Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Persson: ”Vi måste ur den förgiftade jorden”

Swedbanks nya vd utsedd – Jens Henriksson tar vid staffpinnen.
Jens Henriksson blir ny vd för Swedbank.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Blytungt ansvar vilar på nya Swedbank-vd:n Jens Henrikssons axlar.

På torsdagens presskonferens konstaterar styrelseordförande Göran Persson att Swedbank är en bank med ”djupa rötter” efter 200 års verksamhet.

– En ek växer inte i förgiftad jord. Vi måste ur den förgiftade jorden. Den nya vd:n har den uppgiften, säger Göran Persson.

Redan i slutet av april pekade källor till Expressen ut Jens Henriksson, bördig från Lund, som ny vd för Swedbank. 

Göran Persson, styrelseordförande för Swedbank, är nöjd med rekryteringen av nya vd:n Jens Henriksson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Göran Perssons beröm till nye vd:n

Nu har styrelsen röstat fram honom. Jens Henriksson lämnar nu vd-jobbet på Folksam för att bli vd och koncernchef för Swedbank. 

Den 29 april avslöjade Expressen att Jens Henriksson pekades ut som ny vd för Swedbank.
Foto: Skärmavbild / Expressen, skärmavbild

En post som Anders Karlsson varit tillförordnad på sedan Birgitte Bonnesen lämnade sitt uppdrag i mars 2019.   

Nye styrelseordföranden Göran Persson öser lovord över den nya koncernchefen. 

– Med Jens Henriksson får banken en verkställande direktör som kombinerar ett erfaret ledarskap, en stark kommunikativ förmåga och en bred kunskap om bank- och finansmarknaderna. Jens har den samlade kompetens som krävs för att ta sig an bankens situation utifrån den senaste tidens kritik, de snabba teknikförändringarna och konkurrensen som präglar banksektorn i dag, säger Göran Persson.

Jens Henriksson tänker återvinna förtroendet

Förutom vd-jobbet på Folksam har Jens Henriksson tidigare varit vd för Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX, och suttit i styrelsen för internationella valutafoinden IMF i Washington. 

– Dessutom har Jens Henriksson en förståelse för samhällsutvecklingen både i Sverige och globalt, samt en stor respekt och förståelse för Swedbanks värderingar och rötter, säger Göran Persson. 

Jens Henriksson har även jobbat som statsekretare på Finansdepartementet och tidigare gjort ett kortare inhopp på Swedbank, då han var chef för bankrelationer. 

Se intervjun med Jens Henriksson från extrastämman i våras.

– Jag känner mig ödmjuk och hedrad, men också väl medveten om de utmaningar som ligger framför oss. Min uppgift som vd för Swedbank blir att återvinna förtroendet, utveckla bankens hållbara profil samt fortsätta den framgångsrika digitaliseringsresa som Swedbank inlett. Med den 200-åriga traditionen, de kompetenta medarbetarna samt de många lojala kunderna har vi alla förutsättningar att ta banken stärkt in i framtiden, säger Jens Henriksson i pressmeddelandet. 

Jens Henriksson lämnar nu Folksam med omedelbar verkan och försäkringsjätten påbörjar sökandet efter hans efterträdare.

– Jag kommer att prioritera tre bitar som vd på Swedbank, ett är att återvinna förtroendet, säger han på torsdagens presskonferens.

”Extremt hård konkurrens”

Utöver förtroendefrågan, hantera den uppkomna situationen och agera rätt framåt talade han om att hålla positionen som en relativt stark bank gällande avkastning och kostnader med stöd av innovationer ”i en extremt hård konkurrens” från andra storbanker och uppstickare samt fintech.

Därutöver ser han hållbarhet som en tredje prioriteringsfråga, vilket bland annat inbegriper arbetet mot penningtvätt varpå tre uppgifter kan bli två uppgifter.

Jens Henriksson tycker hållbarhet rimmar väl med Swedbanks affärsidé och krona. Ordföranden Göran Persson sade att Swedbank är en bank med ”djupa rötter” med nära 200 år sedan den första sparbanken startades.

Jens Henriksson framhöll att han kommer att verka för ”maximal transparens” med passus för de restriktioner som finns legalt och moraliskt rörande bankverksamhet.


Frida Bratt: ”Förvånande”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, om beskedet: 

– Jens Henriksson är en kompetent person, men i egenskap av storägare har han delvis ett ansvar för den låt gå-attityd som tidigare funnits. Jag trodde man av denna anledning skulle plocka en vd som inte alls har några tidigare kopplingar till banken. Därför tycker jag faktiskt det här förvånar, säger hon. 

Joakim Bornold, sparekonom hos Söderberg&Partners, tycker att det är ett bra val.

– Ett mycket bra beslut att ta in Jens som VD. Bra både för banken ägare och dess kunder. Han är en person med både kompetens, erfarenhet och moralisk kompass vilket är exakt vad banken behöver i det här läget , säger Joakim Bornold.

Hägerstrand om vakanta vd-posterna: ”Jättedåligt för bolagen”.