Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Petter Stordalens hotelljätte tvingas varsla: ”Tsunami”

Foto: Instagram
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Scania stoppar produktionen i Europa.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
I Sverige berörs 9 000 anställda.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Petter Stordalens hotelljätte tvingas till varsel. 

Enligt Di berörs 7 500 anställda. 

Samtidigt meddelar Scania att de stoppar sin produktion i minst två veckor på grund av materialbrist. 

Hotellkungen Petter Stordalen tvingas till varsel av sina anställda. Hotelljätten Nordic Choice varslar nu 7 500 anställda, skriver Di.

4 500 i Sverige och 3 000 i Norge och Danmark.

Varslet omfattar varannan anställd i Sverige.

– Våra intäkter är på väg att försvinna helt, säger koncernchefen Torgeir Silseth till Di.

Han fortsätter:

– Skulle 80-90 procent av intäkterna utebli i, säg, tio, tolv månader finns ingen affär kvar. En sådan ekonomisk tsunami klarar ingen, inte ens vi.

Torgeir Silseth säger till Di att den största osäkerheten är tiden och hur länge denna pandemi kommer att pågå.

Tror på bättring till sommaren

De har rasat till 10 procent mot normalt 60-70 procent.

Som lösning har Nordic Choice bland annat lånat 500-600 medarbetare till Postnord där många är sjuka.

– Politikerna måste lyfta bort en del av de mest utsatta företagens löpande kostnadsbas – skatter, moms, arbetsgivaravgifter – inte bara skjuta upp dem. Då riskerar man att skapa ett otal företag, som på grund av lån och skulder, ändå inte klarar sig när de väl kommer ut på andra sidan. Det blir en andra våg av företag som går omkull och förlänger krisen, säger Torgeir Silseth till Di.

Han tror att hotellverksamheterna kommer att gå bättre igen till sommaren, för att i september vara på en nästan normal säsongsnivå.

Torgeir Silseth är vd på resebyrån Ving och den verksamheten går inte heller bra enligt Silseth. Men han säger att de jobbar överallt för att klara av perioden som vi nu är inne i.

Scania stoppar produktionen i Europa

På onsdagen meddelade Ikea att de omedelbart stänger sina varuhus i hela USA. 

Den svenska möbeljätten har inte kommunicerat när de återigen tänkt öppna upp varuhusen för sina kunder. 

Bara några timmar senare meddelade lastbils- och busstillverkaren Scania att de stoppar sin produktion i merparten av sina stationer runtom i Europa. Anledningen är materialbrist och störningar som orsakats av coronaviruset. 

– För att säkerställa våra kunders samhällsviktiga transportarbete kommer våra serviceverkstäder och reservdelscenter dock att fortsatta sin verksamhet, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson i ett pressmeddelande. 

Företaget skriver vidare att de planerar att återuppta produktionen om två veckor. 

– Såväl företagets ledning som de anställdas representanter känner därför stor tacksamhet över de statliga stödåtgärder som ställs till förfogande i de länder där våra medarbetare nu kommer att temporärt sakna sysselsättning, säger Henrik Henriksson.

Fabriker som berörs i Sverige ligger i Södertälje, Oskarshamn och Luleå och sammanlagt berörs 9 000 anställda, skriver DN. 

Tidigare har hotellkedjan Scandic varslat 2000 medarbetare i Sverige om uppsägning. Det innebär halva personalstyrkan. Scandic har även beslutat att sänka lönerna för samtliga medlemmar i koncernledningen med 20 procent.

Även kedjan Elite Hotels har flaggat för att man kommer att tvingas varsla ett stort antal anställda i Sverige.Förbundsordförande Malin Ackholt om krisen i hotell- och restaurangbranschen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.