Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ikea tvingas betala 430 miljoner efter Jozefs död

Jozef Dudek dog när han var två år gammal.
Ikea-byrån Malm.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Vilhelm Stokstad / TT
Ikea tvingas nu betala 430 miljoner kronor.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jozef Dudek, 2, fick en Ikea-byrå över sig när han låg och sov – och dog.

Nu tvingas Ikea betala över 430 miljoner kronor till pojkens familj.

Och han var bara en i raden av flera barn, som har dött i en olycka med samma byråmodell.

Händelsen inträffade i maj 2017.

Då hade pappan till Jozef Dudek, 2, lagt sin son för en tupplur i hemmet i Kalifornien, USA. Olyckan inträffade när ingen annan än pojken befann sig i rummet:

En Ikeabyrå, av modellen Malm, föll – och landade på den lille pojken som dog av skadorna.

Föräldrarna Joleen och Craig Dudek säger i ett uttalande att de är ”förkrossade” av händelsen.

– Vi trodde aldrig att en tvååring kunde få byrån att tippa över och kväva honom, säger de.

– Det var inte förrän senare vi fick veta att byrån var instabilt designad och att den inte nådde upp till säkerhetskraven, och att detta hade hänt andra små barn.

Ikea återkallade byrån Malm

Ikea återkallade produkten i USA och Kanada redan 2016. Det var då den största återkallelsen av möbler i historien, skriver The Philedelphia Inquirer. Den svenska möbeljätten erbjöd sig till och med att åka hem till kunder för att hämta byrån eller göra hembesök och förankra den för att minska olycksrisken.

Detta kände dock inte Jozef Dudeks föräldrar till.

Enligt Philadelphia Inquirer kan sju andra dödsolyckor med barn härledas till möbeln, medan CBS News skriver att det rör sig om totalt tio stycken.

Familjen Dudeks advokat har tidigare sagt:

– Hans tragiska död hade definitivt kunnat undvikas. Det som gör det här dödsfallet så hjärtskärande är hur ineffektivt Ikeas återkallande var när det gällde att få ut de här defekta och instabila byråerna ur barns sovrum.

Ikea tvingas betala hundratalas miljoner

Nu kommer beskedet att Ikea ska betala 46 miljoner dollar, som motsvarar drygt 432,6 miljoner kronor, till Jozef Dudeks familj. Möbelvaruhuset har sen tidigare betalat motsvarande drygt 470 miljoner kronor till föräldrar till tre andra barn som dött i samband med att möbeln tippat över dem.

Ikea säger enligt The Philadelphia Inquirer i ett uttalande:

– Även om ingen överenskommelse kan förändra de tragiska händelser som fört oss hit, är vi för familjens och alla inblandades skull tacksamma att den här tvisten har nått en lösning. Vi är fortsatt engagerade i att arbeta proaktivt och samarbetsvilligt för att ta itu men den här viktiga säkerhetsfrågan för hemmet.

Enligt CBS News tror familjen Dudeks advokat att detta kan vara den största summan som har uppnåtts i en uppgörelse av det här slaget, där ett barn har dött.

Familjen har för avsikt att donera motsvarande 9,4 miljoner kronor till organisationer som jobbar med att skydda barn från farliga produkter.

Familj får 430 miljoner kronor av Ikea

Jozef, 2, dog efter att ha fått en ikeabyrå över sig.