Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kamprad var världens 8:e rikaste vid sin död

ÅTTA PÅ LISTAN: "Tidigt lärde jag mig regeln att 1 procent i minskad försäljning gör 10 procent i minskad vinst”, har Kamprad berättat om sina affärserfarenheter.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
TVÅA
Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
FEMMA PÅ LISTAN: Mark Zuckerberg.
Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN

Ingvar Kamprad är död men hans pengar lever. 

Under måndagen rankades han fortfarande som världens åttonde rikaste människa av ekonomisajten Bloomberg – före Googleskaparen Larry Page, 44.  

– De snackar om cash flow och jag säger att jag inte vet vad cash flow är men jag vet vad jag har i fickan, har Ingvar Kamprad tidigare kommenterat sin inställning till vinst. 

Sajten uppskattar Ikeagrundarens förmögenhet till motsvarande cirka 469 miljarder kronor. 

Under de senaste månaderna så har Ingvar Kamprad, som blev 91 år, avancerat några placeringar på Bloombergs miljardärindex och under måndagen låg han kvar på en åttondeplacering. Trots att han avled i helgen efter, vad nära vännen Bertil Torekull berättat, ha dragit på sig en lunginflammation efter en flygresa. 


LÄS MER: Ingvar Kamprad hade förberett sig på att dö

Tio i topp: Världens rikaste

Inte illa för en "self made billionaire" som varken har byggt sin förmögenhet inom tech, som Amazongrundaren Jeff Bezos, 53, som har förstaplaceringen med en förmögenhet på motsvarande cirka 921 miljarder kronor, eller på att bygga upp ett multikonglomerat som proffsinvesteraren Warren Buffet, 87, på tredjeplats med en förmögenhet på motsvarande cirka 735 miljarder kronor, gjort med sitt holdingbolag Berkshire Hathaway. 

Tio-i-topplistan:

1. Jeff Bezos, USA (Amazon): 936 miljarder kronor.

2. Bill Gates, USA (Microsoft): 763 miljarder kronor.

3. Warren Buffett, USA (investerare):  747 miljarder kronor.

4. Amancio Ortega, Spanien (Zara): 625 miljarder kronor.

5. Mark Zuckerberg, USA (Facebook): 624 miljarder kronor.

6. Carlos Slim, Mexiko (affärsman, främst telecom): 544 miljarder kronor.

7. Bernard Arnault, Frankrike (affärsman, LVMH): 536 kiljarder kronor.

8. Ingvar Kamprad, Sverige (Ikea): 469 miljarder kronor.

9. Larry Ellison, USA (Oracle corp.): 464 miljarder kronor.

10. Larry Page, USA (Google): 464 miljarder kronor.

(Källa: Bloomberg)


LÄS MER: Ingvar Kamprad – bondsonen från Småland som blev miljardär

Ingvar Kamprad: Volymen allt

Ingvar Kamrads idé om att sälja möbler på ett så prisvärt, praktiskt och enkelt sätt som möjligt till kunder världen över har placerat honom på listan.  

– Tidigt lärde jag mig regeln att 1 procent i minskad försäljning gör 10 procent i minskad vinst. Tänk om vi fick motvind ett par år. 15 procent underförsäljning och hela vinsten vore utraderad. Det är därför volymen betyder så mycket, är ett av många bevingade Kampradcitat som finns samlade i boken ”Kamprads lilla gulblå: de bästa citaten från ett 85-årigt entreprenörskap”. 

Och då anser han inte ens att möbler har varit hans bästa affär genom åren. 

– Den bästa affären gjorde jag som ung affärsman då jag importerade 500 pennor för 1 kronor styck från Paris. När jag sålde dem vidare fick jag ut 4,50 … Det gav en extremt bra vinst – tänk, 500 gånger 3,50 kronor på ett bräde. Det gav mig blodad tand. 

LÄS MER: Ingvar Kamprads dotter: ”Vi hade en bra relation”

Kamprad om listan: ”Det var som tusan”

Och andra rankingar har under årens lopp även klassat honom som världens rikaste person. 

Vilket han tog med lugn. 

"Ett år påstod Veckans Affärer att han var världens rikaste. Det var som tusan, sa han. Nästa var han bara fyra. Ser man på, sa han då”, skrev Kamprads levnadstecknare Bertil Torekull i Expressen på Ikea-ägarens 80-årsdag 2006. 

I ”Kamprads lilla gulblå: de bästa citaten från ett 85-årigt entreprenörskap” så bjussade Ikeagrundaren även på råd kring affärsöverenskommelser: 

– Gör inga muntliga avtal, lita inte bara på ett handslag utan se till att allt blir skrivet. Ett handslag, nämligen, kan ingen jurist i världen hjälpa dig ur.

Bloombergs miljardärindex bygger på beräkningar av miljardärernas profilsidor och uppdateras så gott som varje handelsdag i New York.