Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ikea-möblerna som rusar på andrahandsmarknaden

Vilbert av Verner Panton gick dåligt när den släpptes för 675 kronor 1993, men betingar numera ett värde på 3 000 till 4 000 kronor.
Foto: PHOTOGRAPHER: KENNY / Photographer: Kenny
Andreas Siesing, värderingsman på Bukowskis och författare.
Foto: Bukowskis / Bukowskis
Taklampan Duett är visserligen ingen dyrgrip med priser från 300 kronor till uppåt 1 600 kronor, men en härlig färgklick som lyfts fram av GQ.
Fåtöljen Impala kostade 455 kronor när årskatalogen från 1972 kom. Numera går den ofta på en bra bit över 10 000 kronor.
Foto: Ikea / Ikea

Det globala modemagasinet GQ ägnar ett stort reportage åt Ikeas designklassiker. 

Och priserna på flera av möbeljättens designklassiker rakar i höjden.  

– På en del objekt har det verkligen smällt till, säger Andreas Siesing, värderingsman på Bukowskis. 

Många av Ikeas designklassiker har länge haft ett bra andrahandsvärde. Med formgivare och arkitekter som Verner Panton, Gillis Lundgren, Niels Gammelgaard, Mats Theselius och Marguerite Walfridson har bolagets gamla möbler hittat nya ägare – ofta via allt högre budstrider på auktionshusen. 

Nu har amerikanska modemagasinet GQ skrivit om uppsvinget för äldre Ikea-produkter på andrahandsmarknaden. 

Under rubriken ”Varför designintresserade är besatta av Ikea-vintage” får magasinets läsare en inblick i möbeljättens bakkatalog och prisutvecklingen för några av företagets designklassiker.

Taklampan Duett, fåtöljen Impala och den färgglada fåtöljen Vilbert ges stort utrymme i reportaget. 

Men det utfärdas också en varning för svårigheten att hitta prisvärda Ikea-klassiker på andra sidan Atlanten. 

”I staterna är det lite svårare att göra ett fynd. Ikea öppnade nämligen sitt första varuhus i USA, utanför Philadelphia, 1985”, skriver GQ-journalisten. 

Andreas Siesing, värderingsman på auktionshuset Bukowskis och författare till ”Svenska möbler”, delar artikelns beskrivning av ett ökat intresse för gamla Ikea-produkter. 

Han pekar bland annat ut att Bukowskis gått från att inte ange Ikea i produktbeskrivningarna till att lyfta fram det: 

– Ikea har dragits med ett arv där man förknippats med dålig kvalité och kopior, vilket förändrats ordentligt. Nu är det inget snack om att det är en fördel att skriva ut att det är en Ikea-möbel. 

Fåtöljen som rusat i värde

Andreas Siesing lyfter fram att prisutvecklingen för enskilda Ikea-objekt är otroligt svårbedömd. 

– Det man kan säga generellt är att det är betydligt lättare att få bra betalt för en bra fåtölj, än exempelvis ett hyllsystem, säger han och fortsätter: 

– Men fokus hamnar ofta på enskilda modeller. Exempelvis har fåtöljen Impala verkligen rusat på sistone och gått från att ropas in för 3 000 kronor till att nu säljas för mellan 12 500 och uppåt 24 000 kronor. 

Karin Mobrings fåtölj Amiral från 1971 har blivit en riktig Ikea-klassiker som numera går loss på mellan 3 000 till 6 000 kronor.

Andreas Siesing menar att artiklar som GQ:s reportage kan ge värdet på möblerna en skjuts. Men flaggar för att ännu mer specifika händelser kan ha en mer avgörande roll. 

– Om en känd inredare gjort inredningen hos en ännu kändare person kan det ge en riktig raketeffekt på enstaka pjäser. Det som är lite intressant är att slår man upp katalogen från samma år som exempelvis en fåtölj som ökat i pris hittar man andra modeller, ibland av samma formgivare, där det inte hänt någonting. Det finns därför väldigt mycket att upptäcka. 

Ikea-klassiker som ökat i värde

Soffan Moment som designades av Niels Gammelgaard kostar mellan 3 000 - 7 000 kronor. 

Fåtöljen Q56 från 1956 kostar mellan 4 000 - 10 000 kronor. 

Karin Mobrings fåtölj Natura säljs för mellan 3 000 - 7 000 kronor.

Hyllan Guide av Niels Gammelgaard kostar mellan 3 000 - 5 000 kronor.

Vilfåtöljen Axstad av Kim Samson säljs för cirka 2 900 SEK. 

Fåtöljen Storvik från 2001 ritades av Carl Öjerstam och har under de gångna åren stigit kraftigt i pris. I juni klubbades ett exemplar för 9 200 kronor.
Källa: Prisuppgifterna är hämtade från Bukowskis.