Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS pris för att låta Ericsson jobba i Mosul: 20 miljoner

”Pengarna har finansierat terrordåd i Europa”
Ericsson har enligt sin egen interngranskning mutat IS-terrorister för att få verka i Mosul under den tid terrorsekten kontrollerade staden.
Foto: Jessica Gow / TT
IS-krigare i Mosul 2014- Samtidigt misstänks Ericsson ha betalat terroristerna 20 miljoner kronor för att få fortsätta sitt projekt i staden.
Foto: AP/ TT

Islamiska staten, IS, krävde pengar av Ericsson för att företaget skulle tillåtas fortsätta sin verksamhet i området som terrorsekten kontrollerade.

Det visar dokument som Uppdrag granskning tagit del av.

Enligt uppgift handlar det om 20 miljoner kronor.

Det var 2014 som IS intog den irakiska storstaden Mosul, utropade sitt kalifat och satte skräck i miljontals människor. I staden verkade redan svenska Ericsson, som på uppdrag av Iraks största mobiloperatör Asiacell byggde ett nytt mobilnät.

Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning innehållet i en hemlig internutredning, där det beskrivs hur det gick till då Ericsson kunde fortsätta med sin verksamhet i den plågade staden.

Enligt dokumenten ska en projektledare på Ericsson ha fått ett hotfullt samtal från en IS-befälhavare. I samtalet – som rings från en telefon som tillhör en kidnappad arbetsledare hos Ericsson – kräver befälhavaren företaget på pengar för att de ska få fortsätta med projektet i Mosul. Enligt uppgift handlar det om motsvarande 20 miljoner kronor.

Ericsson vände sig till Asiacell

Därefter har Ericsson vänt sig till Asiacell ”för att ordna tillstånd att arbeta i Mosul från den lokala 'myndigheten' IS”.  I internutredningen vittnar projektledaren om att Asiacell gjorde en överenskommelse för att låta Ericsson fortsätta jobba i Mosul.

– Ericsson har inte haft någon önskan eller uppsåt att det ska begås brott mot mänskligheten, men man har betalat till IS i medvetande om att man betalar det här till en organisation som i stort sett uteslutande sysslar med kriminell verksamhet och brott mot mänskligheten, säger advokaten och folkrättsjuristen Sten de Geer, som anser att en åklagare som tar del av rapporten inte har något annat val än att inleda en förundersökning.

Exakt hur Asiacell fick IS godkännande framgår inte i internutredningen.

För ett par veckor sedan erkände Ericssons vd Börje Ekholm i en intervju med Dagens industri förekomsten av en interngranskning och att man misstänker sig själva för att ha mutat IS-terrorister i Irak. Erkännandet kom efter det att vd:n duckat intervjuer med Uppdrag granskning under en längre tid.