Ambassadören skrattar åt hotet mot reportern

Kinas ambassadör Gui Congyou i stor intervju med Expressen.
Foto: SVEN LINDWALL
Jojje Olsson är frilansjournalist och Expressenmedarbetare.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA

Kinas ambassadör Gui Congyou uppmanar klädjätten H&M:s ledning att sluta lyssna på ”lögner” om bojkotten ska kunna upphöra och företagets verksamhet återgå till det normala i landet.

– De ska inte lyssna på några få personers lögner och inte politisera normal affärsverksamhet, säger han.

Det råder ingen tvekan om ambassadör Gui Congyous budskap till H&M:s ledning där vi sitter i ambassadens trädgård på Djurgården i Stockholm. 

Solen steker med den första riktiga vårvärmen och fåglarna kvittrar fridfullt.

Det är dock allt annat än fridfullt i Sveriges relationer med Kina.

Kinas man i Sverige har haft det hett om öronen ända sedan han anlände till Sverige med sitt kreditivbrev i handen utfärdat av Kinas mäktige president Xi Jinping hösten 2017. 

Aldrig tidigare har en kinesisk ambassadör i Sverige haft så många konflikter med svenska intressen som 56-årige Gui Congyou. Han har en närmast stående reserverad stol på Utrikesdepartementet (UD) på grund av alla klagomål från svensk sida. Även denna dag ska han till UD, dock i form av ett ”normalbesök” hos statssekreterare Christer Nilsson på utrikeshandelssidan.

I den här intervjun går han till angrepp på H&M för att ha lyssnat till ”lögner” när man beslöt att inte köpa bomull från Xinjiang-provinsen på grund av upprepade rapporter om tvångsläger och förföljelse. 

Gui Congyou har många konfliktämnen med svenska intressen. Här från Leif Brännströms intervju med ambassadören.
Foto: SVEN LINDWALL

Ni har tidigare sagt att klädföretaget H&M har lyssnat på ett antal Kina-motståndares lögner som uppgett att det förekommer tvångsarbete i provinsen Xinjiang. Vad menar ni med det? 

– Vissa individer fabricerar lögner om Xinjiang.

Ambassadören har flera gånger i olika intervjuer förnekat både att det förekommer några tvångsarbeten i Xinjiang och att muslimska uigurer förföljs och sätts i ”omskolningsläger”.

H&M har fått smaka på den kinesiska vreden sedan kommunistpartiets ungdomsförbund uppmanat till bojkott efter att klädjätten försäkrade att man inte använder bomull från Xinjiang-regionen.  Bojkotten resulterade i att H&M:s app plötsligt försvann, det gick inte längre att handla H&M-kläder via nätet eller hitta de fysiska butikerna via Google Maps. Flera kinesiska fastighetsägare rapporterades också ha stängt H&M-butiker.

Vad ska H&M göra för att deras verksamhet ska kunna normaliseras i Kina?

– Det är enkelt. De ska inte lyssna på några få personers lögner och inte politisera normal affärsverksamhet. Deras verksamhet i Kina ska baseras på marknadens villkor och inta en objektiv syn. Då är de välkomna i Kina.

Amnesty International och flera andra organisationer har i vittnesmål pekat på övergrepp i Xinjiang dirigerade från den kinesiska staten. Ambassadören påstår att H&M gått på en lögn.

– Det finns tusentals utländska företag verksamma i Kina. De lyssnade inte. Men det är bara H&M som lyssnade på lögner om tvångsarbete i Xinjiang. Det är en fråga som de själva ska reflektera över.

”Vissa individer fabricerar lögner om Xinjiang”, menar Gui Congyou.
Foto: SVEN LINDWALL

Ambassadören uppmanar flera gånger H&M att inte politisera sin verksamhet.

– Inte lyssna på lögner, säger han med adress till H&M:s ledning med koncernchefen Helena Helmersson i Stockholm.

För H&M skulle det vara ett hårt slag om bojkotten blev total. Kina är H&M:s fjärde största marknad och försäljningen där uppgick under räkenskapsåret som avslutades i november förra året till 9,7 miljarder kronor.

– Det är Kinas folk som bojkottar H&M. Hur H&M ska göra? Lyssna brett på det kinesiska folket. Vi pratade om demokrati tidigare. I en demokrati är det folkets röst som gäller. Vanliga människor har rätt att uttala sig, det är varken jag eller du som kan bestämma. H&M:s framtid i Kina bestäms av marknaden, konsumenterna och folkets vilja. Jag hoppas att H&M:s ledning ska reagera på marknadens reaktion och lyssna brett på konsumenterna.

Kina och Sverige har i dagarna haft diplomatiska relationer i 71 år. Just nu är de i närmste bottenfrusna. Varför?

– De senaste åren har en del politiker och medier hållit kvar vid kalla krigets mentalitet och ideologiska fördomar. De har på ett elakt sätt svartmålat och attackerat kommunistpartiet, kinesiska regeringen och folket. Ännu värre så sprider de lögner om Kina. De har på ett allvarligt sätt lagt sig i landets inre angelägenheter.

Ambassadören säger att det är ”ett fåtal personer som försöker styra och påverka Sveriges relation till Kina. Det har på ett allvarligt sätt påverkat vänskapsrelationerna”, mellan länderna.

Ambassadören påstår inför Expressens Leif Brännström att det är ”ett fåtal personer som försöker styra och påverka Sveriges relation till Kina.
Foto: SVEN LINDWALL

Flera svenskar har drabbats hårt av Kinesiska statens aktioner. Frilansjournalisten och Expressen-medarbetaren Jojje Olsson fick för en tid sedan ett uppmärksammat mejl från ambassadens politiska avdelning. Jag citerar från mejlet. ”Vi uppmanar dig att omedelbart upphöra med dina felaktiga handlingar, i annat fall kommer du till slut att möta konsekvenserna av dina handlingar”. För mig som journalist uppfattar jag det här som ett hot som också kan tolkas som ett indirekt mordhot. Varför gör ni så - försöker skrämma honom till tystnad?

Ambassadören och ambassadens tolk skrattar ett kort ögonblick.

– För det första har vi olika syn och åsikter på det här. Det är normalt. Vår uppgift är att främja dialog. Kommunicera med varandra och få ett samförstånd, säger Gui Congyou.

Har ni personligen godkänt mejlet som skickades till Jojje Olsson?

– Ja, självklart är det godkänt.

Flera riksdagspartier har krävt att Sverige ska kasta ut den kinesiske ambassadören på grund av ”hotmejlet”. Men Gui Congyou förnekar att mejlet ska ses som ett hot mot den svenske journalisten.

– Vi hotar ingen och vi har inget behov av att hota någon.

Vad betyder ”möta konsekvenserna”? För mig är det hotfulla ord.

– Han skäller varje dag på kinesiska kommunistpartiet, regeringen och folket. Kinesiska folket tillåter aldrig det. Detta är de konsekvenser han får möta, säger han utan att precisera sig.

Ambassadören uppmanar mig att kontakta Jojje Olsson och framföra budskapet att ambassaden vill prata med honom.

– Jag vet inte vad han gör, vad han har för yrke. Men han skäller på Kina varje dag och det kinesiska folket. Vi har aldrig sagt till honom att han ska vara tyst, men vi vill bara kommunicera med honom.  Vi hoppas att han kastar bort sin kalla kriget-mentalitet och fördomar och ser Kina på ett objektivt sätt. Varför har han olika åsikter, men inte vill kommunicera med oss? I stället anklagar, attackerar och svartmålar han Kina.

Jojje Olsson svarar så här

– Ambassadens mail till mig är medvetet formulerat på ett vis som innebär att det inte utgör ett hot i laglig mening. Men var och en kan tänka sig hur man skulle uppleva om exempelvis ens granne säger att man kommer få ta konsekvenserna av sina handlingar. Och sedan föreställa sig hur det upplevs när det är världens största diktatur som står bakom orden.

Ambassadören uppmanar Expressens reporter Leif Brännström att kontakta Jojje Olsson och framföra budskapet att ambassaden vill prata med honom.
Foto: SVEN LINDWALL

Björn Jerdén, forskare och centrumchef vid Utrikespolitiska institutet, har blivit portad från att att resa in i Kina.  Hans beskrivs som en mycket seriös forskare som drabbats på ett orättfärdigt sätt.

– Du har fått fel information. Vi har ständigt inbjudit honom till Kina, men han vill inte komma.

Anser ni att han gör felaktiga analyser om Kina?

– Han kallar sig sinolog, men personligen har har aldrig varit i Kina. Vi har inbjudit honom att komma till Kina. Hur kan man kalla sig kinaexpert om man inte har varit i Kina en enda gång?

Det råder ingen tvekan om att Kina högste representant i Sverige är mycket upprörd när vi pratar om Björn Jerdén. Han går så långt att han anklagar honom för att gå Taiwans ärenden.

– Egentligen kan man kalla honom för en representant för separatisterna i Sverige. Han kallar sig sinolog men han missleder svenska folket och opinion om Kina.

Kinesiska flaggan vid ambassaden.
Foto: SVEN LINDWALL

I en demokrati får man ha olika åsikter. Därför har jag svårt att förstå att man sätter stopp för en person att resa in i landet. På vilket sätt är Jojje Olsson och Björn Jerdén farliga för kinesiska staten?

– Jag har sagt att vi välkomnar vem som helst inklusive svenskar att åka till Kina. Men de två vägrar, säger ambassadören och kallar Jerdén för en falsk sinolog. Han är expert på svartmålning och lögner. Självklart välkomnar vi honom inte.

Hur ska det här lösas? Så här kan det väl inte fortsätta i all evighet?

– Det är enkelt. Som jag har sagt. En del människor ska sluta svartmåla, attackera, sprida lögner om Kina och inte lägga sig i Kinas inre angelägenheter och i stället se och betrakta Kina på ett jämlikt sätt.

Fängslandet av den svenske bokförläggaren Gui Minhai hösten 2015 är det tredje personärendet i de extremt dåliga svensk-kinesiska relationerna.  Utrikesminister Ann Linde har flera gånger uppmanat Kina att frige svensken. Men Gui Congyou är iskallt avvisande till detta.

Är det inte dags att öppna fängelseportarna för Gui Minhai och släppa ut honom? Låta honom resa vart han vill som en fri person.

– Jag har gjort klart vid den tidigare intervjun med dig och med andra svenska medier att Gui Minhai-ärendet tillhör Kinas inre angelägenheter. Vi tillåter ingen utomstående att lägga sig i. Kina och kinesisk polis hanterar detta enligt lagen. Varken jag eller någon svensk kan lägga sig i detta. Gui Minhai är nu en kinesisk medborgare och hans ärende är aldrig ett konsulärt ärende mellan Sverige och Kina längre.

För Kina existerar frågan om Gui Minhai inte längre, enligt ambassadören.
Foto: SVEN LINDWALL

Vid mitt förra intervjutillfälle med er ströks allt om Gui Minhai i den kinesiska versionen av intervjun som lades ut på ambassadens hemsida. Varför gjorde ni så?

– Gui Minhai är kinesisk medborgare. Hans ärende existerar inte. Därför har den här frågan för oss redan försvunnit och gäller inte längre. Som jag sa vid det förra tillfället hoppades jag att den här frågan inte skulle tas upp igen. Frågan existerar inte längre.

För mig är det ren censur.

– Du pratar alltid med ditt perspektiv, men vi har också vårt perspektiv.

5G–bråket med kinesiska telekomjätten Huawei som portas från de svenska näten kan sluta i storbråk mellan Kina och Sverige. Förvaltningsrätten ska inom kort ge besked om Post och telestyrelsen (PTS) hade rätt att stänga ute Huawei från det de svenska 5G-näten.

– Jag vill inte kommentera rättegången som gäller Huawei. Men Sveriges förbud mot Huawei är ett politiskt beslut. Detta gör att man politiserar normalt ekonomiskt samarbete och gör det med hänvisning till säkerhet och det är ideologiskt. Vi motsätter oss detta. Förbudet bygger på hypoteser och är inte baserat på fakta och saknar bevis.

Kräver ni att regeringen ska ingripa?

– Vi hoppas att den svenska regeringen kan rätta till ett felaktigt beslut och erbjuda en lämplig affärsmiljö för kinesiska företag i Sverige.

Vad händer om inte detta sker? Riskerar Ericsson att drabbas av repressalier/bojkotter liknande de H&M råkat ur för?

– Ericssons affär i Kina bestäms av den kinesiska marknaden.

Klarare än så är inte Kinas man i Sverige när det gäller Ericsson. Inte ännu.

Svaret efter frågan om hotet: Skrattar

Gui Congyou om Jojje Olsson: ”Kalla kriget-mentalitet”.

Kinas bojkott: Så ska svenska bolag i Kina agera

”Ha en utarbetad strategi och vik inte från den”.