Ikeas grundare Ingvar Kamprad är död

Ikeas grundare Ingvar Kamprad är död.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/ ALL OVER PRESS
Kamprad blev 91 år gammal.
Foto: TT
Ingvar Kamprad och sonen Mathias inviger Ikea-museet i Älmhult.
Foto: PEO MÖLLER
1970. Ingvar Kamprad på Ikeagatan i Älmhult.
Foto: JAN HOLMLUND
Ett minnesbord har ställts upp på Ikea i Malmö, där personer kan skriva en hälsning till Ingvar Kamprad.
Foto: Anders Grönlund

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad är död – han avled på lördagen omgiven av sina närmaste efter en kort tids sjukdom, bekräftar Ikea.

Ingvar Kamprad blev 91 år.

– Det gick lugnt och stilla till. När man är 91 år så är det inte så konstigt att kroppen ger upp, säger Göran Grosskopf, Kamprads rådgivare.

Vännen Bertil Torekull säger att Kamprad blev sjuk i lunginflammation efter en flygresa.

Dagens Industri berättade först om dödsfallet, som bekräftas av Ikea på Twitter. En av Sveriges största entreprenörer har gått ur tiden. 

– Jag känner en stor tomhet, säger familjen Kamprads rådgivare Göran Grosskopf. Jag fick beskedet i morse. Det var Peter Kamprad som ringde mig. Sönerna är alla på gården i Småland. Alla i familjen är tagna.


Familjen Kamprads rådgivare Göran Grosskopf.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Enligt rådgivaren var det ett värdigt slut och ingen dramatik. Han hade själv sitt sista möte med Kamprad två dagar före julafton, och då var Ikeagrundaren vid gott mod.

– Det gick lugnt och stilla till. När man är 91 år så är det inte så konstigt att kroppen ger upp, säger Grosskopf.

Vännen: Kamprad dog i lunginflammation

Kamprads vän Bertil Torekull säger att Ikea-grundaren fick lunginflammation efter en flygresa – det var det Kamprad dog av, säger Torekull.

– Han fick en lunginflammation efter en flygresa, det var det han dog av. Det är inte ett medicinskt utlåtande, men det var så. Han blev sjuk efter ett besök utomlands och dog i sviterna av lunginflammationen. Han var ju snart 92 år gammal, det är en betydande omständighet.

– Vi stod i ständig kontakt, jag och Ingvar, vi skrev många brev till varandra. I slutet var det mest jag som skrev, han blev ju så skröplig, men han fick dem upplästa för sig, säger Torekull.


https://twitter.com/IKEASverige/status/957559400864079873

Ikea: "Mycket saknad"

På Ikeas officiella Twitterkonto skriver företaget:

"Ingvar Kamprad har i stillhet somnat in i sitt hem i Småland. Han föddes 1926 i Småland och redan som 17-åring grundade han Ikea. Ingvar kommer att vara mycket saknad och varmt ihågkommen av sin familj och av Ikea-medarbetare över hela världen", skriver företaget på Twitter.

Ikea har även skickat ut ett pressmeddelande där man bekräftar att grundaren Ingvar Kamprad somnat in i sitt hem den 27 januari, omgiven av sina närmaste.


Ett minnesbord har ställts upp på Ikea i Malmö, där personer kan skriva en hälsning till Ingvar Kamprad.
Foto: Anders Grönlund

Adoptivdottern Annika Kihlbom bland de närmast sörjande

Kamprad avled i stillhet i sitt hem i Småland på lördagen efter en tids sjukdom, skriver Ikea i meddelandet. Ingvar Kamprad sörjs närmast av barnen Mathias Kamprad, Peter Kamprad, Jonas Kamprad och Annika Kilbom. Hustrun Margaretha Kamprad avled 2011.


Ingvar Kamprad med hustrun Margareta och sonen Peter 1989.
Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB

Dottern, Annika Kihlbom, kommenterar kortfattat sin pappas död för Expressen:

– Det är tråkigt när ens far har gått bort. Vi hade en bra relation. Mer än så vill jag inte säga, även Ingvar hade ett privatliv trots att han var en känd person.


LÄS MER: Ingvar Kamprads dotter: ”Vu hade en bra relation” 


Annika Kilhblom är Kamprads adoptivdotter från hans första äktenskap som ingicks med Kerstin Wadling. Paret fick aldrig några egna barn och skildes 1960.

Ingvar Kamprad och adoptivdottern gjorde en överenskommelse om att hon skulle vara med och dela arvet på hans privata förmögenhet – däremot inget från Ikea.


LÄS MER: Ingvar Kamprads liv i bilder 


Lars-Johan Jarnheimer.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Bland Ikeas anställda spred nyheten om sorgen på söndagen. Ordföranden i Ikeas moderbolag, Lars-Johan Jarnheimer, säger till Expressen:

– Sönerna ringde mig i morse och berättade att Ingvar var död. Man får glädjas att Ingvar haft ett långt och innehållsrikt liv.Jarnheimer träffade Ingvar Kamprad senast i november, berättar han.

– Då diskuterade vi hur möblerna kunde bli bättre och billigare.

Enligt Jarnheimer har man meddelat anställda med mejl och sms och grundarens död.


Per Heggenes, vd för Ikea Foundation.
Foto: FOTOGRAF MATS SAMUELSSON

Per Heggenes, vd på Ikea foundation, och som tidigare varit talesperson för familjen Kamprad, säger på söndagen: 

– För mig som har jobbat med honom i många år är det här en sorglig dag. Han var en fantastisk person. En ikon. En person som kommer att leva för evigt i folks medvetanden. Någon som förändrade inredningsvärlden.


"Han var en man såg upp till"

Mari Gustafsson är varuhuschef på Ikea i Umeå och har arbetat inom företaget i 40 år. Hon menar att det är Kamprad som ligger bakom den speciella anda som enligt henne finns på Ikea.

– Personligen är jag naturligtvis riktigt ledsen. Sen är det så här att vi jobbar på ett företag där vi gör saker och ting till mammans. Och det har Ingvar visat oss, säger hon till Ekot.

Arkitekten Lars Bülow träffade Ingvar Kamprad när han praktiserade på Ikeas designavdelning på 70-talet.

– Han var en person som alla såg upp till. Min känsla var att det här är en entreprenör som vet vad han håller på med, säger Bülow.


Jacob Wallenberg om Kamprad: En av de största

Även företagsledaren Jacob Wallenberg kommenterar Ingvar Kamprads död.

– Poängen är att för svenska folket har han så tydligt visat vad det betyder att skapa någonting, och att kunna ta sig ut i världen. Han har visat på möjligheterna att det faktiskt går att genomföra, säger Wallenberg i Expressen TV.

Han tillägger:

– Jag tänker på hans familj och den personliga sorgen. Vi pratar om en av våra absolut största entreprenörer i Sverige någonsin. Han har visat vägen för många, inspirerat många. Det här en stor förlust.


Företagsledaren Jacob Wallenberg.
Foto: JOAKIM GOKSÖR/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Ingvar Kamprad – bondsonen från Småland som blev miljardär 


Statsminister Stefan Löfven beklagar Ingvar Kamprads bortgång.

"Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framför allt på hans familj och alla vänner i dag. Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal, " skriver statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till Expressen.


Statsminister Stefan Löfven beklagar Ingvar Kamprads bortgång
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Näringsminister Mikael Damberg, S, har träffat Ingvar Kamprad vid några tillfällen, senast för något år sen. Han berättar för Expressen:

– Det var en finurlig karl, som tänkt mycket själv och haft bestämda uppfattningar om hur bolaget ska utvecklas. Jag tror att det utmärker många av de här familjeägda företagen, att den kultur som präglas av grundaren också spelar roll för företagets utveckling framöver och det har det gjort framför allt i Ikeas fall. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson hyllar Ingvar Kamprad i ett inlägg på Facebook:

"Alla har vi fysiskt påtagliga minnen i våra hem som berättar om hans unika gärning. Själv minns jag dessutom alla nyfikna kineser under en oförglömlig köttbullslunch på det då nya Ikea i Peking. Och det obeskrivligt roliga i att just där sälja chopsticken 'pinnig", skriver Kristersson.

Västerpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger i ett skriftligt uttalande:

"Ingvar Kamprad var en unik entreprenör och Ikea har format bilden av Sverige världen över. Hans livsverk kommer att leva vidare i människors hem för lång tid framöver.”


Sven-Erik Bucht: Visste att Ingvar var sjuk

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, S, var en nära vän till Ingvar Kamprad. Han kände till att Ikeagrundaren var sjuk och beskedet att Kamprad avlidit kom därför inte som en stor överraskning för Bucht.


– Jag fick det sorgliga beskedet tidigt i morse från familjen. Det var kanske inte oväntat. Jag har ju en nära relation med Ingvar och har ju känt till att han har haft det dåligt med hälsan, berättar landsbygdsministern i Expressen TV.Han fortsätter:

 – Vi lärde känna varandra inför etableringen av Ikea i Haparanda och det utvecklades till en personlig vänskaprelation mellan Ingvars familj och min familj. Jag har besökt dem många gånger i Småland. 

– Ingvar var en stor entreprenör som har betytt oerhört mycket för Sverige. Oavsett hur bra det gick för hans livsverk Ikea glömde han aldrig den lilla människan och sin hembygd Agunnaryd. 


LÄS MER: Kamprads dotter får ärva 90 miljoner kronor 


Ingvar Kamprad tillsammans med sönerna Jonas, Mathias och Peter. Bilden togs när Ikea byggde nytt varuhus i Älmhult 2012.
Foto: IKEA / OKÄND

Ikea uppger att Kamprad gick bort i helgen efter en kort tids sjukdom. Men han var aktiv in i det sista.

Kamprad fick så sent som i december 2017 motta Nordens språkpris för att han och Ikea bidragit till att öppna världens ögon för Nordens språk och kultur.

Det var en av de sista gångerna Kamprad var framme i rampljuset.

– Jag är mycket glad och tacksam för att Föreningen Norden tilldelar mig och Ikea ett så prestigefyllt pris. På Ikea satsar vi alltid på att främja skandinavisk kultur och värderingar, sade Ikeagrundaren i ett uttalande.


Ingvar Kamprad och publicisten Bertil Torekull var goda vänner sedan många år.
Foto: ANNA LITTORIN / PRESSENS BILD

I november förra året gick Sveriges Radio av misstag ut med ett meddelande om att Ikeagrundaren var död. Någon man bad om ursäkt om.


LÄS MER: Fredrik Sjöshult - Ingvar Kamprads svåraste fråga: Sönernas framtid inom Ikea 


Nära vännen Bertil Torekull berättade då, den 30 november, i Expressen att Kamprad fortfarande var vid god vigör.

– Jag kan bekräfta att Ingvar sitter ute i solen och tar det lugnt, förklarade Torekull.


På Ikea i Malmö flaggade man på söndagen på halv stång för att hedra den avlidne grundaren.
Foto: / Anders Gronlund www.strixphoto.net

Så blev Kamprad  en av Sveriges rikaste män

Ingvar Kamprad föddes den 30 mars 1926 i Pjätteryd i Småland. Han grundade Ikea redan som 17-åring och företagsnamnet bildades av initialerna i hans namn och adress: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

Ikea växte till ett världsomspännande företag där den skandinaviska designen och sättet att sälja möbler i platta paket i kombination med en rimlig prissättning var ett framgångsrecept. 


Ingvar Kamprad började med två tomma händer och blev en av världens rikaste.
Foto: Ikea

Kamprad rankades som en av världens rikaste personer. 2015 uppskattade Veckans Affärer hans förmögenhet till 610 miljarder kronor.

Fick kritik för sina politiska åsikter som ung

Ingvar Kamprad fick kritik för att han under 1940- och 50-talet stödde den nationalistiska Nysvenska rörelsen, en organisation som många ansåg vara nazistisk.

Minnesbord har ställts upp på Ikea i Kungens kurva.
Foto: Nicole Fältlöv-Amiri

Kamprad tog senare avstånd från denna tid då han även stod Nysvenska rörelsens grundare Per Engdahl nära.

– Det är inte roligt att de försöker göra en stor nyhet av något som egentligen redan är känt. Det är inget nytt. Jag beskrev det i detalj för nästan 20 år sen. Det här är något som jag starkt tar avstånd från, sade Ingvar Kamprad till Expressen 2011 i samband med att en ny bok som exponerade hans förflutna skulle publiceras.


Kamprad bjöd hem Janne Josefsson till huset i Småland.
Foto: NILS HANSSON / UPPDRAG GRANSKNING

Journalisten Janne Josefsson granskade 2014 Ingvar Kamprad för SVT:s räkning och blev då hembjuden till Ikealegendarens bostad i Småland.

– När jag berättade för Ingvar Kamprad att vi ville göra en dokumentär om honom sa han att han måste fråga sönerna, och att en av sönerna inte tyckte om mig, minns Janne Josefsson.

– Jag gillade Ingvar Kamprad och vi var lika på vissa sätt. Men bara för att man gillar någon behöver man inte hålla med om allt, fortsätter Uppdrag granskning-profilen.

Blommor och ljus har tänts och lagts utanför Ikeamuseet i Älmhult, även känt som världens första Ikeavaruhus.
Foto: Carl Carlert

LÄS MER: Statsministern om Kamprad: "En inspiratör med stort engagemang"  


På senare år har Ingvar Kamprad ägnat sig mycket åt välgörenhet och 2011 bildades Familjen Kamprads stiftelse. 

En donation på 950 miljoner blev grundbulten i verksamheten som syftar till att främja forskning och utbildning i framför allt Småland och vid Linnéuniversitetet.

https://www.instagram.com/p/BefiFi9HGpf/?hl=en&taken-by=expressen