Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Huvudvittne tar tillbaka anklagelser i jakthärvan

Industrimiljardären Karl Hedin anklagas för grovt jaktbrott.
Foto: MATTIAS JOHANSSON
Karl Hedin greps och häktades i slutet av oktober förra året.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsadvokat Sven Severin anser att polisutredningen mot Karl Hedin bör läggas ned.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Åklagarens hemliga källa har redan vägrat att vittna mot industrimiljardären Karl Hedin.

Nu anklagar källan i jakthärvan dessutom polisen för att ha genomfört oetiska förhör – samtidigt som hon tar tillbaka sina vittnesuppgifter.

– Som jag bedömer det finns det inga hållbara misstankar kvar, säger försvarsadvokat Sven Severin.

Den infekterade jakthärvan där flera män i Västmanland - däribland industrimiljardären Karl Hedin som är en av Sveriges största privata skogsägare och som profilerat sig hårt i vargfrågan – misstänks för grova jaktbrott har tagit en ny vändning.

Den hemliga källa som varit åklagarens huvudvittne i utredningen meddelade redan i januari i år att hon kommer utnyttja sin rätt att inte behöva vittna vid en eventuell rättegång.

I ett brev till åklagaren, som nyligen publicerades i den offentliga Facebookgruppen ”Vi som stödjer Karl Hedin”, framgår det dessutom att hon tar tillbaka alla sina tidigare anklagelser mot de brottsmisstänka männen.

”Detta borde ogillas i sin helhet”

Den hemliga källan skriver i brevet att hon inte var medveten att det genomfördes förhör med henne när hon samtalade med polisen och beskriver en situation där hon mådde psykiskt dåligt på grund av sin privata situation.

”Denna träff och informationen jag då lämnade till NOA´s poliser protokollfördes som ett förhör vilket jag menar att jag inte var medveten om i sagda situation och detta rimligen borde ogillas i sin helhet.” skriver källan.

Åklagare Lars Magnusson har tagit del av brevet, men anser inte att uppgifterna där påverkar den pågående brottsutredningen. Han räknar fortfarande med att kunna väcka åtal mot Karl Hedin.

– Uppgifter som tillkommer i utredningen tar vi naturligtvis hänsyn till. Som läget ser ut nu så kommer jag väcka åtal, ja. Jag hoppas kunna göra det innan sommaren, säger Lars Magnusson.

Åklagaren: Bevisläget ser bra ut

I brevet uppger källan att hon inte var medveten om att det hölls förhör med henne?

– Jag kommenterar inte uppgifter som lämnats av personer som vi hör i utredningen.

Hur ser bevisläget ut utan detta vittne?

– Jag tycker att bevisläget för de delar som är kvar ser bra ut.

Vad sker i utredningen nu?

– Några nya förhör med Karl Hedin är inte hållna. I övrigt kommer vi bearbeta det material som vi har på olika sätt, olika sorters analyser, det är inte klart än.

Försvaret: Borde läggas ned

Sven Severin som försvarar Karl Hedin anser att brottsutredningen mot hans klient bör läggas ned när huvudvittnet tagit tillbaka sina uppgifter.

– Som jag förstår det har hon uppenbarligen tagit tillbaka sina uppgifter och som jag ser det finns det ingen substans kvar. De misstankar som bygger på kvinnans uppgifter borde läggas ned, säger Sven Severin.

De ytterligare bevis som åklagaren uppger finns mot Karl Hedin är i nuläget okända för försvaret.

– Det är inget som vi kan förstå med den kunskap som vi har om det här målet i alla fall. De måste alltså ha uppgifter som vi inte känner till. Men som jag bedömer det finns det inga hållbara misstankar kvar, säger Sven Severin.