Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kändiskocken stänger efter miljonförlusterna

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: Fotograf Johan Wallin

Kändiskocken Melker Anderssons har de senaste åren stöpt om sitt restaurangimperium och satsat på snabbmatskedjan Vigårda – vilket orsakat mångmiljonförluster.

I slutet av april stängs trendiga ”Kött och Fiskbaren” i Stockholm – och personalen har varslats om uppsägning. 

– Vi har erbjudit de flesta nya jobb, säger Melker Andersson.

Melker Anderssons trendiga krog Kött och Fiskbaren på Vasagatan i Stockholm stängs den sista april.  

Stjärnkrögaren berättar för Expressen att orsaken är att man väljer att inte förlänga hyreskontraktet.  

Melker Andersson: ”Det har varit en populär krog”

Restaurangen ligger i Elite Hotel Adlons lokaler. 

– Vi har inte haft något traditionellt hyresavtal med Elite utan mer som ett andrahandskontrakt. Vi har gjort frukost åt hotellet och servat dem. Det är ett annat upplägg än vad man brukar ha med en restauratör. Vi skrev ett femårsavtal med dem och nu går det avtalet ut, och vi förlänger inte det, säger Melker Andersson.  

Kommer ni flytta Kött och Fiskbaren till en annan lokal? 

– Det finns en chans. Vi äger ju varumärket så det kan uppstå i en annan lokal. Nu har vi ingen ny lokal som kan passa för det namnet. Men det finns stora möjligheter att kunna öppna om vi hittar en passande lokal, det har varit en populär krog och det har varit en bra drift av den. 

Restaurang Kött och fiskbaren som stängs den sista april.
Foto: Fotograf Johan Wallin

Odramatisk stängning för Melker Andersson

De anställda, cirka 15 stycken, varslades om uppsägning.  

– Vi försöker omplacera så många som möjligt inom koncernen. Men det är ju restaurangbranschen så de hittar nya jobb på en gång, och det är en månad kvar, säger Sebastian Arnold, som är driftchef på restaurangen. 

Restaurangen öppnades 2015 men för Melker Andersson är det odramatiskt att den nu stängs. 

– Jag har 13 krogar och det här är en av dem. Jag är aktiv och jobbar på. Det här är ingen stor grej egentligen. Det är ett hyreskontrakt som går ut, så att säga. 

Melker Anderssons eget bolag, Melker Andersson AB, har under de senaste åren brottats med mångmiljonförluster – efter att tidigare ha varit en tickande vinstmaskin. 

”Vi har dragit på oss väldigt mycket kostnader”

Förra året rapporterade Dagens industri om att bolaget redovisat förluster på sammanlagt 20 miljoner kronor de senaste två räkenskapsåren. 

För 2017 redovisade Melker Andersson AB en förlust på 12,7 miljoner kronor. 

En av orsakerna är restaurangen Mother, med hälsofokus och möjligheter för gästerna att välja egna ingredienser, som öppnade i jättelika lokaler på Mäster Samuelsgatan i Stockholm i januari 2016. 

– Vi har investerat jättemycket och sedan var Mother-projektet väldigt kostsamt för oss. Det var fantastiskt och rätt i tiden men det blev problem med våra digitala betallösningar som inte fungerade 100-procentigt, vilket skadade driften. Nu har vi ändrat Mother till Mr Voon. Men vi har varit expansiva och då ser det lite konstigt ut i en bokföring eller i en balansrapport. Så vi har dragit på oss väldigt mycket kostnader och det gör ju att det inte ser så bra ut. Sådant här händer i företagande, särskilt om man ska testa nya saker. 

Melker Andersson berättar att satsningen på jätterestaurangen Mother blev kostsam.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Branschen har tappat kraftigt det senaste halvåret

Du verkar inte rädd för att testa nya saker? 

– Nej, det är faktiskt det som ger mig energi och det är roligt att vara en sådan som vågar utmana lite. Det är vad jag tycker livet går ut på, att inte bara syssla med ett yrke utan också våga lite – annars blir det tråkigt. 

Melker Andersson sticker dock inte under stol med att restaurangbranschen inte är i toppform just nu. 

– Det är en allmän nedgång. Den känner alla av. Så man är lite försiktig att gasa på samma sätt som man kanske gjort de sista årtiondena. Det har varit en bra utveckling, men nu har branschen tappat 10-12 procent det senaste halvåret. Det märks. Men sådant är livet. Jag är lite för gammal för att få panik utan man måste hantera det för vad det är. 

”Heart and Bones” kan bli krögarens sista traditionella restaurang

2014 sålde han flaggskeppet Grill som tidigare samma år hade utsatts för ett brandattentat, för vilket tre män dömdes till fleråriga fängelsestraff av hovrätten.  

Försäljningen av Grill blev startskottet för en omstöpning av Melker Anderssons restaurangimperium. 

– Vi har byggt om bolaget. Vi är tre grupper i dag, egentligen. Vigårdagruppen, grupp F12 och Miss Voon-gruppen. 

Melker Andersson driver fortfarande restaurangerna ”Mr Voon” och ”Miss Voon” i Stockholm och ”Smak” på Oxtorgsgatan. Miss Voon finns även i Uppsala där Melker Andersson också driver restaurangen ”Heart and Bones”. 

– Jag har sagt att Heart and Bones kanske är min sista traditionella restaurang, där man bokar bord och så vidare. Jag gillar enkelhet och att det är tillgängligt. Då blir det en annan typ av restauranger. Det går att öppna restauranger på många olika sätt. Och jag kände en mättnad på det traditionella.  

Melker Andersson då han körde Vasaloppet 2018.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Tror inte på vita dukar och hovmästare vid dörren

Melker Andersson har också sommarkrogen ”Bojabäs” i Öregrund. 

– Bojabäs är ingen traditionell restaurang och Vigårda är inte heller restauranger. Jag tror på den typen av restauration framöver – att det inte är vita dukar och en hovmästare som står vid dörren. Utan jag tror att man äter på ett annat sätt i dag. Och där finns mycket att göra och mycket roligt att öppna. 

Men krut läggs på nyetableringar av snabbmatskedjan Vigårda som har tre restauranger i centrala Stockholm, i Mall of Scandinavia och i Kista. Kedjan har även restauranger i Göteborg och Malmö, och har nyligen etablerats i Västerås. Det finns också planer på att öppna i Kalmar. 

– Vi vill växa och vi fortsätter i landsbygden. Vi har kört både Malmö, Göteborg och Stockholm. Och det har gått jättebra i Västerås där vi öppnade för en månad sedan. Så jag vill öppna fler, typ i Örebro och Enköping. Det är bra om det är nära Stockholm, det blir lättare att transportera sig. Men jag kan även tänka mig längre norrut, som Sundsvall. Vi är sugna och vi jobbar på, säger Melker Andersson.