.


LÄS OCKSÅ: Mariana, 27, blev lurad av "Tina" på Blocket


Och det är just skicket och kvaliteten som ofta blir avgörande för om en Ikea-möbel platsar på en garageloppis eller på ett stort auktionshus.

– Det ska vara bra material, kul och spännande formgivning och det ska vara i bra skick. Och gärna ha sålts på auktion förut så det finns en referens, säger Pontus Silfverstolpe.

Tänk på det här

Var du säljer

När man ska sälja sina gamla Ikea-möbler finns det olika ställen att göra det på. Fundera över vad som passar just din möbel eller dina syften bäst: ett auktionshus, den lokala antikhandlaren eller kanske nätet.

Kolla värdet på olika ställen

Olika värderare kan ge olika pris. För att få reda på vad just din Ikea-möbel är värd kan du gå till olika ställen för att få den värderad. Det finns också företag som kan göra prisjämförelsen åt dig.

Ta reda på vad det är du säljer

Ikea har gjort många olika kollektioner under åren och för att få reda på värdet på din möbel är det bra om du vet vad det är du säljer. Du kan exempelvis kolla i Ikeas egna arkiv, jämföra bilder på nätet eller granska din möbel för att se om det står någon ledtråd på den.

Undersök skicket

Hur mycket du kan få beror också på i vilket skick din möbel är. Visst slitage får man kanske räkna med när det gäller gamla möbler, men om den är trasig kan det dra ner priset.

Materialet och designen

Ikea har gjort många olika typer av möbler i varierande kvalitet och av varierande design. Om din möbel är av ett bra material, om den är sällsynt eller om den designats av en särskild designer så kan priset bli högre.