Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Julhandeln på nätet kan slå rekord i år

Allt fler verkar vilja slippa denna julträngsel och shoppar julklappar på nätet i stället.
Foto: Jan Wiriden

Allt fler vill handla sina julklappar i nätbutiker och i år förväntas julhandeln på nätet slå nya rekord.

Nästan fyra miljoner svenskar kommer att köpa sina julklappar online och för många är det viktigt att kunna returnera klapparna långt efter jul.

I år förväntas rekordmånga svenskar inhandla sina julklappar på nätet. Ett bättre urval, bekvämlighet och att man sparar tid är några av orsakerna till att allt fler väljer nätbutikerna i stället för de fysiska butikerna när de ska handla julklappar.

60 procent av svenskarna säger att de kommer att handla lika många eller fler av sina julklappar på nätet jämfört med förra året, enligt en undersökning av betalningsföretaget Klarna och logistikleverantören Bring.

Enligt undersökningen kommer nästan fyra miljoner svenskar att julhandla i nätbutiker i år, vilket är en ökning med 450 000 personer från förra året.

– Vi förväntar oss att julhandeln på nätet kommer att öka med nästan 20 procent i år, säger Anna Borg, Nordenchef för Klarna i ett pressmeddelande.

Viktigt med retur- och bytesmöjlighet

En genomsnittlig svensk kommer att lägga 2526 kronor på julklappar på nätet. De som spenderar mest pengar på julklappar på nätet är personer mellan 30-39 år, enligt undersökningen.

För många är det viktigt att kunna returnera eller byta ut julklapparna flera veckor efter julafton. Hela 70 procent av de som tillfrågades i undersökningen förväntar sig att det ska gå att byta ut julklappar i januari. Lika många svarar att de köper sina julklappar i november och början av december, långt före jul.

– Nätbutikerna bör erbjuda flexibla bytes- och returtider i samband med julhandeln. Användarna förväntar sig att dessa förlängs även hos nätbutikerna, på samma sätt som de flesta fysiska butiker brukar göra under julen, säger Anna Borg.

Ska du köpa julklappar på nätet?

Tips inför julhandeln på nätet

• Kolla om nätbutiken erbjuder presentinslagning och ifall de kan leverera julklappen direkt till den som ska få den.

• Glöm inte att kolla nätbutikens retur- och bytesregler, så du vet vad som gäller. Vissa nätbutiker har förlängd retur- och bytestid vid julen.

• Kolla nätbutikens leveranstider och ifall det finns särskilda leveranstider vid jul. Är du sent ute kan det vara värt att kolla om butiken erbjuder expressleveranser.

Så handlar svenskarna på nätet i jul

8 av 10 svenskar kommer att handla julklappar från svenska nätbutiker.

7 av 10 svenskar kommer att handla julklappar under perioden 20 november till 15 december.

7 av 10 förväntar sig att det ska gå att returnera julklappar som är köpta på nätet i januari.

4 av 10 kommer att handla julklappar via mobiltelefon eller surfplatta.

Källa: Posten Norges e-handelsstatistik för det tredje kvartalet 2015 och en undersökning gjord av Klarna och Bring.