ICA utsatt för nätbluff på Facebook

När Charlotte Jansson fick syn på bluffsidan i sitt flöde valde hon att varna Ica.
Foto: Privat
På flera ställen skriver "ICA Sverige" om diverse utlottningar och tävlingar, där kunderna sägs kunna vinna fina priser bara genom att gilla, kommentera och dela olika inlägg.
Foto: Skärmdump

En ny sida vid namn "ICA Sverige" har dykt upp på Facebook.

Sidan utlovar bland annat utlottning av presentkort och stora vinster om man gillar, delar och kommenterar bilderna.

Men sidan är en stor bluff, och många personer har hört av sig till Ica för att varna.

– Det kändes ologiskt, varför skulle ett etablerat företag som Ica skänka bort 75 kronor till alla som kommenterar? säger Charlotte Jansson, som tipsade företaget om bluffen.

Bluffsidor på Facebook har blivit allt vanligare sedan de stora företagen började etablera sig på sociala medier.

Flera personer har tidigare utsatts för liknande bedrägerier, och nu har ytterligare en sida börjat dra till sig uppmärksamhet.

Facebooksidan "ICA Sverige" postade sina första inlägg i fredags, den 29 juli. Inläggen var kopierade från Icas riktiga Facebooksida, och snabbt hade bluffsidan gillats av närmare 2 000 personer.

På flera ställen skriver "ICA Sverige" om diverse utlottningar och tävlingar, där kunderna sägs kunna vinna fina priser bara genom att gilla, kommentera och dela olika inlägg.

Varnar på Facebook

Och i kommentarfältet kan man se att fler än 7 000 personer har kommenterat ett av inläggen, många med den fras som "ICA Sverige" ville att man skulle skriva.

Men sidan är alltså en bluff.

– Vi har gått ut och varnat för detta på vår egen Facebooksida. Sedan har vi även gjort en anmälan till Facebook och vi överväger att göra en polisanmälan också. Vi har jurister som tittar på det i nuläget, säger Therese Lystedt, pressansvarig på Ica.

Hon säger att det inte är första gången Ica har drabbats av bluffsidor som vill sko sig på matkedjans välkända varumärke.

– Att folk använder välkända företag vid bedrägerier händer regelbundet, säger Therese Lystedt.

"Man hör att det är en bluff"

I och med alla kommentarer och delningar hade sidan under tisdagen fått stor spridning på Facebook.

När Charlotte Jansson fick syn på den i sitt flöde valde hon att varna Ica.

– Det var en av mina vänner på Facebook som hade kommenterat och gillat denna. Men när jag gick in och kollade var det ju självklart att sidan var en bluff.

Charlotte berättar att tävlingarna och priserna som utlovades var helt orimliga. Framför allt synades bluffen genom det utskrivna löftet om att alla som gillade, kommenterade och delade bilden skulle få ett presentkort på 75 kronor.

Under tisdagsförmiddagen hade det gjorts av 10 000 personer.

– Man hör att det är en bluff. Alla inlägg var tagna från Icas riktiga sida och hade publicerats under en och samma dag. Det kändes självklart, säger Charlotte.

Lockar med produkter från Apple

När Expressen försöker komma i kontakt "ICA Sverige" får man bara ett standardsvar som liknar det som står skrivet på Facebooksidan:

"På grund av det stora intresse vi har fått Apples produkter för 15 000kr, som vi ger till de 25 snabbaste folk - Du betalar bara frakt på 19 kr! Kontrollera om du är en av de lyckliga här. Om du får via länken, du är en av de lyckliga! Lycka till!"

På Ica ser man väldigt allvarligt på den här typen av bedrägeriförsök:

– Det är förstås jättetråkigt när sådant drabbar våra kunder. Men nu har vi detta under uppsikt och vi har även varnat kunderna för detta, säger Therese Lystedt.