Klart: Här är Stefan Löfvens nya lön

Statsminister Stefan Löfven får 2,5 procent i höjd lön.
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven får 2,5 procent i höjd lön.
Foto: Björn Lindgren/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven får höjd lön.

Lagom till semestertider får statsministern 4 000 kronor mer i månaden.

– Det var dags att se över lönerna, säger Ove Nilsson, ordförande i Statsrådsarvodesnämnden.

Statsminister Stefan Löfven får 2,5 procent i höjd lön. Det nya arvodet blir 164 000 kronor i månaden, skriver Statsrådsarvodesnämnden i ett pressmeddelande.

– Nämnden finns för att se över lönerna. Det var ett år sedan vi höjde lönerna senast så det var dags att se över dem igen, säger Ove Nilsson.

Ministrarna får 3 000 kronor

Övriga ministrar i regeringen får nöja sig med 3 000 kronor mer i lönekuvertet varje månad. Deras nya månadsinkomst blir därmed 130 000 kronor.

– I princip brukar vi satsa på att statsministern ska ha 25 procent högre lön än de andra ministrarna. Men vi brukar avrunda till jämna tusenlappar så det blir inte riktigt så nu, säger Ove Nilsson.

Nämnden tittar på löneutvecklingen för andra statliga ämbeten och ser över kostnadsutvecklingen i samhället för de senaste åren. Höjningarna ligger i linje med tidigare år. Förra året höjdes lönerna med samma belopp.

– Vi tittar på hur samhällsutvecklingen och avtalsrörelsen har varit och höjningarna motsvarar vad som har gjorts på övriga arbetsmarknaden. Vi tittar även på utvecklingen i de andra nordiska länderna, säger Ove Nilsson.

Lönehöjning från juli

Enligt Ove Nilsson har det hittills inte varit aktuellt att frysa lönehöjningar.

– Under de drygt tio år jag har varit med så har vi höjt varje år. 

De nya lönerna införs från den 1 juli i år. Ministrarnas löner kan jämföras med riksdagsledamöternas månatliga grundarvode på 62 400 kronor.