Det är sjätte månaden i rad som inflationen, som toppade på 9,1 procent i somras, sjunker i USA. Den kommer in på 6,5 procent i december, vilket är den lägsta nivån på över ett år – och en tydlig tillbakagång från 7,1 procent i november.
Det var också i linje med förväntningarna.
– Jag tolkar siffrorna positivt. De ger ytterligare stöd åt att inflationstrycket är på väg att dämpas, säger Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB.
USA-expert: ”Måttlig takt”
Hon fortsätter:
– Om man tittar på den underliggande inflationen och bortser från tillfälliga krafter som påverkar inflationen just nu, som stigande hyror på uppsidan och fallande priser på begagnade bilar på nedsidan, stiger priserna faktiskt i en ganska måttlig takt just nu.
Den amerikanska inflationen är viktig framför allt för centralbanken Federal Reserves (Fed) kommande räntehöjningar. Den påverkar också börsen och de långa räntorna.
– Och Fed är viktigt för hur det går för amerikansk ekonomi och därmed global ekonomi, eftersom USA brukar sätta tonen för världsekonomin, säger Elisabet Kopelman.
Kan lätta på trycket på kronan
Även valutamarknaden påverkas på sikt av inflationsbeskedet.
Feds kraftiga räntehöjningar har bidragit till att trycka upp värdet på dollarn samtidigt som bland annat den svenska kronan har dalat.
– Så signaler om att inflationstrycket är på väg att normaliseras och Fed inte behöver höja räntan så mycket mer skulle lätta på trycket på vår svenska krona.
I dag ligger den amerikanska räntan i intervallet 4,25–4,50 procent, och marknaden har vägt mellan en höjning på 25 och 50 punkter i februari.
Nedsaktade räntehöjningar
– Jag tror det här ger stöd åt Fed att slå ner på takten i räntehöjningarna och nöja sig med en 25-punktshöjning i februari. I mars får man se, då kanske man inte behöver höja så mycket mer. Fed har signalerat ytterligare höjningar men får vi se lugnande signaler från arbetsmarknaden och inflationen i USA närmar vi oss toppen tidigare, säger Kopelman.
I Sverige väntas nya inflationssiffror på fredagsmorgonen. Här väntas dock inflationen stiga jämfört med i november – då KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) landade på 9,5 procent – för att sen toppa någon gång i början av året.