Kamprad-sönernas bolag erbjuder fria avgifter i två år

Ett av bostadsområdena i Stockholm där Ikano Bostad har sitt erbjudande.
Foto: Ikano Bostad

Familjen Kamprad-ägda bostadsutvecklaren Ikano Bostad erbjuder två års fri avgift för att få snurr på försäljningen av nyproducerade lägenheter i Stockholm, Malmö och Lund.

Men rabatten är inte gratis.

Den dag bostaden säljs ska Skatteverket ha sitt.

Kampanjen gäller nya kunder som köper en etta eller tvåa i Stockholm, Uppsala eller Malmö innan den 11 oktober 2019.

Enligt di.se handlar det om hundratals osålda objekt i storstadsregionerna.

Kan bli skattesmäll 

24 månader utan avgift innebär en bra slant i rabatt om man slår till snabbt. I Malmö gäller erbjudandet dessutom endast de 24 första kunderna. Det skriver Ikano Bostad på hemsidan. 

Flera bostadsutvecklare har tvingats till eller mindre drastiska grepp för att locka köpare till svårsålda nyproducerade bostadsrätter.

Även Ikano Bostad har beslutat att försöka snabba på försäljningen med fria månadsavgifter. Det är en åtgärd man testat tidigare.

Ikea-arvtagarna Jonas, Mathias och Peter Kamprad.
Foto: IKEA

Med rabatten kan köparen spara i storleksordningen 120 000 kronor om avgiften ligger runt 5 000 i månaden.

Den som nappar på erbjudande bör dock vara beredd på en skattesmäll längre fram. Skatteverket är på hugget och tar ut skatt för de avgiftsfria månaderna den dag det blir dags att sälja bostaden.

”Det är alltså först i samband med en framtida försäljning av din lägenhet som beskattningen sker i samband med att eventuell vinst beräknas på lägenheten. Skatteverket räknar de avgiftsfria månaderna som en rabatt på inköpspriset. Det innebär att din eventuella vinst kommer att bli större och beskattas mer. Alternativt att din eventuella förlust blir mindre, något som resulterar i ett lägre förlustavdrag”, skriver Ikano Bostad i erbjudandet.

Erbjöd bostad med komplett utrustning

Bostadsutvecklaren, som ägs av Ikeagrundaren Ingvar Kamprads söner, har testat lite annorlunda affärsidéer tidigare.

2018 lanserades konceptet med färdiginredda bostäder. Köpare i Uppsala kunde skriva konrakt på en nyproducerad lägenhet där allt från möbler till lakan, handdukar och städprylar ingick.

Sönernas tog över bolaget

Ingvar Kamprads söner Peter, Jonas och Mathias är ägare av Ikano-gruppen, som sysslar med bankverksamhet, försäkringar och bostäder.

Ikeagruppen kontrolleras officiellt av två bolag – Ingka (äger och driver de flesta varuhusen) och Inter Ikea (kontrollerar varumärket och står för produktutveckling mot en avgift på tre procent av försäljningen i varuhusen).

Det tredje benet är Ikanogruppen som ägs direkt av Peter, Jonas och Mathias Kamprad via ägarbolaget Icaf Antillen i skatteparadiset Curaçao i Nederländska Antillerna i Karibien.

När Ingvar Kamptad skapade Ikano gjorde han det utan att låsa bröderna vid framtida stiftelseurkunder utan gav det direkt till sönerna.