Under perioden maj till juli fick Stockholms stad ta emot ett hundratal klagomål angående elsparkcyklarna. De flesta handlar om hur tvåhjulingarna parkeras, enligt P4.
Folk störs av elsparkcyklar som lämnas liggande eller stående på gångbanor, cykelbanor, trottoarer, torg, i rabatter och ja, lite överallt. Ett stort antal har även bärgats ur vattnet vid stadens kajer.
Som fortskaffningsmedel är elsparkcykeln utmärkt, det är de flesta överens om. Det är användarna som i många fall lämnar en del övrigt att önska.
Regeländringar kan vara på gång
Nu vill trafikborgarrådet Daniel Helldén, MP, se över parkeringsreglerna.
– När säsongen har gått så går vi igenom det här, säger han till P4.
En regeländring kan vara på gång.
– Det håller vi på att utveckla och diskutera med bolagen om man kan göra det bättre.
Hittills har de frivilliga överenskommelser man gjort med bolagen som äger elsparkcyklarna inte lett till några märkbara förbättringar.
Samtidigt har Stockholms stad tecknat avtal med svenska elscooterbolaget Voi som vann upphandlingen av av stadens nya hyrcykelsystem. En affär värd 400 miljoner kronor.
Elsparkcyklarna lyfts fram som ett miljövänligt transportalternativ, men enligt en amerikansk forskningsstudie kan de eldrivna sparkcyklarna generera mer växthusgaser än en dieselbuss.
Kritik: För kort livslängd
Forskare vid North Carolina State University har räknat på utsläppen och kommit fram till att tillverkningen av elsparkcyklarna och fordonen som måste köra runt och samla in dem står för största delen av dem. Själva laddningen av cyklarnas batterier är en försumbar del. Men elsparkcyklarnas korta livslängd har en betydande del i klimatpåverkan.
Enligt forskarna påverkar elsparkcykeln miljön mer än en fullsatt dieselbuss, räknat per transportmeter. Minst miljöpåverkan ger en promenad eller cykla på vanlig trampcykel.