Det var i mars i fjol som den dåvarande regeringen tillsatte en utredning som skulle se över karensavdraget, det avdrag som görs den första dagen man är sjuk och borta från arbetet.
Ardalan Shekarabi (S), som då var socialförsäkringsminister, sa på en pressträff:
– Den ekonomiska tryggheten behöver stärkas för att undvika att människor går till jobbet sjuka.
Regeringen lägger ner karensutredning
Nu har den nya regeringen lagt ner utredningen. Det beslutades på ett regeringssammanträde på torsdagen men var känt sen tidigare – och har fått LO att rasa.
LO vill att karensavdraget ska avskaffas för alla.
Man menar att avdraget straffar dem som inte har möjlighet att jobba hemifrån, vilket är nio av tio av medlemmarna i de fackförbund som LO samlar.
– Begrepp som ”vobba” och ”jobba hemma” finns inte för arbetare. De måste arbeta på sin arbetsplats. I praktiken är karensavdraget en straffavgift från staten för dessa, säger ordföranden Susanna Gideonsson i ett uttalande.
LO: ”Ett tydligt svek”
Hon fortsätter:
– En dagslön som försvinner kan göra att ekonomin inte går ihop i slutet av månaden. De sociala konsekvenserna är stora.
LO är nu oroade över att sjuka personer går till jobbet ändå, av ekonomiska skäl.
– SD lovade i valrörelsen att karensavdraget skulle avskaffas, åtminstone för de inom kontaktnära yrken, men nu verkar de ha lagt sig för regeringspartierna. Detta är ett tydligt svek mot de arbetarväljare som la sin röst på dem, kommenterar Susanna Gideonsson.
Det här är karensavdraget (TT)
■ Karensavdraget ersatte i januari 2019 den så kallade karensdagen, som innebar att den sjuke inte fick någon lön första dagen.
■ Nu får arbetsgivaren dra av 20 procent av den sjuklön den anställde skulle ha fått under en genomsnittlig arbetsvecka.
■ För den som arbetar lika många timmar varje dag, fem dagar i veckan, blir effekten densamma.
Utredaren Ann-Zofie Duvander uppger för Dagens Medicin att det var väntat att utredningen skulle läggas ner.
– För det var ju ny regering och ny politik, och utredningens inriktning var inte i linje med den nya regeringens politik. Vårt kommittédirektiv handlade om att det fanns en orättvisa i att det finns ett karensavdrag som drabbar vissa grupper mer än andra, och det var det vi skulle granska, säger hon till tidningen.
Utreds inom regeringskansliet
Enligt äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) fyller karensavdraget ”en viktig funktion som självrisk för att motverka omotiverat hög korttidssjukfrånvaro”.
Det skriver hon i ett mejl till Expressen.
Frågan ska dock utredas vidare – men internt.
”Det är angeläget att se över karensavdraget men uppdraget bör förändras och förtydligas samt knytas närmare regeringskansliet arbete. Därför har vi valt att bredda utredningen och i stället utreda frågan inom regeringskansliet”, skriver Anna Tenje.
Vill bredda utredning
En arbetsgrupp, där också flera av den förra utredaren Ann-Zofie Duvanders sekreterare enligt Dagens Medicin ska ingå, är nu tänkt att tillsättas ”omgående”.
”Reformen med ett karensavdrag i stället för karensdag är förhållandevis ny. Vi är intresserade att förstå hur den förändringen fått genomslag och fungerat. Det kommer bli en av flera viktiga frågor för utredningen att analysera och föreslå eventuella förändringar om det bedöms nödvändigt”, skriver ministern i sitt mejl.
Resultatet av utredningen är tänkt att presenteras senast den 15 december i år. Då kommer förändringar av karensavdraget föreslås om ”det bedöms befogat”, enligt regeringen.
Ersättning för karens under pandemin
LO betonar att den förra utredningen hade kommit en bit och att det nu kommer att ta längre tid innan en slutsats kan nås.
Under pandemin slopades karensavdraget tillfälligt. Från våren 2020 och två år framåt fick man ersättning från Försäkringskassan för den första sjukdagen, men från och med den 1 april i fjol gäller karensavdraget igen.
Karensavdraget ersatte 2019 den tidigare karensdagen.