Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA stoppar import av rysk olja och gas

Nordeas Thina Saltvedt om oljepriset som är uppe på högsta nivån sedan 2008.
Américo Fernández, privatekonom på SEB berättar hur Bidens besked kan slå mot svenska priser.
Foto: Pressbild
USA:s president Joe Biden meddelade på en pressträff att USA stoppar import av rysk olja.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Bensin- och dieselpriserna har stigit kraftigt i och med skenande oljepriser.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / STELLA PICTURES/PATRIK ÖSTERBER PATRIK ÖSTERBERG

USA stoppar omedelbart import av ryska energiråvaror, meddelar Joe Biden vid en presskonferens på tisdagen.

Det innebär att import av olja, naturgas och kol från Ryssland förbjuds – något som i sin tur kommer att påverka de redan höga priser på bensin och diesel i Sverige.

– Man kan vara tydlig med att hushållen bör förbereda sig för fortsatt stigande drivmedelspriser. Toppen är ännu inte nådd, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.

Samtidigt uppger Storbritannien att man kommer fasa ut ryskimporterad olja innan årets slut, enligt AFP.

På tisdagseftermiddagen kom bekräftelsen från Joe Biden: USA inför ett totalt förbud mot import av ryska energikällor såsom olja och flytande naturgas.

– Det här är ett steg vi tar som ytterligare skadar Putin, sade Biden under presskonferensen och kallade sanktionerna för de kraftigaste i historien.

Han sade också: 

– Det är till ett värde av hundra miljontals dollar.

Enligt Reuters ska beslutet ha tagits i samband med allierade i Europa.

Så påverkas svenskarna

Och beslutet kommer ha påverkan på svenska drivmedelspriser. Det säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.

– Det kommer fortsätta driva upp priserna på alla energislag i form av naturgaspriset, som är det mest rekordhöga priset, som spiller över på andra energislag: kol går upp, olja går upp, och därmed drivmedelspriser, säger Américo Fernández och fortsätter:

– Priset på olja hittills är hög, men det är inte en allt time high-nivå. Men det kan mycket väl bli så kommande dagar och veckor om det forsätter så här. Men i kronor mätt upplever hushållen redan nu en rekordhög nivå när det kommer till priset på olja.

En dubblering av oljepriset, ett slags värsta-scenario, innebär dock inte en dubblering av bensin- och dieselpriset, understryker Américo Fernández.

– Det betyder inte att hushållen ska förvänta sig 50 kronor litern för diesel. Lite drygt hälften av diesel- och bensinpriset kommer från skatter, avgifter och momssatser. Medan knappt hälften är mer kopplat till olja.

Experten: Krispaket att vänta

Han tror också att den svenska politiken kommer presentera krisåtgärder till följd av USA:s beslut.

– Även om det kommer bli ännu mer problematiskt för svenska hushåll så finns det finns anledning att tro att det kan komma eventuella subventioner, skattesänkningar från politiken. Det blir ytterst en fråga för riksdagen om eventuella krisåtgärder.

Hur dyr blir svensk bensin och diesel?

– Det är svårt att säga. Då måste man ha en bild av hur högt oljepriset kan stiga. Så långt kan jag inte sätta en siffra på det. Men man kan vara tydlig med att hushållen bör förbereda sig för fortsatt stigande drivmedelspriser. Toppen är ännu inte nådd, säger Américo Fernández.

Oljan nära historiskt rekord

Kanada har tidigare aviserat ett embargo mot rysk olja. 

Men EU-länderna, med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, har så sent som i måndags gjort klart att effekterna skulle bli för stora för Europas ekonomi för att klara av ett tvärstopp för rysk energi.

Rysk olja stod för 3 procent av USA:s oljeimport i fjol.

Oljepriset snuddade vid historiska rekordnivåer när Bidenregeringens utrikesminister Anthony Blinken redan i helgen meddelade att USA övervägde ett embargo mot rysk olja.

De rekordhöga råvarupriserna i kölvattnet på Rysslands attack mot Ukraina och västliga sanktioner har fått bland annat Internationella valutafonden (IMF) att varna för betydande konsekvenser för världsekonomin.

Se något mer:
Anhöriga till ryska soldater ringer Ukraina för hjälp

Hör de ryska familjernas desperata samtal – vädjar om information om saknade soldater.