Regeringens strategi i rekordbudgeten är att få fart på ekonomin efter coronakrisen genom stimulanser till hushållen och skattelättnader för näringslivet.
– Det handlar om satsningar på sammanlagt 105 miljarder. 75 av dem är utgiftsökningar, säger Magdalena Andersson, vid presskonferensen på måndagsmorgonen.
20 miljarder går till företagen, bland annat i sänkta arbetsgivaravgifter och olika stödåtgärder.
Vård, skola och omsorg får omkring 25 miljarder av satsningen i höstbudgeten.
Pengar till utbildning
Regeringen föreslår en återhämtningsbonus inom vården och äldreomsorgen införs som förbättrar arbetsmiljön och skapar möjligheter för nya arbetstidsmodeller.
300 miljoner föreslås i bonus för 2021 och en miljard 2022 och 2023 Regeringen föreslår vidare att äldreomsorgslyftet utökas för att fler kvinnor och män ska utbilda sig till undersköterska eller vårdbiträde. 1,7 miljarder föreslår för 2021.
– Utöver de här covidsatsningarna gör vi andra särskilda satsningar på sjukvården. Vi lägger särskilda resurser på att bekämpa psykisk ohälsa. Vi förstärker också förlossningsvården, säger Magdalena Andersson.
Bland de stora budgetsatsningarna finns även ett klimatpaket med allt från mer pengar till kollektivtrafiken och cykelvägar till skattebefrielse på solel upp till 500 kilowatt.
– Sammantaget på klimatdelen är det omkring 11 miljarder, säger Magdalena Andersson.
Ungdomar får låna till körkort
Finansministern berättar även om en satsning för att bekämpa fusk med bidrag och skatter. Man vill också se hårdare tag mot den organiserade brottsligheten, som ministern beskriver som ”ett gift i samhället”.
– Vi skärper straffen och det märks redan nu att Kriminalvården har det fullt på både häkten och fängelser. Nu kommer vi därutöver ändra straffrabatten för unga och det gör att vi behöver bygga ut kriminalvården, säger Andersson.
Regeringen vill även bevilja tre miljoner kronor för att öka på säkerheten kring kungafamiljen.
Ytterligare en budgetsatsning görs på speciella lån till körkortsutbildning för ungdomar med avslutad gymnasieutbildning utvidgas. Detta för att underlätta vid ansökningar av jobb där körkort krävs.
De många utgiftsposterna kommer att öka på den svenska statsskulden, konstaterar finansministern.
– Med de här stora statsskulderna kommer vi ändå att han en låg statsskuld jämfört med våra grannländer, säger Magdalena Andersson och menar att Sveriges reformutrymme är större.
Höjd skatt på alkohol och tobak
Regeringen vill höja skatterna för tobak och alkohol från 2023, men har inte specificerat med hur mycket.
Magdalena Andersson säger att pengarna ska finansiera ökade försvarsutgifter.
– Samtidigt kan man då säga att man gör en god gärning om man tar en öl på fredagen, säger hon.
Senast tobaksskatten höjdes var 2015. Då höjdes skatten på snus med 22 procent medan skatten på cigaretter höjdes med sex procent.
Alkoholskatten höjdes senast 2017 och då höjdes skatten på vin och öl med fyra procent. Skatten på sprit höjdes med en procent.
Behålla höjd a-kassa
Den höjda a-kassan var en coronakrisåtgärd som infördes i våras.
Grundersättningen var tidigare som högst 365 kronor per dag, men ligger nu på 510 kronor per dag.
För de med inkomstbaserad ersättning ligger den dagliga a-kassan på max 1 200 kronor mot det tidigare 910 de första 100 dagarna.
Regeringen föreslår nu att krisreglerna ska fortsätta gälla till och med 2022.
– Ja, de kommer att förlängas i ytterligare två år, säger Magdalena Andersson till Sveriges Radio.
Kostnaden för den höjda a-kassan beräknas till 5,8 miljarder kronor 2021 och knappt 5 miljarder 2022.