Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hon har bisarra idéer om hur kroppen funkar"

Författaren Sanna Ehdin har skrivit flera böcker om alternativmedicin.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Barnläkaren Mats Reimer har anmält Dr Sannas AB till Livsmedelsverket och Läkemedelsverket.
Foto: EVELINA NEDLUND
På Instagram tackar Sanna Ehdin aktieägare och kunder. "Tillsammans gör vi en hälsorevolution med ett helt nytt frisktänk!"

Sanna Oceania Anandala, mer känd som Sanna Ehdin, noterar i dag sitt bolag Dr Sannas på börsen. 

Företaget säljer hälsoprodukter, som kurer mot sköldkörtelbesvär, förkylning och magproblem.       

Men läkare kallar produkterna för bluff och kvacksalveri. Barnläkaren Mats Reimer har anmält bolaget.

–  Sanna Ehdin ljuger när hon påstår att produkterna kan hindra eller behandla sjukdom. Hon har bisarra idéer om hur kroppen fungerar och skrämmer upp folk. 

Sanna Ehdin bemöter kritiken i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån Finwire.   

– Dr Sannas följer enligt min kännedom de regleringar som gäller både i Sverige och inom EU. 

Sanna Ehdin är, enligt sin egen hemsida, "Sveriges främsta hälsopersonlighet" och har startat en "hälsorevolution". Hon har skrivit böcker om alternativmedicin, bland annat boken "Den självläkande människan", som enligt författaren själv har sålt i 400 000 exemplar.

Hon har också föreläst om hälsa och driver två hälsoföretag. På fredag den 2 februari noteras hennes bolag Dr Sannas AB på NGM Nordic-MTF, ibland kallat "lilla börsen". På sitt Instagram tackar hon aktieägare och kunder. "Tillsammans gör vi en hälsorevolution med ett helt nytt frisktänk!"

https://www.instagram.com/p/BeiEyAUHCT0/?taken-by=sannaehdin

Sanna Ehdins styvson Daniel Ehdin är vd för bolaget som säljer så kallad supermat, kosttillskott och hygienprodukter. Dr Sannas AB omsatte 2016 1,9 miljoner och gjorde en förlust efter finansnetto på 626 000 kronor.  

Daniel Ehdin säger till nyhetsbyrån Finwire att de ska samarbeta med fler återförsäljare och lansera en ny stor webbplattform under året.

– Målsättningen är att ännu fler ska kunna hitta våra produkter online och i hyllorna i välsorterade butiker, säger han till Finwire.

Hälsogurun Sanna Ehdins idéer är kontroversiella.
Foto: YLWA YNGVESSON

Sanna Ehdin ger råd om att dricka såpa

Men hälsogurun Sanna Ehdins idéer är kontroversiella. Bland annat för sina råd om att man ska både bada i och dricka hennes såpa för att "detoxa" kroppen och bota förkylning och andra infektioner. Såpan kan också strykas på huden mot hudsjukdomar som psoriasis och eksem. 

– Det är så dumt att det liknar ingenting. Det är mycket väl belagt att du inte kan få ur dig gifter, "detoxa", genom att dricka eller bada i såpa, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. 

2015 kritiserade Läkemedelsverket Sanna Ehdins reklam och produkter, bland annat försäljningen av såpan och hudprodukten "Sunmilk". Hudkrämen som påstods skydda huden mot sol innehöll inget solskydd, SPF-faktor. Att påstå att såpa hjälper mot psorisasis, finnar, ärr och fotsvamp är heller inte tillåtet.    

Sanna Ehdin hävdar att om man badar i och dricker hennes såpa kan man "detoxa" kroppen och bota förkylning. Efter att Läkemedelsverket kritiserade hennes marknadsföring för att bryta mot lagen fick hon ändra reklamen Sanna Ehdin säljer fortfarande hälsosåpa men i lite annan förpackning än på bilden.
Foto: PRESSBILD/Paulina Westerlind
Hudkrämen som påstods skydda huden mot sol innehöll inget solskydd.

Sanna Ehdin har också debatterat chemtrails och genmodifierade produkter. År 2000 fick hon utmärkelsen “Årets förvillare” av skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning. Detta för att hon enligt föreningen vilselett allmänheten med förvrängda fakta. Sanna Ehdin tycker däremot att hon är förföljd och förtalad av föreningen. 


LÄS MER: Sanna Ehdin: "Jag tänkte mig till mina pengar" 


"Hälsopaketen" ska ge bättre hjärthälsa

Genom sitt bolag Dr Sannas AB säljer hon bland annat "hälsopaket" med olika typer av tillskott som ska ge friskare immunförsvar och bättre hjärthälsa. Det finns även kurer mot förkylning, magbesvär och sköldkörtelproblem. Paketet som ska hjälpa sköldkörteln innehåller exempelvis fem olika kosttillskott, bland annat jod och C-vitamin, och kostar 2 840 kronor.  

Paketet som ska hjälpa sköldkörteln innehåller exempelvis fem olika kosttillskott och kostar 2 840 kronor.

Sanna Ehdin får kritik från forskare och läkare. Barnläkaren Mats Reimer, som är skeptisk till alternativmedicin och bloggar för tidningen Dagens Medicin är en av dem. 

Han har nyligen anmält Dr Sannas AB till Livsmedelsverket,  Läkemedelsverket och Konsumentverket. 

– Sanna Ehdin ljuger, hon säger saker som inte är sanna. Och hon har rent bisarra idéer om hur kroppen fungerar. Det finns ingen läkare som tar Sanna Ehdin på allvar.

– Det finns hur mycket tokigheter som helst, exempelvis att man ska basa kroppen med bikarbonat, smörja in sig med såpa mot eksem eller upptäcka jodbrist genom att pensla sig med jod på armen. Det är rena fantasierna. Kroppen fungerar inte så.

Hon har rent bisarra idéer om hur kroppen fungerar
"Hon har rent bisarra idéer om hur kroppen fungerar. Det finns ingen läkare som tar Sanna Ehdin på allvar", säger barnläkaren Mats Reimer.
Foto: EVELINA NEDLUND

"Hon skrämmer människor som är sjuka"

Enligt Mats Reimer är de flesta medel Sanna Ehdin säljer troligen inte skadliga i sig, annat än för patienternas plånböcker. Men han anser att påståenden om att hennes produkter kan förebygga och behandla sjukdomar är ett lagbrott. 

Mats Reimer oroar sig för att människor som verkligen är sjuka blir uppskrämda och lägger ut stora pengar på bluffkurer. Han är också kritisk till att Sanna Ehdin ger patienter råd om hur de ska behandla sig själva med hennes preparat. 

På sin Facebooksida ger Sanna Ehdin patienter råd om hur de ska behandla sig själva.

I sin blogg råder exempelvis Sanna Ehdin en kvinna att hon sannolikt kan trappa ner sin medicinering om hon använder sköldkörtelkuren. 

– Hon skrämmer människor som är sjuka. Risken är att sjuka människor avstår från riktig behandling, och det är verkligt allvarligt.

Risken är att sjuka människor avstår från riktig behandling

Agnes Wold: "Det är kvacksalveri"

Även professor Agnes Wold är upprörd. 

– Om hon lägger sig i de ordinationer som folk fått av läkare är det kvacksalveri. Det här måste vara olagligt, annars är lagen helt tandlös. 

Agnes Wold påpekar att Sanna Ehdin inte är läkare, även om hon har doktorerat och därför marknadsför sig som "Dr Sanna". 

– Jag har förstått att många tror att hon är läkare och kan ställa diagnos och behandla sjuka människor. 

"Det är så dumt att det liknar ingenting. Det är mycket väl belagt att du inte kan få ur dig gifter, "detoxa", genom att dricka eller bada i såpa", säger läkare Agnes Wold.
Foto: ROBIN ARON

Dr Sanna är ingen läkare

Men Sanna Ehdin har disputerat i bioteknik i Lund för 30 år sedan och har inte forskat på riktiga människor, enligt Agnes Wold. 

– Det kan vara farligt om hon uppmanar folk med riktiga sjukdomar att använda hennes nonsensprodukter. Det är allvarligt, hon kan ställa till med skada, säger Agnes Wold. 

– Om man har hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln, ska man ha medicinen levaxin, eller motsvarande, och inte några dyra gröna pulver.

Det är bondfångeri, hon lurar skjortan av folk

Särskilt illa är det att målgruppen är medelålders kvinnor med hälsoproblem, som ofta  har ansträngd ekonomi, tycker Agnes Wold.

– Medelålders kvinnor är fattigare jämfört med män och behöver sina pengar. Det är cyniskt att lura lågavlönade kvinnor att köpa svindyra kurer. Det är bondfångeri, hon lurar skjortan av folk.


LÄS MER: Sanna blev förälskad i en sexmissbrukare 

Sanna Ehdins hälsopaket mot förkylning såldes i hennes webbshop för en dryg vecka sen. Efter att Expressen börjat ställa frågor om bolagets marknadsföring togs paketet bort från hemsidan.
Foto: sannashop.com

Agnes Wold: "Sätt in pengarna i stället"

Agnes Wold tycker att det är en dålig idé att köpa Dr Sannas AB:s dyra paket för flera hundra kronor i månaden.

– Sätt in pengarna i en indexfond i stället, så får du några tusenlappar extra till pensionen. Eller köp några aktier varje månad. Men inte i Ehdins bolag.

Dr Sannas AB ägs och styrs till största delen av Sanna och Daniel Ehdin genom deras respektive bolag Sanna relations AB och Stavsborg invest AB. Under förra året startade de en crowdfunding där investerare erbjöds att bli delägare i "framtidens hälsoföretag". En succé, anser Sanna Ehdin. Större investerare erbjöds, förutom aktier, gratis produkter samt en ekologisk middag med Sanna och Daniel Ehdin.

Sanna Ehdin har arbetat med att föreläsa om alternativmedicin för bättre hälsa.
Foto: PRESSBILD/Eva Ankarvall

Investerare varnas för att Livsmedelsverket kan agera

Enligt det senaste pressmeddelandet från bolaget har över 600 personer köpt aktier i Dr Sannas AB. "Utan Er hade vi inte kommit dit vi är i dag och tack vare er kommer 2018 bli vårt i särklass mest spännande år." skriver vd:n Daniel Ehdin. 

Inför noteringen fulltecknades bolagets emission och med en överteckningsemission fick bolaget totalt in fyra miljoner kronor före emissionskostnader. Under 2018 planerar bolaget att lansera totalt 12 nya produkter.

Under 2018 planerar bolaget att lansera totalt 12 nya produkter

Men i bolagets memorandum varnas för riskerna med att köpa aktier i Dr Sannas AB. Att bolaget är litet, nytt och att det kan ta tid innan det ”når ett positivt kassaflöde”. Dessutom varnas för att Livsmedelsverket kan komma att slå ner på bolagets marknadsföring så att man måste återkalla varor och ändra etiketterna. 


LÄS MER: Experter: Så blir vår ekonomi under 2018 

Sanna Ehdins solkräm Sunmilk såldes tidigare i hennes shop men fick dras in efter att Läkemedelsverket slagit ner på marknadsföringen. Den andra flaskan är jod som ingick i Sanna Ehdins hälsopaket mot sköldkörtelproblem. Sedan Stockholms stad kritiserat marknadsföringen av jodpaketet är "sköldkörtelpaketet" borttaget från hennes webbshop.
Foto: ehdin.com sannashop.com

Medicinska påståenden som "inte är acceptabla"

”Enligt Bolagets bedömning följer Dr Sannas korrekta sätt att kommunicera produkternas effekt. Dock finns det en risk att exempelvis Livsmedelsverket gör en bedömning att något som kommuniceras om produkternas effekt är inkorrekt.”

Nu ligger fallet hos Läkemedelsverket, Livsmedelsverket, Konsumentverket och kommunen. Läkemedelsverket anser att Sanna Ehdin använder medicinska påståenden i reklamen för sina produkter "som inte är acceptabla" men har skickat ärendet vidare till Livsmedelsverket. Eftersom myndigheterna och kommunen delar på ansvaret för den här typen av produkter är det ännu inte klart vilken myndighet som ska göra vad. Mats Reimers är frustrerad över att det inte finns ett tydligt myndighetsansvar.

– Om det är livsmedel är det Livsmedelsverket som ansvarar och om det är hälsopåståenden så är det läkemedel och Läkemedelsverkets ansvar. Myndigheterna måste jobba ihop så att sådana här frågor inte ramlar mellan stolarna.

Expressen har sökt både Sanna Ehdin och vd:n Daniel Ehdin upprepade gånger. Efter en vecka svarar vd i ett mejl att de har "fullt schema" och inte tid att svara förrän nästa vecka. Men efter att Expressen ringt och mejlat så tas flera av Sanna Ehdins hälsopaket bort från företagets hemsida, bland annat kurerna för friskare hjärta, lugnare mage, mot förkylning och mot sköldkörtelproblem.

Vd Daniel Ehdin svarar i ett mejl att de har "fullt schema".

"Helt naturligt och fantastiskt bra solskydd"

Men Sanna Ehdin kommenterar kritiken skriftligt till nyhetsbyrån Finwire. Hon skriver: "Vi har sedan starten i december 2015 inte haft någon synpunkt från varken Läkemedelsverket eller Livsmedelsverket. Om de, mot förmodan, har något att invända mot kommer vi ta detta på största allvar. Den enda synpunkten som getts kring detta är från bloggaren Mats Reimer som vad jag vet varken är jurist eller arbetar på Livs- eller Läkemedelsverket." 

Jag valde att börja sälja utan kunskap om dåvarande regelverk

Om kritiken mot solkrämen som fick dras in för att den saknade solskydd skriver Sanna Ehdin till nyhetsbyrån Finwire att hon själv utvecklat och använt krämen "med mycket gott resultat, men som jag valde att börja sälja utan kunskap om dåvarande regelverk". Nu arbetar hon på ett "nytt, helt naturligt och fantastiskt bra solskydd".

Att många av företagets kurer i dagarna tagits bort från webbshopen är enligt Daniel Ehdin "en tillfällighet" och beror på att de uppdaterar hemsidorna.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank, avråder privatpersoner från att investera i företaget.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Claes Hemberg: "Det här är inte seriöst" 

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, berättar att det här rör sig om en mindre och enklare slags börsnotering. Det ställs inte lika höga krav som om bolaget skulle listas på den "stora börsen". Men Claes Hemberg avråder ändå privatpersoner från att investera i företaget.

– Det är lite naivt och löjligt att lista ett sånt här bolag. Företaget är för ungt, litet och osäkert. Om din dotter eller son ska börja sälja skoltidningar, inte börsnoterar du det?

Det är lite naivt och löjligt att lista ett sånt här bolag

Företaget borde bevisa sig först, få upp lite volym och visa stabila intäkter, tycker Claes Hemberg.   

– Det här är inte seriöst. Det är ansvarslöst att locka in privatpersoner i det här, risken är alldeles för stor för att man förlorar pengar. Det är som att du skulle köpa aktier i korvkiosken på hörnet. 

– Om hon behöver pengar borde hon be familjer som har råd att förlora pengar, kanske människor hon känner, att satsa i bolaget. 

Sanna Ehdin skriver till nyhetsbyrån Finwire att hon nu arbetar på ett "nytt, helt naturligt och fantastiskt bra solskydd".
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG