Ikea varnar kunderna för ny välskriven bluff

Bedragarna vill ofta komma åt dina kontouppgifter.
Foto: Privat Arkiv / MAGNUS ANDERSSON
Emil Eriksson, pressansvarig på Ikea Sverige.
Foto: Pressbild

Får du ett mejl som lockar med presentkort på Ikea – öppna det inte.

Bedragare skickar just nu ut bluffmejl i möbeljättens namn till kunder.

Ikea varnar själva för den falska kampanjen på sin Facebooksida.

– Vi tycker att det är fruktansvärt att människor luras på det här sättet, säger Emil Eriksson, pressansvarig på Ikea Sverige.

”Ikea firar sin 73-årsdag i Sverige! Därför valde vi denna månad ut 73 kunder från olika städer att få ett Ikea-presentkort på 20 000 kronor. Grattis! Du är en av våra utvalda kunder.”

Så inleds det nya bluffmejl som just nu cirkulerar bland Ikeas kunder. Att döma av kommentarerna på möbeljättens Facebooksida så är det minst ett dussintal som har drabbats – bara under lördagen.

Så här inleds mejlet.

– Vi på Ikea har naturligtvis inget med den här kampanjen att göra och vi tycker att det är fruktansvärt att människor luras på det här sättet, säger Emil Eriksson, pressansvarig på Ikea Sverige och fortsätter:

– Det här har pågått det senaste dygnet, såvitt jag vet. Vi har gått ut och varnat på vår egen Facebooksida. Där uppmanar vi också våra kunder att dela varningen.

En länk till bluffsidan.

Ikea varnar på Facebook

På sin Facebooksida skriver Ikea bland annat att man ska vara försiktig med att lämna ut känslig information på obekanta sidor, och att man alltid ska ifrågasätta innehållet i mejlen.

– Ikea lottar aldrig ut presentkort på det här sättet. Vi har en tumregel och den är om något låter för bra att vara sant, så är det antagligen inte sant, säger Emil Eriksson.

Han har ingen uppfattning om hur många kunder som har drabbats, eller vad som händer om man klickar på den bifogade länken i mejlet. Men vid liknande bluffkampanjer där andra företag har utsatts brukar länkarna leda till en extern hemsida där man uppmanas att fylla i sina kontakt- och kontouppgifter.

Följer man instruktionerna får bedragarna tillgång till ens bankkonton.


LÄS ÄVEN: Marika, 53, drabbades av nya Ikea-bluffen


Emil Eriksson, pressansvarig på Ikea Sverige.
Foto: Pressbild

Skydda dina uppgifter

– Dela aldrig med dig av dina inloggningsuppgifter till bank-ID eller kortuppgifter till någon annan. Och det gäller oavsett om en person utger sig för att vara banken, polisen eller Gud fader själv. Lämnar man aldrig ut sina uppgifter så råkar man heller aldrig ut för sådant här, har Jan Olsson, förundersökningsledare vid nationellt bedrägericentrum, sagt till Expressen i samband med ett tidigare bedrägeriförsök.

Ofta kan man genomskåda bluffmejlen ganska enkelt. Det är vanligt att de är skrivna på dålig svenska, och har udda radbrytningar. Men det aktuella bluffmejlet som ser ut att komma från Ikea är ovanligt välskrivet.


LÄS ÄVEN: Ikea varnar för nya välgjorda bluffen


Ikea ser allvarligt på det inträffade

En detalj avslöjar dock bedragarna: Mejladressen. Bluffmejlen skickas inte från något konto kopplat till Ikea-koncernen, utan från privata adresser.

På Ikea undersöker man just nu hur man ska kunna stoppa bluffmejlen.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på det här. Det vi gör nu är att vi undersöker hur och om vi kan vidta åtgärder. Jag känner inte till om någon skulle ha klickat på länken, men om det skulle vara så, uppmanar vi kunden att polisanmäla, säger Emil Eriksson.