Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Industrimannen begärd häktad för jakt på varg

2011: Prins Carl Philip delar ut Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj till Karl Hedin.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Karl Hedin förnekar brott.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Industrimannen Karl Hedin, 69, från Smedjebacken misstänks för grovt jaktbrott.

Hedin har under lång tid varit mycket aktiv i den infekterade vargfrågan.

Han och fyra andra personer har begärts häktade för grovt jaktbrott.

Flera jaktvapen har tagits i beslag.

– Min klient förnekar brott, säger advokat Sven Severin, som försvarar Hedin.

Kammaråklagare Lars Magnusson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, fattade strax före lunch på måndagen beslutet att begära industrimannen Karl Hedin och tre andra   personer häktade misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. Ytterligare en person var begärd häktad i sin frånvaro. Men i det fallet fick åklagaren ett bakslag i Västmanlands tingsrätt.

– Häktningsyrkandet ogillades, säger mannens försvarare, advokat Mats Hogfeldt.

Åklagaren går dock gått vidare till hovrätten för att försöka få mannen häktad i sin frånvaro.

Polisen slog till i fredagseftermiddag efter en längre tids spaning.  Aktionen leddes av polisens nationella avdelning, NOA. Flera jaktvapen togs också i beslag.

Industrimannen, miljardären och företagsledaren Karl Hedin, ägare till AB Karl Hedin, anhölls i sin frånvaro i fredags klockan 14.32 och anhölls senare samma dag klockan 18.07.

Misstänks för jakt på varg

Karl Hedin är misstänkt för tre fall av grovt jaktbrott och ett fall av förberedelse till grovt jaktbrott. Åklagaren har garderat misstankarna genom att ange både på sannolika skäl och den lägre misstankegraden skäligen misstänkt i sin framställan till Västmanlands tingsrätt.

De tre fallen som berör Karl Hedin:

• Ett misstänkt grovt jaktbrott i fredags i förra veckan - samma dag som polisen slog till med razzian.

• Ett misstänkt grovt jaktbrott är daterat till den 10 februari i år.

• Ett misstänkt fall av grovt jaktbrott på senvintern.

– I samtliga fall gäller misstanken jakt på varg, säger kammaråklagare Lars Magnusson till Expressen.

Karl Hedin och de tre andra som nu är begärd häktade, ställs inför häktningsdomare i Västmanlands tingsrätt under tisdagen.

Brotten misstänks ha begåtts i Norbergs och Surahammars kommuner.

Industrimannen Karl Hedin leder ett företagsimperium i Fagersta – den familjeägda trähandelskoncernen AB Karl Hedin med cirka 1 000 anställda och en omsättning på knappt 4 miljarder.

Han är mycket välkänd i jaktkretsar och starkt engagerad i den infekterade vargfrågan. Karl Hedin har också varit starkt kritisk mot flera av de myndigheter som har vargfrågan på dagordningen, till exempel länsstyrelsen och Naturvårdsverket. 


Karl Hedin förnekar brott

Kammaråklagare Lars Magnusson anger som häktningsskäl att det finns risk att Karl Hedin undanröjer bevis eller kan försvåra utredningen. Därför vill han ha honom häktad.

Åklagaren begär också i sin inlaga till domstolen att han ska hållas isolerad.

Två förhör har hållits med Karl Hedin. Ett så kallat 24:8-förhör som gällde själva anhållandet. Senare ett längre förhör där även försvararen, advokat  Sven Severin närvarade.

– Min klient förnekar brott. Hans inställning är att han inte har gjort sig skyldig till någon jaktrelaterad brottslighet. Han är fullt förvissad om att den fortsatta utredningen kommer att visa att så är fallet, säger Sven Severin.

2011: Prins Carl Philip delar ut Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj till Karl Hedin.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Medalj av prins Carl Philip

2011 tog Karl Hedin emot en medalj vid en högtidlig ceremoni på Riddarhuset i Stockholm. Det var Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för en belöning för framstående entreprenörskap som delades ut av prins Carl Philip.

– Det är hedrande att få Näringslivsmedaljen. Jag tror också att det inspirerar medarbetarna, vi är många som gjort denna resa möjlig, sa han vid ceremonin.

Bland många vargmotståndare beskrivs han som något av en hjälte eftersom han går i närkamp med olika myndigheter som svarar för vargfrågan. 

"Vargboken" till samtliga riksdagsmän

Karl Hedin och två andra personer skrev för några år sedan boken "Varg och landsbygdsboende", även kallad "Vargboken". Boken distribuerade Karl Hedin till samtliga riksdagsmän. 

– När vi fick färdigt boken skickade vi ett ex till varje  riksdagsman. Vi skickade till statsråden, till kommunalråden i varglänen, berättar han i ett Youtube-klipp.

När Karl Hedin inte fick någon reaktion på boken, mejlade han samtliga riksdagsledamöter. När heller inte det gav resultat tog han vanliga posten till hjälp.

– Då tog vi reda på 349 hemadresser och skickade brev hem, berättar han i ett Youtube-klipp.

Det blev svag reaktion på "brevbombingen". Men till slut fick Hedin komma till riksdagen. En moderat riksdagsledamot bjöd in honom att prata för sin sak och boken i riksdagen.

"De jagade jägarna"

Karl Hedin har också varit medförfattare till boken "De jagade jägarna" som kom ut 2015. Boken handlar om det så kallade Lillhärdalsfallet i södra Härjedalen 2012 där fem män misstänktes, men blev frikända från anklagelser om illegal vargjakt. I boken menar Hedin och medförfattaren att myndigheter gjorde sig skyldiga till rättsövergrepp i sin iver att skydda vargen.

Karl Hedin, har under de senaste åren varit mycket aktiv i den infekterade frågan om vargjakt och rest runt och propagerat i ämnet.

Misstänks ha dödat fridlysta djur

Sammanlagt fem personer  är misstänkta i jakthärvan. I flera fall rör det sig om fridlysta djur. 

Enligt kammaråklagare Lars Magnussons rör misstankarna illegal jakt på varg, lodjur och kungsörn.

Karl Hedin och de tre misstänkta greps på olika platser i fredags. 

Kammaråklagare Lars Magnusson är förtegen om när de första misstankarna dök upp.

Brottrubriceringarna är grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och förberedelse till grovt jaktbrott. Alla fem är dock inte misstänkta för samtliga  brott.

AB Karl Hedin är industrimannens livsverk.

Olaglig jakt och förgiftad mat

 Enligt offentliga papper har den misstänkta verksamheten ägt rum mellan 1 januari 2014 till och med den 26 oktober i år, då personer från polisens nationella avdelning slog till och grep fyra av de misstänkta.

Den femte misstänkte, en företagare från Västmanland, var begärd häktad i sin frånvaro. I hans fall finns även en annan misstanke, nämligen förgöring. Men häktningen avslogs alltså vid förhandlingen på måndagseftermiddagen.

– Förgöring är om man lägger ut gift i naturen där det finns risk att djuren dör, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Jagade i julhelgen

Mannen har enligt misstankarna bland annat ägnat sig åt olaglig jakt i samband med julhelgen 2017.

Under måndagseftermiddagen skickade AB Karl Hedins vd Peter Wigert ut följande pressmeddelande:

"Medier har under måndagen den 29 oktober rapporterat uppgifter om att en juridisk process inletts mot bland andra Karl Hedin, AB Karl Hedins styrelseordförande. Misstankarna riktas mot Karl Hedin som privatperson och har ingen koppling till den operativa verksamhet som bedrivs inom AB Karl Hedin. Den juridiska processen är i ett tidigt skede och inget åtal är väckt".Experternas argument – för och emot rovdjursjakt

Jakt på rovdjur väcker starka åsikter bland alla inblandade parter.

Här förklarar Åke Granström på Svenska Jägarförbundet och Robert Franzén på Svenska Rovdjursföreningen fördelar och nackdelar med rovdjursjakt.


Åke Granström, vice generalsekreterare på Svenska Jägarförbundet, betonar att organisationen tar avstånd från alla former av illegal jakt – samtidigt som han anser rovdjursstammen måste hållas efter med en reglerad jakt.

– Det är en del av förvaltningen av våra viltslag. Jag tror inte någon i dag säger att vi kan ha hur mycket björnar som helst till exempel. Det ska vara i balans med foder och annat, och fortsätta skapa en vettig jakt, säger han.

Han anser att det framför allt bör läggas vikt på att göra noggranna inventeringar av antalet vilda djur så att besluten om hur stort antal djur som får skjutas blir så korrekta som möjligt.

– Vi har diskuterat många gånger hur man inventerar på bästa sätt. Sen har vi haft diskussioner om speciellt varg, vi tycker att har man tagit ett riksdagsbeslut på att tillåta jakt på varg så ska man följa det, säger Åke Granström.

Robert Franzén, vice ordförande för Svenska Rovdjursföreningen, betonar att han inte är motståndare till allmän jakt – samtidigt som han anser att det finns få anledningar att jaga rovdjur:

– Skyddsjakt när rovdjuren gör skada och den typen av jakt har vi ingen anledning att ifrågasätta om bestånden är så stora att de tål licensjakt är vi inte främmande för det heller, säger han.

Och fortsätter:

– Men när det är jakt på rovdjur är det inget annat än troféer som man kan tillgodogöra sig, det är inte så att du kan käka dem eftersom vi inte äter rovdjur i vårt land och licensjakt har vi varit skeptiska till, framför allt på varg där numerären är så låg att den inte tål det.

Han anser att länsstyrelsen, den myndighet som beslutar om nivån på licensjakt, ofta tillåter för stort antal djur.

– Man måste anpassa tilldelningar på beståndens storlek och nu ligger ofta besluten på länsstyrelserna och de tycker vi är lite väl generösa, säger Robert Franzén.

ÅSA ASPLID

asa.asplid@expressen.se