Deklarationsblanketten för 2016 är på väg ut till landets deklaranter. Mer än 7,5 miljoner får den i brevlådan även om de tillhör den majoritet av svenska folket som väljer att i slutändan deklarera elektroniskt, t ex med hjälp av mobilt bank-id. Det viktigaste är kanske att kontrollera att allt på den förintryckta blanketten stämmer.
Det mesta i deklarationsväg går i dag att göra elektroniskt utan att man måste skicka in deklarationsblanketten med bilagor i pappersform.
Finns det då något riktigt bra tips?
– Något som är ganska bra att titta över är rot och rutavdragen som man kan fördela mellan sig. Detsamma gäller ränteavdragen, det måste man dubbelchecka själv och ändra i deklarationen, säger sparekonom Christina Söderberg.
Skatteverket ger rött kort
Sedan var det då eventuell släktkoppling med den som utfört rot eller rutavdraget. Där ger Skatteverket rött kort.
– Ganska många kommer att få hicka när man upptäcker att det inte går att anlita nära släktingar, säger Christina Söderberg
– Kommer man på detta så kan det vara läge att erkänna och förekomma Skatteverkets granskning och ändra i deklarationen. Då är det lugnt, säger hon.
Klarar sig om man är ärlig
Släktförbundet med rot och rut är inte nytt.
– Men man har inte granskat det så noga tidigare. Skatteverket har säkert upptäckt att det kanske är vanligt. Bara man är ärlig så klarar man sig, säger Söderberg.
Det är annars inte så mycket nytt i deklarationen för 2016. Värt att notera är att avdraget ''förvaltningsavgifter'' dit till exempel kostnader för bankfack eller depåavgift till bank på mer än 1 000 kronor hör, är snart ett minne blott. Avdraget slopas i deklarationen 2017.
Christina Söderberg har listat 15 möjliga avdrag. Men det kan gälla många olika villkor och regler, så det är värt att gå in och kolla lite extra på Skatteverkets hemsida.
Senast vid midnatt den 2 maj ska deklarationen var inlämnad.