Ikea fortsätter köpa ryskt trä – trots löftet

– Vi har väldiga problem med att få varor till våra varuhus nu. Nu är det huggsexa på råvarumaterial utanför Ryssland i stället. Det är inte alls enkelt detta, säger Robert Olsson, Ikeas utvecklingschef till Aftonbladet.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter att Putin inlett kriget i Ukraina lovade Ikea att stoppa affärerna med Ryssland.

Trots det har handeln fortsatt i det tysta, rapporterar Aftonbladet.

– Vi får ju inte ta död på våra leverantörer, säger Robert Olsson, Ikeas utvecklingschef inköp, till tidningen.

I början av mars meddelade den svenska möbeljätten att man tillfälligt stoppar all export och import till och från Ryssland och Belarus och den produktion som finns där. Alla varuhus i länderna stängdes. 

Men handen med ryskt trä har fortsatt, rapporterar Aftonbladet. 

Inget totalstopp

Enligt korrespondens som tidningen tagit del av framgår det att de ryska träinköpen från april planeras minska med 85 procent jämfört med 2021 – men något totalstopp är det inte fråga om. 

Leverantörer kan under särskilda förutsättningar, som att volymerna godkänts av möbeljätten, få köpa lika mycket ryskt trä som under förra året.

– Vi har dragit ner extremt mycket och minskat vår ”dependency” på Ryssland. Det är vår inriktning. Men vi stängde inte allt på en gång, säger Robert Olsson, utvecklingschef inköp vid Ikea, till Aftonbladet.

Han säger till tidningen att Ikea egna produktionsenheter helt har stoppats. 

– Sedan har vissa av våra leverantörer fortsatt att köpa lite virke, för de måste ju hitta nya leverantörskedjor. Vi får ju inte ta död på våra leverantörer, fortsätter Robert Olsson.

EU:s sanktioner

Anställda i Ikeas inköpsorganisation ställer frågande till beslutet.

– Det känns konstigt och inte alls bra att vi stödjer Putin genom att inte avbryta den här handeln, säger en anställd som Aftonbladet talar med. 

Rysslands ekonomi är beroende av råvaruexport. Trä är en av flera viktiga inkomstkällor, som före kriget gav statskassan mångmiljardbelopp. 

EU har med anledning av detta infört sanktioner mot bland annat ryskt trä.