Sajten Breakit var först med att rapportera om nyheten.
Sebastian Siemiatkowski kom med beskedet till personalen i ett förinspelat meddelande vid 16-tiden på måndagen. Enligt ett skriftligt uttalande från Siemiatkowski på Klarnas hemsida blir det ett rejält sparpaket.
I uttalandet står det bland annat: ”Det gör mig ledsen att säga att som ett resultat av det här kommer drygt 10 procent av våra kolleger och vänner inom alla domäner i företaget att påverkas.”
Det innebär att 500 personer berörs av de, enligt Klarna själva, drygt 5 000 anställda. Enligt Breakit kan det dock handla om så många som 700 av omkring 7000 anställda.
Ingen förhandling med facket
Enligt SvD, som var först med att rapportera om omfattningen av sparpaketet, fick personalen besked om att jobba hemma i veckan och inte komma till kontoret.
Tidningen rapporterar också att Klarna inte förhandlat med facket – vilket skulle kunna vara ett lagbrott enligt den så kallade medbestämmandelagen.
På tisdagen höll HR-avdelningen möten med ett antal anställda, enligt SvD.
– De kommer med förslag, till exempel om avgångsvederlag. Det är inga som får sparken, än. Vi har uppmanat alla att inte skriva på något, utan vänta på mer information, säger Sen Kanner, som jobbar på Klarnas Stockholmskontor och fackklubbsledare på Unionen, till tidningen.
Medbestämmandelagen säger att arbetsgivare behöver förhandla med facket innan en uppsägning. Men enligt Sen Kanner har inga sådana förhandlingar ägt rum.
– Det har inte varit någon kommunikation innan eller efter det och vi har inte fått mer information rörande förhandling med facket, säger Kanner.
Värderingen rasade – med 90 miljarder
Siemiatkowski säger i sitt uttalande att bolaget berörts av utvecklingen i världen och att det är ”en väldigt annorlunda värld” i dag jämfört med hur det såg ut hösten 2020 när Klarna stakade ut sina affärsplaner.
Enligt en artikel i Wall Street Journal förra veckan har Klarnas värdering minskat med drygt 30 procent sedan juni förra året. I fjol värderades Klarna till cirka 390 miljarder kronor, men har nu minskat till cirka 300 miljarder kronor.
Samtidigt planerar bolaget att ta in uppemot 10 miljarder kronor i en nyemission för att finansiera sin kraftiga expansion. I fjol landade Klarnas förlust efter skatt på 7 miljarder kronor. Året innan var siffran 1,4 miljarder kronor.
”Doldisgrundaren” sålde aktier för miljarder
Dagen efter avslöjandet om den omfattande uppsägningen på Klarna rapporterar Breakit Klarnas medgrundare Victor Jacobsson under de senaste månaderna har sålt av aktier i bolaget för miljardbelopp
Jacobsson beskrivs av nättidningen som ”doldisen” i Klarnas grundartrio och han har inte jobbat operativt inom bolaget sedan tio år tillbaka.
Enligt nya siffror som Breakit tagit del av har Jacobsson sålt av drygt 211 000 aktier i år vilket motsvarar cirka 0,9 procent av det totala antalet aktier i Klarna – något som sajten estimerar till ett värde på en bit över 3 miljarder kronor.
Expressen har sökt Klarna för en kommentar. Företaget hänvisar till det skriftliga uttalandet på den egna hemsidan.