Kolla! Här är 15 avdrag som du inte vill missa

Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, tipsar om 15 avdrag du kan göra.
Foto: Compricer
Saknar du pensionsrätt i din anställning får du göra ett avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten (max 443 000 kronor).
Foto: / COLOURBOX
Det finns många möjliga avdrag värda att fundera över.
Foto: Colourbox / COPYRIGHT BY HIN255

Det är dags att leta fram gamla kvitton för deklarationen.

Men det blir allt svårare med avdrag som passerar Skatteverkets granskade ögon.

– Det mesta är förinskrivet i deklarationen, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Men helt hopplöst är det inte. Ovan hittar du 15 möjliga avdrag.

Deklarationsblanketten för 2016 är på väg ut till landets deklaranter. Mer än 7,5 miljoner får den i brevlådan även om de tillhör den majoritet av svenska folket som väljer att i slutändan deklarera elektroniskt, t ex med hjälp av mobilt bank-id. Det viktigaste är kanske att kontrollera att allt på den förintryckta blanketten stämmer.

Det mesta i deklarationsväg går i dag att göra elektroniskt utan att man måste skicka in deklarationsblanketten med bilagor i pappersform.

Finns det då något riktigt bra tips?

– Något som är ganska bra att titta över är rot och rutavdragen som man kan fördela mellan sig. Detsamma gäller ränteavdragen, det måste man dubbelchecka själv och ändra i deklarationen, säger sparekonom Christina Söderberg.

Skatteverket ger rött kort

Sedan var det då eventuell släktkoppling med den som utfört rot eller rutavdraget. Där ger Skatteverket rött kort.

– Ganska många kommer att få hicka när man upptäcker att det inte går att anlita nära släktingar, säger Christina Söderberg

– Kommer man på detta så kan det vara läge att erkänna och förekomma Skatteverkets granskning och ändra i deklarationen. Då är det lugnt, säger hon.

Klarar sig om man är ärlig

Släktförbundet med rot och rut är inte nytt.

– Men man har inte granskat det så noga tidigare. Skatteverket har säkert upptäckt att det kanske är vanligt. Bara man är ärlig så klarar man sig, säger Söderberg.

Det är annars inte så mycket nytt i deklarationen för 2016. Värt att notera är att avdraget ''förvaltningsavgifter'' dit till exempel kostnader för bankfack eller depåavgift till bank på mer än 1 000 kronor hör, är snart ett minne blott. Avdraget slopas i deklarationen 2017.

Christina Söderberg har listat 15 möjliga avdrag. Men det kan gälla många olika villkor och regler, så det är värt att gå in och kolla lite extra på Skatteverkets hemsida.

Senast vid midnatt den 2 maj ska deklarationen var inlämnad.

GLÖM INTE: RÄNTA, RESOR & FÖRLUST

1) Utgifter som du haft för skyddskläder och skyddsutrustning som endast används i tjänsten.


2) Om du är arbetslös och har fått arbetslöshetsersättning från svensk arbetslöshetskassa har du rätt till avdrag resor och andra utgifter som du haft i samband med att du sökt lämpliga arbeten.


3) Nödvändiga arbetsredskap som arbetsgivaren ej tillhandahåller, till exempel dator, facklitteratur och mobiltelefon.


4) Arbetsrum. Om din arbetsgivare ej tillhandahåller detta kan du få avdrag för arbetsrum i bostaden eller annan plats.


5) Bil i tjänsten och bil/motorcykel till och från arbetet. Avståndet ska vara minst fem kilometer från bostaden och du ska tjäna minst två timmar per arbetsdag på att ta bilen i stället för kommunalt.


6) Dubbel bosättning – om du på grund av ditt arbete har flyttat till en ny bostadsort och har behållit en bostad på den tidigare bostadsorten.


7) Resor till arbetet om du har funktionshinder.


8) Kapitalförlust vid försäljning av värdepapper, bostad och andra kapitalplaceringar.


9) Moped till och från arbetet måste överstiga 10 000 kr/år i kostnad.


10) Parkeringsavgifter vid arbetsplatsen om du har använt egen bil i tjänsten.


11) Pensionssparande: 1 800 kronor för 2015. Saknar du pensionsrätt i din anställning får du göra ett avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten (max 443 000 kronor).


12) Representation i omedelbart samband med verksamheten.


13) Ränteavdrag för egen betald skuld. 30 procent av räntan upp till 100 000

kronor. Därefter 21 procent.


14) Räntekompensation. Om du har brutit ett bundet lån och har fått betala ränteskillnadsersättning har du rätt att göra avdrag för detta som för en vanlig ränteutgift.


15) Uthyrning av privatbostad beskattas under inkomst av kapital med 30 procent. Ett schablonavdrag och en del av föreningsavgiften/hyresinkomsten är avdragsgill.