Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ID-kaparen hämtar ut varor för 23 000 kronor

Här försöker 44-årige bedragaren hämta ut varor med hjälp av en falsk legitimation i Lars Forsbergs namn.
Foto: Polisen
"Jag blir ärligt talat förbannad", säger Lars Forsberg, 57.
Foto: Polisen

Här försöker ID-kaparen hämta ut varor för 23 000 kronor i Lars namn.  

– Jag blir ärligt talat förbannad, säger Lars Forsberg, 57. 

Mannen dömdes, men bedrägerierna i Sverige fortsätter att öka. 

– Vi ser en extrem ökning de senaste åren för kortbedrägerier, säger Mattias Falkbåge, vid polisens nationella bedrägericenter. 

Genom att stjäla dina ID-uppgifter kan bedragarna länsa ditt konto eller beställa mängder av dyra varor i ditt namn. 

Lars Forsberg, 57, från Stockholm drabbades – trots att han garderat sig mot just att bli ID-kapad genom att sätta lås på sin brevlåda. Forsberg förstod direkt att något stod lurt till när han i fjol mottog brev från tre kreditupplysningsföretag. 

– Hade brevlådan inte varit låst så hade det varit lätt att ta posten och då hade jag inte upptäckt något. Men jag förstod direkt vad som var på gång och gick in till min fru och sa: Hjälp, nu har det hänt oss, säger han. 

Någon hade beställt varor för 23 000 kronor i hans namn. Lars Forsberg tog ledigt från jobbet nästföljande dag för att försöka lösa situationen. Han ringde till företagen som skulle leverera varor respektive polisanmälde händelsen.


LÄS OCKSÅ: Hemliga avtalet – så mycket får Ericssons anställda

Mattias Falkbåge, vid polisens nationella bedrägericenter.

– Först blev jag rädd för att bli betraktad med misstro. Men det gick rätt bra, även om ett företag frågade flera gånger om jag var säker på att jag inte beställt ett tv-spel, säger han. 

Fru Anneli "Lekte detektivbyrå"

Lars fru Anneli kom på att de kunde larma Ica – deras närmaste utlämningsställe.

– Hon lekte detektivbyrå a la Blomkvist. Jag tänkte att det var ett långskott, men vi gjorde det, säger han. 

Idén visade sig vara en fullträff. Bedragaren dök upp på Ica med ett förfalskat identitetskort och tjejen i kassan uppehöll honom tills polisen kom dit. 


LÄS OCKSÅ: Polis misstänker stort hotels.com-bedrägeri


– Jag är jätteglad att hon var så skärpt och vågade göra det. Samtidigt är jag förbannad över allt strul som den här människan ställt till för mig. Jag förlorade en halv dags inkomst, säger han och fortsätter:

– I efterhand är det mest jobbigt att veta att någon utgett sig för att vara jag. Jag blir ärligt talat förbannad, säger han. 

Den 44-årige mannen som stal Lars Forsbergs identitet fälldes för sju fall av bedrägeri, försök till bedrägeri och brukande av falsk urkund. Han dömdes till tio månaders fängelse. 

Bedrägerierna i Sverige ökar

Men det är bara en bråkdel av bedrägeriärendena i Sverige som blir uppklarade. 

Polisen mottog i fjol cirka 181 000 anmälningar om bedrägeri. Antalet anmälda bedrägeribrott i år har i jämförelse med samma period 2015 ökat med 17 procent. Brottstypen som ökar snabbast består av just id-kapningar och rör främst bedrägerier där brottslingen använder offrets kortuppgifter.

– Tittar vi över de senaste åren, så är det en extrem ökning för de här kortbedrägerierna på nätet, säger Mattias Falkbåge, gruppchef vid polisens nationella bedrägericenter. 

Men även så kallade kreditbedrägerier – där någon beställer varor i annans namn likt det Lars utsattes för – är på en fortsatt hög nivå. Falkbåge ringar in en viktig orsak till att brottsligheten fortskrider. 

– Det är extremt svårt för de som står vid utlämningsställen att bli duktiga på att läsa av legitimationer, eftersom det finns många olika typer, säger han.

FAKTA

Så skyddar du dig

Håll koll på din post

Öppna och kontrollera din post löpande. Om du får brev från kreditupplysningsföretag – ta reda på orsaken.

Hindra adressändring

Spärra via Skatteverket möjligheten för obehöriga att utföra adressändring.

Låsbar brevlåda

Sätt ett lås på brevlådan.

Digital brevlåda

Använd en digital brevlåda som går att öppna med hjälp av e-legitimation.

Spärrar hos banken

Kontrollera med din bank vilka spärrar du kan aktivera för att försvåra att någon obehörig använder dina kortuppgifter. Det går även att spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen.

Starka lösenord

Använd inte för enkla lösenord på nätet. Använd helst inte samma lösenord till olika tjänster.

Källa: Polisen och MSB.