Kinas fläskkris: Föder upp grisar stora som isbjörnar

Grisfarm i Xingan, Kina. Bilden tagit vid annat tillfälle och är av mer normal storlek.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Priserna på fläskkött i Kina har på senare tid stigit till rekordnivåer, sedan landets grisbestånd decimerats kraftigt av afrikansk svinpest.

Det försöker landets bönder nu motverka genom att föda upp jättegrisar, rapporterar Bloomberg News.

Kinas vice premiärminister Hu Chunhua har varnat för att utbudssituationen kan bli ”extremt svår” fram till mitten av 2020 och på den kinesiska marknaden bedöms i år finnas ett underskott på 10 miljoner ton fläskkött.

Ett sätt att delvis komma runt problemen är att avla fram allt större grisar. Medan en normalstor gris väger omkring 125 kilo, föder man i Kinas nordöstliga provins Jilin numera regelmässigt upp grisar med en snittvikt på mellan 175 och 200 kilo - något som väntas öka vinsterna med runt 30 procent enligt Lin Guofa, analytiker vid Bric Agriculture.

Stora som isbjörnar

Störst på marknaden, åtminstone vad gäller grisarnas vikt, är dock en uppfödare i Nanning i Guangxi-provinsen. Här föds grisar upp till vikter på över 500 kilo, i vissa fall upp till 750 kilo – ungefär samma vikt som en isbjörn.

https://twitter.com/business/status/1180802581335089152

En 500 kilos-gris kan vid slakt inbringa mer än 10 000 yuan, motsvarande cirka 14 000 kronor. Det motsvarar mer än tre gånger den genomsnittliga månadsinkomsten i Guangxi-provinsen.