Bloggaren, diatisten, sparexperten och författaren Hanna Olvenmark har bland annat skrivit kokboken ”Portionen under tian” och driver en receptsajt med samma namn, där hon visar på fördelarna med att leva snålt för plånboken, miljön och hälsan.
I Dina Pengars tv-magasin ger hon sina bästa och viktigaste råd för att spara utan att maten blir tråkig.
1. Ät mer vegetariskt
”Låt basen i dina måltider bestå av billiga varor som linser, ärter, bönor och spannmål. Undvik kött.”
2. Planera, planera, planera
”Planering lösgör tid. Lägg 30 minuter i veckan på att göra en plan för vecka och skriv en inköpslista.”
3. Köp inget onödigt
”Följ inköpslistan i butiken och fall inte för frestelsen.”
4. Matlåda – varje dag
”Om du äter matlåda i stället för att köpa lunch varje dag kan du spara 10-15 000 kronor på ett år.”
5. Våga vara kreativ
”Det går att göra olika rätter med samma råvaror. Linser kan både vara soppa, biffar och paj på samma gång. Variera smakerna genom att våga krydda maten olika.”