Nu höjs studiebidraget – så mycket mer får du

Flera hundra kronor mer i månaden kommer gymnasieelever och universitetsstudenter att få från och med nästa år. (OBS, bilden är en genrebild och har ingenting med artikeln att göra)
Foto: Shutterstock

Ett par hundra kronor mer i månaden kommer gymnasieelever och universitetsstudenter att få från och med nästa år. 

Det beslutade riksdagen på torsdagen, när man röstade ja till regeringens förslag om att höja studiebidragen. 

På torsdagen klubbade riksdagen igenom regeringens förslag om att höja studiebidragen för gymnasieelever och studenter på universitet och högskolor.

För gymnasieelever innebär detta 200 kronor extra i plånboken varje månad, vilket gör att studiebidraget landar på sammanlagt 1 250 kronor. 

För universitets- och högskolestudenter blir det en höjning på 296 kronor i månaden, vilket gör att totalbeloppet för både studiebidrag och lån för studenter landar på cirka 10 300 kronor i månaden. 

Får pengar retroaktivt

Lagändringen börjar gälla från och med 1 juli nästa år – men höjningen gäller från 1 mars, vilket innebär att månaderna där emellan kommer att betalas ut retroaktivt från och med juli. 

Förslaget kommer från en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet som lades fram tidigare i år. Då uppgav gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande från regeringen att syftet med höjningen är att fler ska kunna välja att börja plugga. Senare utvecklade hon resonemanget för nyhetsbyrån TT: 

–  Vi vet att många studenter är tvungna att jobba lite extra för att få plus och minus att gå ihop. Det här kommer förstås att innebära att man kan lägga lite mer tid på studier, säger Anna Ekström.

Totalt kommer 24,4 miljarder kronor ur statens budget för nästa år att gå till studiestöd. 16 miljarder av detta går till studiemedel på universitets- och högskolenivå, och 4 miljarder går till studiebidrag för gymnasieelever.