Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ica sänker priserna på 300 varor

Historisk ökning av matpriserna senaste året.
Ica sänker priset på 300 varor med mellan 5 - 25 procent.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
De tre svenska matjättarna har hela tiden pekat på att prishöjningen ut mot kund inte varit lika stor som ökningen av produktionskostnader och att deras marginaler sjunker.
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Förra veckan sänkte Lidl sina priser på 100 produkter. Nu följer matjätten Ica efter. 

Priset på 300 varor sänks med mellan 5 - 25 procent. 

Ica sänker priset på över 300 varor. Varorna som berörs är både andra leverantörers och Icas egna märkesvaror och kommer att finnas inom produktkategorierna bröd, fågel, ost, chark, såser, skafferi, barnmat och hygienprodukter. 

Prissänkningarna kommer vara mellan 5 och 25 procent, skriver matjätten i ett pressutskick. 

Det är varje Ica-handlare som själv sätter sina priser, men med beskedet centalt säger Ica-Sveriges vd Eric Lundberg att de skapar förutsättningar för prissänkning ut mot kund. 

− Med den här breda prissänkningen så skapar Ica Sverige förutsättningar för alla Ica-handlare att sänka priserna till kunderna i sina butiker.  

Varupriser och kampanjer kan därför skifta mellan olika butiker. De nya lägre priserna till butiker kommer att träda i kraft tisdagen den 11 april och gälla i minst två månader.

Vd Eric Lundberg säger till TT att prissänkningarna inte beror på Lidls liknande giv utan att prissänkningarna planerats under lång tid. 

– Vi började redan i höstas med våra planer, säger han i en intervju med TT.

Finansministern positiv 

De svenska matpriserna har skenat och det senaste året har en matkasse blivit över 20 procent dyrare. 

De tre svenska matjättarna har hela tiden pekat på att prishöjningen ut mot kund inte varit lika stor som ökningen av produktionskostnader och att deras marginaler sjunker. 

Förra veckan överraskade Lidl med att avisera prissänkningar på 100 varor och tilltaget hyllades av bland andra finansminister Elisabeth Svantesson (M). 

Hon ser även väldigt positivt på Icas besked. 

https://twitter.com/ElisabethSvan/status/1640283285367529473

Förra veckan samlade finansministern de tre stora spelarna på den svenska marknaden för att kräva svar på varför priserna ser ut som de gör. Efter mötet sa både Ica och Axfood att det inte var de som är orsak till de rusande priserna – utan leverantörerna. 

De har tidigare sagt att de tycker att hela industrin måste bjudas in till samtal. I dagens Dagens Nyheter har Livsmedelsföretagen köpt en helsida där de också efterfrågar ett möte med ministern. 

De skriver i brevet att en stor anledning av prisökningarna är pandemin, väder som gett dåliga skördar, globala flaskhalsar och kriget i Ukraina. 

Helsidesannons i måndagens DN, signerad Livsmedelsföretagen.
Foto: Dagens Nyheter

Edward Bloms stöd för Ica-handlare: ”Läskigt”

Edwards Bloms tips för en billig – men lyxig – vardag.