Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingvar Kamprads dotter: ”Vi hade en bra relation”

Annika Kihlblom är Ingvar Kamprads adoptivdotter från hans första äktenskap med hustrun Kerstin Wadling.
Ikeas grundare Ingvar Kamprad gick bort på lördagen, 91 år gammal.
Foto: KRISTIAN POHL / KRISTIAN POHL TT NYHETSBYRÅN
Ingvar Kamprad 2007.
Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX / SÖREN ANDERSSON SCANPIX SWEDEN
Foto: / Anders Gronlund www.strixphoto.net

Ingvar Kamprads dotter, Annika Kihlblom, 59, har levt i skuggan av sin pappa och sina tre bröder – och kommer inte att få ärva något från Ikea.

Men för Expressen berättar hon nu att hennes relation med Ingvar Kamprad var god och att hon är ledsen att han gått bort.

– Det är tråkigt när ens far har gått bort. Vi hade en bra relation, säger dottern.

Annika Kihlblom är Ingvar Kamprads adoptivdotter från hans första äktenskap med hustrun Kerstin Wadling. Paret fick aldrig några egna biologiska barn.

När Ingvar Kamprad gifte om sig med Margaretha och fick sönerna Peter, Mathias och Jonas gjorde han senare en ekonomisk uppgörelse med adoptivdottern.

I uppgörelsen kommer hon inte att få ärva något från Ikea. Däremot så kommer hon, enligt svensk arvsrätt, att tillsammans med sina bröder få ta del av sin pappas privata förmögenhet som 2013 uppskattades till 750 miljoner kronor. Det var denna förmögenhet som Ingvar Kamprad tog med sig när han flyttade hem till Sverige från Schweiz efter att hans hustru Margaretha gått bort. 


LÄS MER: Ikeas grundare Ingvar Kamprad är död – blev 91 år gammal 


Det innebär att dottern och sönerna kommer att få ärva drygt 180 miljoner kronor vardera om förmögenheten är densamma. Men Ingvar Kamprad kan, lagligt, ha testamenterat bort hälften av de 750 miljonerna. Det skulle i så fall innebära att de fyra barnen får 93 miljoner kronor vardera av sin pappas privata förmögenhet.

Men till skillnad från sina bröder får hon inget mer.

Ingvar Kamprad 2007.
Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX / SÖREN ANDERSSON SCANPIX SWEDEN

Ingvar Kamprads söner kommer att driva Ikea vidare

Bröderna Peter, Mathias och Jonas är däremot multimiljardärer och de som kommer att fortsätta driva Ikea vidare via koncernens stiftelser.

Annika Kihlblom är oerhört anonym – och få vet ens om att hennes pappa var en av världens rikaste personer med en förmögenhet, enligt tidningen Veckans Affärer, på 620 miljarder kronor.


LÄS MER: Ingvar Kamprads liv i bilder 


Hon äger en hästgård i Bålsta, söder om Uppsala, och ett sommarställe i Norrtälje. Hon är också verksam som styrelsesuppleant i ett bolag tillsammans med sin dotter Helena som även jobbar på Ikea.

Annika Kihlblom har också en son som arbetar som hantverkare.

Men affärerna går inte bra. Bolaget Gourmand Kihlblom AB, som ska bedriva försäljning av ost och delikatesser samt import av vin och champagne, var vilande under 2016 och är enligt årsredovisningen likvidationspliktigt då bolagets egna kapital är förbrukat.

Ingvar Kamprads adoptivdotter Annika Kihlbom: "Vi hade en bra relation"

Annika Kihlblom har tidigare sagt i intervjuer att hon är nöjd med den ekonomiska överenskommelsen med sin pappa.

Till Expressen säger hon nu också, när hennes pappa gått bort, att deras relation var bra.

– Vi hade en bra relation, men det var cirka ett år sedan vi träffades. Det är tråkigt när ens far gått bort.


Ingvar Kamprads barn

Annika Kihlblom

Född: 1958.

Föräldrar: Pappa Ingvar Kamprad, mamma Kerstin Wadling.

Yrke: Styrelsesuppleant i företaget Kihlbloms Gourmand AB.

Bor: På en hästgård i Bålsta norr om Stockholm och har sommarställe i Norrtälje.

Ingvar Kamprad och tidigare hustrun Kerstin Wadling adopterade dottern Annika. Annika Kihlblom får inte ärva något från Ikea.


Jonas Kamprad

Född: 1966.

Yrke: Har kallats för “formgivaren” i brödraskaran. Sitter i styrelsen i moderbolaget 

Ingka Holding BV och i styrelsen för ägarstiftelsen Stichtung Ingka Foundation . Äger tillsammans med sina bröder Ikano.

Utbildad designer och inredningsarkitekt och har bland annat ritat vissa av Ikeas produkter.

Bor: I London, Storbritannien, med sin familj.


Mathias Kamprad

Född: 1969.

Yrke: Kallas “affärsmannen” bland bröderna. Har jobbat på flera Ikea-varuhus och i koncernens styrelse. Är ordförande för Inter Ikea, bolaget som äger varumärket och konceptet. Äger Ikano tillsammans med sina bröder. Saknar högskoleutbildning, men har praktiserat i flera av Ikeas verksamheter.

Bor: I London, Storbritannien, med sin familj.


Peter Kamprad

Född: 1964.

Yrke: Ska vara “ekonomen” av bröderna. Styrelseordförande för Ikano. Utbildad civilekonom och har arbetat i flera av Ikeas verksamheter, bland annat som ekonomichef i Belgien. Äger Ikano tillsammans med sina bröder.

Bor: I Tervuren, Belgien, med sin familj.


Vad har du för minnen av din pappa?

– Det är privat, även Ingvar hade ett privatliv trots att han var en sån känd person. Jag har inte mer kommentarer, säger Annika Kihlblom.

Hennes bröder är minst lika anonyma och hemliga.

I boken "Ikea på väg mot framtiden", den uppmärksammade boken som släpptes i september 2013, skriver författarna Stellan Björk, Lennart Dahlgren och Karl von Schulzenheim:

"Ibland har man undrat om de verkligen existerar. Det hela är mycket egendomligt och har ingen motsvarighet i någon annan svensk företagarfamilj."

Göran Grosskopf som tidigare var ordförande i Ikeas maktstiftelse, Stichting Ingka Foundation, och i dag är familjen Kamprads personliga rådgivare säger att han inte tror att sönerna någonsin kommer att bli offentliga.

– De har valt att vara skygga och anonyma för att kunna leva ett normalt liv som du och jag och inte bli igenkända på gatan. Det är deras val, säger Grosskopf.


LÄS MER: Så hyllas Ingvar Kamprad i världen efter sin död 


Göran Grosskopf.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ingvar Kamprads söner: Peter, Jonas och Mathias

Peter Kamprad, 53, är äldst och ordförande för Ikano, som gör affärer inom fastigheter, kapitalförvaltning och detaljhandel.

Han utbildade sig till civilekonom vid Handelshögskolan i Lausanne i Schweiz och har arbetat i flera av Ikeas verksamheter, bland annat som ekonomichef i Belgien. Han är också styrelseledamot i Stichting Ingka Foundation som äger moderbolaget Ingka Holding BV.

Mellanbrodern Jonas Kamprad, 51, är utbildad designer och inredningsarkitekt – och som bland annat ritat vissa av Ikeas produkter.


LÄS MER: Ingvar Kamprad – bondsonen från Småland som blev miljardär 


Jonas är också styrelseledamot i Stichtung Ingka Foundation och sitter även i styrelsen i moderbolaget Ingka Holding.

Ingvar Kamprads söner Jonas Kamprad, Mathias Kamprad och Peter Kamprad.
Foto: IKEA / IKEA

Mathias Kamprad, 49 är yngst, men uppges vara den av bröderna som är mest affärsman. Mathias är i dag styrelseledamot i Inter Ikea som bland annat äger varumärket Ikea.

Om successionen i Ikea, efter Ingvar Kamprads bortgång, säger Göran Grosskopf:

– Det har gjorts en genomtänkt successionsordning inom Ikea där sönerna har fått sina roller.

Enligt den amerikanska affärstidningen Forbes är bröderna var för sig goda för cirka tio miljarder kronor och bor utomlands ibland annat London och i Belgien.