Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingvar Kamprad hade förberett sig på att dö

Ingvar Kamprad fick lunginflammation efter en flygresa till London. Under lördagen somnade Ikea-grundaren in, 91 år gammal.
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ingvar Kamprad började planera sin död redan 1976.

De sista åren blev tankarna alltmer närvarande – och Kamprad oroade sig för Ikeas framtid efter hans bortgång.

I helgen somnade han in, omgiven av sin familj.

Vännen Bertil Torekull säger att Kamprad blev sjuk i lunginflammation efter en flygresa utomlands – och att det var det han dog av.

Ingvar Kamprad oroade sig för hur Ikea ska bli när han inte lever längre. I en TV4-dokumentär i samband med Kamprads 90-årsdag 2016 sa Ikea-grundaren själv:

– Om utvecklingen av någon anledning tvingar oss att lämna delar av den verksamhet vi har i Älmhult i dag för någon annan stans, då är det sen lätt att Älmhult inte har den betydelse som jag hoppas och drömmer om att den ska ha även i framtiden.

I höstas berättade också familjen Kamprads nära vän Göran Grosskopf att Ingvar Kamprad var konstant orolig för Ikea.

– Ingvar är och har alltid varit orolig för Ikea, det spelar ingen roll vad man än säger.

Tankarna har handlat om vad som ska hända med idén Ikea – det lilla företaget, som är ett av världens största.

Ingvar Kamprad vid invigningen av ett nytt Ikea-varuhus.
Foto: MIKAEL PERSSON / MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES

"Han visste hur han ville ha det"

TV4-programledaren Jesper Börjesson har träffat Ingvar Kamprad flera gånger och var den ende som fick en intervju med honom i samband med 90-årsdagen 2016. Han säger:

– Han har pratat så mycket om, och förberett sig själv och företaget så mycket på, sin död genom åren. Han visste hur han ville ha det, han visste hur han ville driva Ikea framåt. Han hade ordnat det för sig, det är jag övertygad om.

En av Ingvar Kamprads söner har berättat att pappan började förbereda sin död redan 1976, i samband med sin 50-årsdag. Senare samma år publicerades "En möbelhandlares testamente", Ikeas vision om att "att skapa ett bättre vardagsliv för den stora gruppen människor", och ett sätt att hålla den så kallade Ikea-andan vid liv.

I en intervju med Aftonbladet för ett par år sedan sedan sa kamprad själv att han planerat sin död sedan 1978. 


LÄS MER: Ingvar Kamprads dotter: ”Vi hade en bra relation” 


Ingvar Kamprad med sönerna Jonas Kamprad, Mathias Kamprad och Peter Kamprad under invigningen av ett nytt Ikea-varuhus i Älmhult 2012.
Foto: IKEA / OKÄND

Planerade att leva i Schweiz

Men tankarna på att dö var också mer konkreta. Ingvar Kamprad berättade själv 2005 att han och hustrun Margaretha planerade att leva resten av sina liv i Schweiz.

– Vi bor väldigt bra. Vi bor i en enplansvilla och är nära skog och mark och vi hör kobjällror på kvällen. Som ni vet är knäna det första som drabbar äldre människor. Jag hoppas själv att jag inte dör plötsligt, och får vara med om lite ålderdom, och då blir det antagligen rullstol, och det klarar man jättebra i vår enplansvilla utan trösklar. Så de senaste 10-15 åren har vi sagt att vi nog kommer att dö i Schweiz, sa Kamprad då.

Familjen samlades för att sörja tillsammans på Ingvar Kamprads gård Bölsö utanför Liatorp.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Flyttade till Älmhult efter hustruns död

2011 gick hustrun Margaretha bort i cancer, 71 år gammal. Efter det började Ingvar Kamprad fundera på att flytta tillbaka till Sverige igen. Och så, efter mer än 40 år utomlands, flyttade Kamprad hem till Älmhult 2014.

– Ingvar har önskat att komma närmare familjen och sina vänner han har i Älmhult, sa Kamprads talesperson Per Heggenes då.

Vännen Göran Grosskopf sa i höstas:

– Dels var det sorgen som gjorde att han inte orkade riktigt träffa så mycket folk, så han släppte mer eller mindre umgänget där. Jag tror det var väldigt bra för honom att flytta till Älmhult där har han sina gamla vänner och sin familj, sin syster, i närheten.

På lördagen somnade Ikea-grundaren in i sitt hem på Bölsö gård i Liatorp utanför Älmhult. Kamprad blev 91 år gammal och dog omgiven av sin familj.


LÄS MER: Ingvar Kamprad – bondsonen från Småland som blev miljardär