Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kallar bolaget en bluff: ”Affärsidén är omöjlig”

De före detta sportstjärnorna Frank Andersson, JO Waldner och Tomas Brolin har valt att bli ansikten utåt för investeringsbolaget Kambua.  

Men sparekonomen Joakim Bornold är övertygad om att Kambua är en bluff.  

– Affärsidén är omöjlig, säger han. 

Expressen har kunnat berätta om hur före detta fotbollsstjärnan Tomas Brolin, brottaren Frank Andersson och pingisspelaren JO Waldner är nya ambassadörer för investeringsföretaget Kambua. 

Detta samtidigt som Kambua kraftigt ifrågasätts av Skatteverket. Bland annat har Skatteverket ifrågasatt om det överhuvudtaget finns någon verksamhet i bolaget. 

"Omöjligt med så hög avkastning"

Kambuas affärsidé är att identifiera lämpliga objekt på spelmarknaden med attraktiva odds. Investerare sätter in pengar hos Kambua, som sedan satsas i dessa odds. Enligt företaget har man gett kunderna en avkastning på 25 procent per år. Skatteverket anser dock att avkastningen i själva verket finansieras av inbetalda pengar från nya kunder, något Kambuas vd Stefan Sandström kraftigt förnekar. 

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, har följt Kambua under en längre tid. Också han anser att det rör sig om en bluff.

– Den här affärsidén fungerar inte, men har alla ingredienser för att vara en klassisk bluffsetup. Det är helt enkelt omöjligt att ge så hög avkastning via sportsbetting. 

Inga bevis på verksamhet

Dessutom pekar han på att det inte går att hitta bevis på att någon verksamhet ens existerar i bolaget. Ändå säger Kambua att de gett sina kunder 25 procent i avkastning per år.

– Var kommer då dessa pengar ifrån? frågar Joakim Bornold retoriskt, och syftar på Skatteverkets tes att avkastningen finansieras av att nya kunder hela tiden betalar in nya pengar.

Vad betyder det att Kambua nu får draghjälp från tre idrottslegender?

– Det betyder förstås att fler riskerar att gå i fällan. Det ser självklart ut som ett fint erbjudande och är du inte insatt så är det klart att det kan påverka om JO Waldner säger att det här är något som är toppenbra, säger Joakim Bornold.

Kambuas vd Stefan Sandström har kraftigt tillbakavisat alla anklagelser om att bolaget skulle vara en bluff. Han menar att Skatteverket har fel och han har PO-anmält den granskning som tidningen Barometern gjorde av bolaget förra året. JO Waldner och Frank Andersson har via sitt ombud meddelat att de "vet att de (Skatteverket, reds. anm) har fel". 

De tre stjärnorna säger sig ha fått en genomlysning av bolaget och säger att de vet att inget är fel?

– Synd att Kambua inte har kunnat erbjuda den genomlysningen till Skatteverket. Det hade varit bra om de gjort det, i stället för till Tomas Brolin, säger Joakim Bornold.