Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Huaweichefen släppt – hyllas som hjälte i Kina

Meng Wanzhou fick ett högtidligt mottagande när hon kom hem till Kina.
Foto: JIN LIWANG / AP TT NYHETSBYRÅN

Huaweichefen Meng Wanzhou, 49, hyllades som en nationalhjälte när hon kom hem till Kina sent på lördagen efter att ha tillbringat nästan tre år i husarrest i Kanada.

Samtidigt fick de två kanadensare som varit frihetsberövade i Kina lika länge återvända hem, rapporterar CNN.

Meng Wanzho, som är dotter till företagets grundare, greps i Vancouver i december 2018 på begäran av USA, som begärt henne utlämnad misstänkt för bedrägeri. Misstankarna handlar om att Huawei ska ha gjort affärer med Iran som bröt mot sanktionerna mot landet.

Kina protesterade mot gripandet och hävdade att det var politiskt motiverat. Två kanadensiska medborgare greps senare i Kina, vilket av många tolkades som en hämnd från Kina.

På fredagen fick Meng Wanzhou åka hem till Kina sedan hon nått en överenskommelse med USA:s justitiedepartement om uppskov med åtal.

Överenskommelsen innebär att hon medger att hon flera gånger gjort vilseledande påståenden till en företrädare för banken HSBC om Huaweis affärer i Iran.

Hon har också förbundit sig att inte begå andra brott mot amerikansk lag. I gengäld har USA dragit tillbaka sin begäran om utlämnande. Om hon bryter mot överenskommelsen kommer hon att åtalas.

Mottagen som nationalhjälte

Meng Wanzho fick ett högtidligt mottagande när hon landade i staden Shenzhen i ett regeringschartrat plan. Iförd en klarröd klänning vinkade till en folksamling som viftade med kinesiska flaggor och ropade ”välkommen hem”, ett buskap som också projicerades på stadens högsta skyskrapor, rapporterar CNN.

Meng gjorde ett kort uttalande där hon uttryckte stor tacksamhet mot sitt ”stora moderland”, kommunistpartiet och president Xi Jinping. 

På kinesiska internetsidor hyllades hon som en nationalhjälte och symbol för Kinas seger mot Väst. Att hon medgett kärnan i de amerikanska åklagarnas anklagelser gick obemärkt förbi i Kina, rapporterar CNN.

Bara timmar efter att överenskommelsen blev klar släppte Kina de båda kanadensarna Michael Kovrig och Michael Spavor, som varit frihetsberövade sedan 2018. Den nyheten nämndes inte alls i Kina men uppmärksammades desto mer i Kanada.

Premiärminister Justin Trudeau skrev på Twitter:

”Ni har visat otrolig styrka, motståndskraft och uthållighet. Ni ska veta att kanadensare över hela landet kommer att fortsätta finnas här för er, precis som de har varit.”

https://twitter.com/JustinTrudeau/status/1441799271217606657?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1441799271217606657%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2021%2F09%2F26%2Fchina%2Fmeng-wanzhou-china-arrival-intl-hnk%2Findex.html