Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyreskostnader för ryska ambassadörens villa synas

20 000 ryssar riskerar att få slut på sitt underhåll.
Rysslands ambassad tvingas skicka in elräkningar, drivmedelsfakturor, verkstadsnotor för att bevisa nivån på ambassaden driftkostnader.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Den ryska ambassaden i Stockholm.
Foto: JANNE ÅKESSON
Rysslands ambassad värdjar om att få ta emot mer pengar.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev har bistra tider i Sverige.
Foto: Thomas Karlsson/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Krisen tilltar för Rysslands ambassad i Stockholm.

Sanktionerna har gjort att personalen flera gånger förskottsbetalat för uppvärmning av lokalerna.

Statliga Kommerskollegium granskar ambassadens fakturor för att avgöra om beskickningen ska få ta emot mer pengar.

Ambassadören Viktor Tatarintsevs faktura för hyra av en lyxvilla ingår i granskningen.

– Kommerskollegium är våra bästa vänner, säger han.

Medan ryska Gazprom fortsatta stopp av gasexport via Nord Stream 1 skickar chockvågor genom Europa har de ryska diplomaterna i Stockholm helt andra energiproblem att tänka på. EU:s sanktioner mot Ryssland har blivit rena mördrömmen för ambassaden.

Bakgrunden är de EU–sanktioner som trädde i kraft efter landets invasion av Krim 2014 och där nya sanktionspaket staplats på varandra efter angreppskriget mot Ukraina som inleddes den 24 februari. 

För ambassaden och handelsrepresentationen betyder sanktionerna att det finns ett övre tak över hur mycket pengar man får ta emot på sina bankkonton i bland annat Nordea och SEB.

Ambassaden har slagit i det ekonomiska taket. Visserligen skulle ambassaden kunna smuggla miljoner kronor i sedlar via diplomatposten som är skyddad från insyn, men det skulle kunna medföra nya sanktioner om ryssarna inte kan förklara varifrån man fått pengarna när olika fakturor ska betalas.

Rysslands handelsrepresentation med bostäder på Lidingö håller värmen uppe med dieselolja.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Bostadsdelen till den ryska handelsrepresentationen på Lidingö.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

I normala fall är det ett ständigt återflöde av pengar från Skatteverket till ambassaden med återbetalning av moms och punktskatter för varor som ambassaden betalt.

Pengarna från Skatteverket använder man för att finansiera köp av den dieselolja som använda för uppvärmning av ambassaden och handelsrepresentationen.

Men nu stoppar Skatteverket delvis återflödet och skjuter det framåt med motiveringen att ambassaden inte får ta emot mer pengar under perioden med hänvisning till sanktionslagstiftningen.

Skatteverkets tillfälliga stopp av återbetalningar till Rysslands ambassad. Kommerskollegium har strukit över summorna med hänvisning till utrikessekretessen.

I Sverige vädjar både ambassaden i Stockholm, handelsrepresentationen på Lidingö och generalkonsulatet i Göteborg om undantag från sanktingslagstiftningen för att ta emot mer pengar till finansiering av driften.

Det är statliga Kommerskollegium som sköter granskningen och beordrat ambassaden att skicka in buntar med kopior på räkningar som ska visa på att kostnaderna överstiger det tak som satts för ambassadens utgifter.

Ambassaden bluffar?

Med hjälp av fakturaunderlagen synar Kommerskollegium om ambassaden bluffar med sin begäran för att få mer pengar att röra sig med eller om diplomaterna är i skriande behov av ett höjt ekonomiskt tak för att klara den diplomatiska verksamheten och driften.

Expressen har med stöd offentlighetsprincipen begärt ut  100–tals fakturor och räkningar som ambassaden tvingats skicka in till Kommerskollegium i ett försök att få lättnader i de ekonomiska sanktionerna.

Några fakturor från de olika ryska underrättelsetjänsterna som opererar från ambassaden finns av lätt insedda skäl inte med i det material som ambassaden överlämnat till Kommerskollegium.

Rysslands ambassad på Gjörwellsgatan 31 i Stockholm kan gå en kall vinter till mötes.
Foto: JANNE ÅKESSON

Myndigheten har hänvisning till utrikessekretessen svartmarkerat delar de kopior som lämnats ut. Bland annat går det inte att utläsa några summor. Men trots sekretessen ger de ekonomiska handlingarna en närmast unik inblick i delar av ambassadens inre verksamhet och hur de spenderar sina pengar som pumpas in från utrikesministeriet i Moskva.

Den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev får se hur ambassadens fakturor granskas av en svensk myndighet.
Foto: ROGER TURESSON / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Bland fakturorna:

Hyran av den 189 kvadratmeter stora villan med drygt 2 000 kvadratmeter tomt som ambassadör Viktor Tatarintsev hyr utanför Stockholm. Ambassaden betalar månadsvis hyra för villan som ägs av en 59-årig svensk.

Årsavgiften för 27 bostadsrätter i centrala Stockholm.

Försäkringen för ambassadens fritidsbåt och den 176 hästkrafter starka motorn.

Bensin och dieselkvitton.

Handelsavdelningens prenumerationer på Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Fakturor för ett 30-tal elabonnemang.

Telefonräkningar för fasta telefoner och mobiltelefoner registrerade på enskilda diplomater.

Fakturor från olika verkstadsbesök med diplomaternas bilar.

Flera fakturor för ambassadens krånglande buss som har plats för 33 personer.

Försäkring för ambassadens nöjesbåt och den 175 hästkrafter starka motorn.

Fakturor för de tonvis med sopor som ett åkeri transporterar bort från ambassaden med viss regelbundenhet.

Ambassaden får varje månad leverans av dieselolja E10 för uppvärmning. Sedan några månader tillbaka förskottsbetalar ambassaden leveranserna vilket framgår av de fakturor som nu granskas av Kommerskollegium.

– De har problem med pengar vilket gör att de betraktas som icke kreditvärdiga, uppger en källa för Expressen.

Månadsfakturan för den ryske ambassadören Viktor Tatarintsevs hyra av ett lyxhus utanför Stockholm ingår i Kommerskollegiums granskning. Flera uppgifter på fakturan har dock sekretessbelagts av myndigheten.
Månadsfakturan för den ryske ambassadören Viktor Tatarintsevs hyra av ett lyxhus utanför Stockholm ingår i Kommerskollegiums granskning. Flera uppgifter på fakturan har dock sekretessbelagts av myndigheten.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES

Rysslands ambassad i svår värmeknipa

Ambassaden har hamnat i en extra svår knipa eftersom de återbetalningar som Skatteverket har frusit inne används för inköp av dieselolja. 

Det är oklart när Rysslands ambassad får besked om de får hantera mer pengar eller ej. Kommerskollegiums handläggare går igenom allt vilket betyder att faktura efter faktura granskas och sedan ställs det mor regelverket för EU-sanktionerna mot Ryssland.

Rysslands ambassad har inte velat kommentera Kommerskollegiums pågående granskning. Men på en fråga från Expressen säger ambassadör Viktor Tatarintsev kort:

– Kommerskollegium är våra bästa vänner.

TV: Sanktionerna slår mot den ryska ambassaden

Kan inte betala räkningarna.