Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ikea spionerade på sina anställda – får miljonböter

Ikea-anställd med advokat i samband med förhandlingarna i rätten i Versailles utanför Paris.
Foto: Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Vincent Isore / TT NYHETSBYRÅN

Nu kommer domen i skandalen där Ikea avslöjades att ha spionerat på sina anställda.

Möbeljätten döms att betala en miljon euro i böter och den dåvarande vd:n i Frankrike döms till två års fängelse.

Det var för cirka nio år sedan som det avslöjades att Ikea i Frankrike organiserat ett omfattande spioneri på sina egna anställda. 

Bolaget bland annat ha hjälpt till att illegalt samla in information om både anställda, missnöjda kunder och personer som sökte jobb på Ikeas franska varuhus.

Efter avslöjandet åtalades förutom Ikea själv som egen part – två tidigare vd:ar för företaget, nio andra personer ur dess högsta ledning samt fyra poliser. Åtalet gäller perioden 2009-2012, men enligt åklagaren ska övervakningen pågått i närmare ett decennium innan. 

Anlitade privatdetektiver

Bland annat ska en av toppcheferna återkommande ha skickat listor med anställdas namn till privatdetektiver för att kolla upp de anställdas förehavanden, däribland deras politiska åsikter och fackliga verksamhet. 

Företaget ska också ha hyrt in skådespelare som infiltrerade varuhusen för att spana på personalen.

Sammanlagt ska runt 400 personer ha övervakats.

Rättsprocessen inleddes i mars och på tisdagen så kom domen. Ikea döms att betala 1 miljon euro i böter, runt 10 miljoner svenska kronor. Dessutom döms den dåvarande vd:n i Frankrike till två års fängelse, villkorligt, samt dryga böter. Flera andra av de åtalade riskerar dessutom fleråriga fängelsestraff.

Ikea har 34 varuhus och mer än 10000 anställda i Frankrike.

TV: Jesper Brodin om framtidens Ikea