Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kirurgen Paolo Macchiarini döms för strupoperation

Fälls för ett fall – frias på två punkter
Kirurgen Paolo Macchiarini efter rättegången.
Foto: LIS P MøLLER
Han döms för vållande till kroppsskada, grovt brott, i ett fall i Solna tingsrätt.
Foto: PRESSBILDER
Foto: LIS P MøLLER

Kirurgen Paolo Macchiarini döms för vållande till kroppsskada, grovt brott, i ett fall i Solna tingsrätt. Påföljden blir villkorlig dom.

Han åtalades efter att ha opererat in luftstrupar på tre patienter 2011 och 2012 på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Han var vid tiden för ingreppen en uppmärksammad stjärnkirurg som värvats till Sverige med ambitionen att lyfta svensk forskning till nya nivåer. 

Ingreppen var inte i linje med vetenskap och beprövad erfarenhet, enligt tingsrätten.

”Med hänsyn till patienternas tillstånd bedömer tingsrätten ändå att ingreppen på de två första patienterna var försvarliga och att kirurgen därför ska gå fri från ansvar eftersom han handlade i nöd i straffrättslig mening”, skriver Solna tingsrätt.

Vid tiden för ingreppet på den tredje patienten borde däremot erfarenheten från de två första ha varit sådana att Macchiarini skulle ha avstått från att låta ytterligare en patient genomgå operationen, anser tingsrätten.

– Nyttan som behandlingsmetoden kunde förväntas medföra stod helt enkelt inte i proportion till de risker som ingreppet var förenat med, säger juristdomarna i målet, Ewa Lindbäck och Björn Skånsberg i ett pressmeddelande.

Nekat till brott

Kirurgen Paolo Macchiarini själv har hela tiden nekat till brott. 

Han hävdar att operationerna på de tre patienterna gjordes som en livräddande åtgärd och att implantatet var det enda alternativet. I dag är samtliga tre personer som fick de konstgjorda struparna döda.

– Det enda han har velat göra är att hjälpa människor att överleva, säger Macchiarinis advokat Björn Hurtig när åtalet väcktes 2020.

Åklagarna har inte delat den bilden. De menar att läget inte var så akut som försvaret påstått – och att operationerna inte heller inte kan ses som forskning eftersom att det inte gjorts någon etikprövning inför ingreppen, vilket krävs för det.

Paolo Macchiarini åtalades hösten 2020. Åklagarna begärde i första hand att kirurgen skulle dömas för grov misshandel och i andra hand att gärningarna skulle bedömas som vållande till kroppsskada, grovt brott.

Rekryterades till Karolinska

Paolo Macchiarini utförde år 2008 den första transplantationen någonsin med en donerad luftstrupe som ”tvättats” från donatorns celler och därefter behandlats med stamceller från patienten. Det utnämndes senare till en av årets viktigaste medicinska upptäckter av den vetenskapliga tidskriften Lancet.

I slutet av 2010 rekryteras Paolo Macchiarini till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset i Sverige.

ÅTALET MOT MACCHIARINI

Kirurgen Paolo Macchiarini åtalades hösten 2020 för grov misshandel efter att tre av hans patienter fått syntetiska luftstrupar inopererade vid Karolinska universitetssjukhuset. 

Enligt åklagaren har ingreppen skett ”i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet”. 

Gärningarna ska enligt åklagaren betraktas som grova eftersom patienterna lidit svårt. ”Därtill har Paolo Macchiarini visat särskild hänsynslöshet och råhet”, enligt åtalet.

I andra hand har yrkade åklagaren på att kirurgen skulle dömas för vållande till kroppsskada, grova brott.

Macchiarini nekar helt till brott.

KÄLLA: Åklagarmyndigheten

Expressens reporter på plats vid första rättegågsdagen