Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot Gröna Lund – efter nya biljettpriserna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Annika Troselius, Gröna Lunds informationschef.
Foto: MARIE-THERESE KARLBERG
Gröna Lund har halverat vistelsetiden under högsäsongen. Alla besök måste förbokas.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Gröna Lund hävdar att en barnfamilj får ut mer av sitt besök, trots att vistelsetiden halverats.
Foto: OLLE SPORRONG

Priset har höjts – men vistelsetiden halverats.

Småbarnsfamiljernas ilska i sociala medier mot Gröna Lund är inte nådig.

”Vi skippar er”, skriver en person. ”Vi tar Liseberg i stället”, skriver en annan.

– Vår ambition är att deras besök ska bli den bästa dagen på hela sommaren och skapa minnen för livet, säger Annika Troselius, Gröna Lunds informationschef.

Expressen har jämfört nöjesparkernas sommarpriser.

2019 – innan pandemin – låg priset för en entrébiljett och fria åkturer för barn och vuxna på Gröna Lund under högsäsong på 465 kronor. Då fick man stanna en hel dag. Nu ligger priset på 525 kronor för en vuxen – för en halv dag. Man får välja på att tillbringa förmiddagen eller eftermiddagen på nöjesfältet. För en familj bestående av två vuxna och två barn landar totalsumman på 1 870 kronor.

Men enligt Gröna Lund ska det ses som en förbättring.

– Innan pandemin kunde vi ha upp till 15 000 gäster samtidigt under en bra dag vid högsäsong. Det blev inte en bra upplevelse för gästerna. När vi under pandemin tvingades till att begränsa antalet gäster såg vi att gästerna blev betydligt mycket nöjdare. Det ville vi fortsätta med. För att våra gäster fortsatt ska ha en bra upplevelse i parken har vi valt att begränsa antalet samtidigt. Det gör vi genom att dela upp gästerna på två pass, säger Annika Troselius, Gröna Lunds informationschef.

Enligt Annika Troselius släpper man nu in max 5 000 gäster samtidigt, vilket innebär kortare kötider för gästen. Troselius hävdar vidare att man i undersökningar sett att en barnfamilj i genomsnitt stannar i fem till sex timmar.

– Vi har lagt våra öppettider så att varje pass ska vara lika långt som en barnfamilj normalt stannar. Vi gör det här för att gästupplevelsen ska bli bättre. Man ska hinna med mer.

Kritiken: Väljer Liseberg framför Gröna Lund

En dag på Liseberg för en barnfamilj på två vuxna och två barn är 140 kronor billigare än Gröna Lund.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Men blir det inte en försämring för den som vill vara där hela dagen?

– Det finns absolut gäster som vill stanna och maxa en heldag. På våren och hösten finns det fortfarande heldagar att matcha in, säger Annika Troselius.

Tittar man i stället på Lisebergs pris för en familj bestående av två vuxna och två barn landar priset på 1 730 kronor, alltså 140 kronor billigare jämfört med Gröna Lund. Då får man också tillbringa hela dagen på nöjesfältet. Det går att argumentera för att priserna inte är helt jämförbara. Barn under tre år går in gratis på Gröna Lund och barnpriset gäller för barn mellan tre till nio år. Lisebergs barnpris gäller i stället för barn under 110 centimeter och endast entré är gratis.

Men kritiken i sociala medier, bland annat på Gröna Lunds egen Facebook-sida, är frän. Där skriver flera personer att de kommer välja Liseberg framför Gröna Lund i fortsättningen. Personerna vänder sig framför allt mot att man inte kan boka en hel dag i parken. 

Vad vill du säga till de barnfamiljer som tycker att nästan 2 000 kronor för en halv dag är mycket pengar?

– Jag förstår att det kan kosta en del för en familj. Men vår ambition är att deras besök ska bli den bästa dagen på hela sommaren och skapa minnen för livet, säger Annika Troselius.


NÖJESFÄLTENS PRISSKILLNADER

Så här mycket kostar det för en barnfamilj att gå på Sveriges största nöjesfält.


Gröna Lund

Vuxen (10-64 år): 525 :-

Barn (3-9 år): 410 :-

Totalt: 1 870 :- för två vuxna och två barn.

Kommentar: Priserna gäller förbokade besök under en halv dag där man får välja på förmiddag (10.00-15.30) eller eftermiddag (16.30-22.00). Barn under 3 år går in gratis.


Liseberg

Vuxen: 545 :-

Barn (under 110 cm): 320 :-

Totalt: 1 730 :- för två vuxna och två barn under 110 cm.

Kommentar: Priserna gäller förbokade besök under en hel dag (11.00-22.00). Endast entré för barn under 110 cm är gratis.


Skara Sommarland

Vuxen och barn över 1 meter: 379 :-

Totalt: 1 516 :- för två vuxna och två barn över 1 meter.

Kommentar: Priserna gäller förbokade besök under en hel dag (10.00-18.00). För barn under 1 meter är det gratis. 


Prisexemplen ovan är tagna från söndagen den 5 juni och inkluderar entrébiljett och fria åkturer.

Nöjesparkernas priser kan skilja sig åt beroende på om besöket sker på en vardag eller helg. Om besöket sker under låg- eller högsäsong påverkar också priset.


Källa: Respektive nöjesfälts hemsida