Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ica varnar för dödshot mot sina handlare efter skenande matpriser

Debatt om de skenande matpriserna
Icas säkerhetsavdelning har identifierat hot mot Ica-handlarna efter de skenande matpriserna.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

Inflationen i Sverige rusar och det är matpriserna som är drivande.

I sociala medier riktas hat och hot mot livsmedelsbranschen.

Nu varnar Ica sina handlare för ökad risk för angrepp mot butiker och personal.

På onsdagen presenterade SCB nya siffror för inflationen i Sverige. Och det var återigen ingen munter läsning. Inflationstakten har stigit till 12 procent, trots de fallande elpriserna. Den drivande faktorn: Prisökningen på mat, som nu är uppe på 22,1 procent det senaste året. 

I sociala medier och på olika forum riktas ilskan och frustrationen delvis mot branschen, med inlägg som ”Dags att hänga varenda girig Ica-handlare” eller ”Alla giriga jävla kräk som ligger bakom detta förtjänar att skjutas”. Hoten och hatet uppmärksammas av Icas säkerhetsavdelning. I ett internt meddelande, som SVT tagit del av, varnas landets handlare efter dödshoten.

”Detta medför en risk för angrepp, mot butik, person eller privat egendom kopplat till detta förmedlade budskap”, står det i mejlet enligt SVT.

– Det känns ju tråkigt att det kan bli så allvarligt. Och det är klart, händer det någonting så är det ju bra at man är beredd på det, säger Ica-handlaren Christian Palmén.

– Jag tror att det är viktigt att man vänder debatten dit problemen är. Det är höjda elpriser, det är hög inflation, det är sämre valuta. Det är så mycket som påverkar, så man kan inte säga att det är isolerat Ica-handlarna som påverkar matpriserna.

Elisabeth Svantesson träffar matjättarna

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallade på onsdagen till sig matjättarna för att få svar på frågan varför de svenska matpriserna ökar så mycket mer än de gör i andra länder – och öppnade för att det kan finnas aktörer som höjer priserna i onödan.

– Vi måste alla ta ett ansvar för att dämpa inflationen, säger hon i SVT:s Aktuellt.

– Jag förväntar mig en diskussion om hur den här utvecklingen kan dämpas. Jag har svårt att förstå hur en svensk matkasse kan ha blivit så mycket dyrare, stigit så mycket mer i pris, än i våra grannländer. Det vill jag gärna att de förklarar för mig.

Experterna om hur inflationen bör hanteras

Överraskande siffror