Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilija Batljan avgår som vd för SBB

SBB: Ilija Batljan avgår som vd – Leiv Synnes tar över
Ilija Batljan avgår som vd.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL
Handelsstopp införs på SBB:s aktie efter beskedet.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ilija Batljan avgår som vd för krisande fastighetsbolaget SBB. Leiv Synnes, i dag finanschef och vice vd på Akelius ersätter, skriver SBB i ett pressmeddelande.

Sedan beskedet rusade SBB:s aktie uppåt med cirka 50 procent.  

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) får ny vd.

I pressmeddelandet står att styrelsen och Ilija Batljan ”haft samsyn” om att ett nytt ledarskap är det bästa för SBB. 

Ilija Batljan frånträder sin roll som verkställande direktör och kvarstår som styrelseledamot i SBB, står i pressmeddelandet. 

”Som grundare och stor aktieägare i SBB ligger det i min roll att ta ansvar i en utmanande tid. Utnämningen av Leiv Synnes är ett utomordentligt val av vd som ger SBB bästa tänkbara förutsättningar framåt. Jag vill passa på att tacka alla fantastiska medarbetare på SBB som genom åren arbetat outtröttligt sida vid sida med mig. Min tro på SBB är intakt och jag kvarstår som styrelseledamot.” säger Ilija Batljan i pressmeddelandet.

Kommer från Akelius

Leiv Synnes tillträder den 5 juni. Han har varit finanschef för Akelius sedan 2004 och vice vd sedan 2020. SBB skriver att styrelsen anser att Leiv Synnes har rätt erfarenhet och är den bäst lämpade personen att leda bolaget och bistå styrelsen i genomförandet av den strategiska översynen.

”Jag är hedrad, stolt och ödmjuk över förtroendet och ser fram emot att tillsammans med styrelsen och medarbetarna fortsätta utveckla SBB:s viktiga roll inom social infrastruktur”, säger han i en kommentar. 

Frida Bratt, Sparekonom Nordnet, säger att det var oundvikligt att Batljan skulle få lämna. Förtroendet från obligations- och aktiemarknaden är helt förbrukat, och därför var det bara en fråga om när, säger hon. 

– SBB har befunnit sig i en dödsspiral, med negativ nyhet ovanpå negativ nyhet. Oavsett om man bjuder ut hela eller delar av bolaget behöver man på kort sikt få upp förtroendet och då behöver en annan person vara på vd-posten, vilket styrelsen och kanske även Ilija Batljan själv inser, och menar att Ilija Batljan har närmast idoliserats av många privatsparare. 

– Han har varit en karismatisk och stark företagsledare, nästan en ikon, med vad som åtminstone av många uppfattats som ett äkta engagemang för även mindre aktieägare. Många privatsparare har följt honom och trott på hans ord, även då han försäkrat att bolaget mår bra trots de bekymmer som uppenbarligen fanns. I exempelvid ”blankarbråket” med Viceroy tog exempelvis spararna definitivt Batljans parti, fortsätter hon. 

Frida Bratt, sparekonom.
Foto: Pressbild

Sänkt kreditbetyg

SBB, en favoritaktie bland småspararna, rasade tidigare i maj efter att bolaget fått ett sänkt kreditbetyg av kreditvärderingsbolaget S&P, något som gör att deras räntekostnader ökar markant. Samtidigt är de sedan tidigare är hårt skuldtyngda.  Bolaget har kortsiktiga lån på 14 miljarder kronor, och långsiktiga lån på över 70 miljarder.

Handelsstopp

Innan beskedet om Batljans avgång stoppades handeln i SBB:s aktie på Stockholmsbörsen efter en kursrusning på över 20 procent. Handeln återupptogs 14:45 på fredagen. Då rusade aktien ytterligare. 

Strax efter klockan 15 har OMXS-index gått upp med 1,8 procent. En rusning uppåt med cirka 50 procent efter beskedet om att storägaren Ilija Batljan avgår från posten som SBB-vd.

Bråse: ”Förtroendet för Ilija Batljan var slut”


Di:s analytiker Richard Bråse om vd-bytet i SBB