Det här är en löneförhandling
På de flesta arbetsplatser får du varje år möjlighet att diskutera din lön och din löneutveckling med ansvarig chef. Syftet med ett sådant lönesamtal, även kallat löneförhandling, är att att bestämma din löneökning och lön för det kommande året.
Lönesamtalet är ett tillfälle för dig att föra fram dina synpunkter på din löneutveckling, få en motivering till varför du har den lön du har och få veta vad du kan göra för att påverka din lön framöver.
Att ha ett lönesamtal är en rättighet du har genom det löneavtal som gäller för den arbetsplats där du jobbar. Det finns även arbetsplatser som inte omfattas av löneavtal. Även där har du dock möjlighet till ett lönesamtal men det är ingen rättighet.
Hur ofta kan jag löneförhandla?
Förutom att du på de flesta arbetsplatser har rätt till en löneförhandling varje år så finns det andra tillfällen som ger dig möjligheter att få upp din lön:
Du får förändrade arbetsuppgifter eller en ny befattning på din nuvarande arbetsplats
Du erbjuds förlängd anställning genom att till exempel gå från ett vikariat eller en provanställning till en fast anställning.
Du får en ny anställning och därmed möjlighet att komma med löneanspråk
LÄS MER: Lagen om anställningsskydd – så fungerar den
De bästa tipsen inför en löneförhandlig
Det finns flera tips på hur du blir bra på att löneförhandla. På de olika fackförbundens sajter får du bra tips. Här är några av dem!
Se till att ha dina argument klara
Varför förtjänar just du en löneökning? Vad har du för relevanta kompetenser? Skriv ner dina argument i förväg och plugga in dem. Vanliga argument är att man fått nya arbetsuppgifter, fått ökat ansvar eller är väldigt skicklig inom just sitt arbetsområde.
Kolla upp hur mycket dina kolleger tjänar
Via ditt fackförbund kan du kolla upp lönestatistiken på din arbetsplats och se vad andra tjänar. Har du inte möjlighet till det kan du bara söka på nätet genom att skriva in lönestatistik samt din yrkesgrupp för att se löneläget inom ditt yrke. Du kan också söka hur mycket man brukar tjäna före skatt i ett visst yrke via SCB:s lönesök.
Låt inte arbetsgivaren köra över dig
Bara för att arbetsgivaren säger nej till ditt förslag så innebär inte det att du ska ge upp. Fortsätt argumentera för varför du är värd den lön du begär. Var inte för blyg utan våga stå upp för dina åsikter, den kompetens du har och det arbete du utför.
Tappa inte humöret
Bli inte aggressiv bara för att att du inte får som du vill. Risken är då stor att du bemöts på samma sätt av din chef. Behåll ditt lugn och se till att ha en trevlig samtalston.
Ställ inga ultimatum
Att hota arbetsgivaren med att du kommer säga upp dig om du inte får din vilja genom är aldrig bra när du löneförhandlar. Att nämna att det finns andra arbetsgivare som är intresserad av dig är inte heller bra. Om du funderar på att lämna företaget, varför ska arbetsgivaren satsa på dig?
Begär mer än du tror att du kommer att få
Eftersom en löneförhandling vanligtvis handlar om att kompromissa, begär mer än du tror att du kommer få. Vill du till exempel ha 1 500 kronor i löneökning, begär 2 000 kronor. Chansen är då större att din nya lön hamnar på en nivå som känns bra.
Ha en plan B
Pengar är inte allt och skulle du inte få den löneökning du önskat så kanske du kan få andra förmåner. Det kan handla om allt från fler semesterdagar, möjligheten att gå en kurs, tjänstebil, fri mobil eller flexiblare arbetstider.
LÄS MER: Knepen – så blir du proffs på att löneförhandla

Hur fungerar löneförhandlingen när man är föräldraledig?
Alla som är föräldralediga har rätt till samma löneutveckling som de skulle ha haft om de arbetade. Det står tydigt Föräldraledighetslagen 16 § och i de flesta kollektivavtal. Det är inte okej att arbetsgivaren hänvisar till att lönen kommer ses över när du är tillbaka. Det är dock många som upplever att de halkar efter i löneutvecklingen när de är hemma med sina barn.
Tips för dig som ska vara föräldraledig:
Säg till din chef att du vill bli kallad till lönesamtal trots att du är föräldraledig.
Läs igenom Föräldraledighetslagen innan lönesamtalet så att du vet vad som gäller.
Uppstår det problem, kontakta ditt lokala fackförbund på din arbetsplats, om du är fackligt ansluten.
Har jag rätt till löneförhandlingen även när jag är sjukskriven?
Även om du är sjukskriven ska du ingå i löneöversynen och ha lönesamtal. Vad gäller reglerna kring den eventuella löneökningen under sjukskrivningen så är det något som är reglerat din arbetsplats kollektivavtal.