H&M-toppens privatspanare löste gåtan efter inbrottet

H&M:s tillträdande styrelseordförande Karl-Johan Persson blev bestulen.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Sekunderna innan den 31–årige tjuven slår till mot Karl-Johan Perssons bil.
Foto: Polisens förundersökning
Här har den 31–årige tjuven låst upp Karl-Johan Perssons bil med störsändare och tagit sig in i fordonet för att leta efter värdeföremål.
Foto: Polisens förundersökning
En av störsändarna som hittades i tjuvarnas bil.
Foto: POLISEN / POLISEN
Störsändaren. Med den här lilla svarta störsändaren kunde tjuvarna blockera låsningen av bilarna.
Foto: LARMTJÄNST
H&M–chefen Karl–Johan Perssons iPad spårades till Älvsjö station där hälaren överraskades med både iPaden och annat stöldgods i sin ryggsäck.
Foto: POLISEN
Hälarens plånbok med en stor bunt sedlar - sammanlagt över 12 000 kronor. Mannen fick tillbaka pengarna eftersom det inte gick att bevisa att de kom från brottslig verksamhet.
Foto: POLISEN
Mannen med de dubbla identiteterna. 31 år gammal och var den som tog sig in i H&M-chefen Karl-Johan Perssons bil vid det andra tillfället.
Foto: Polisen
Bilföraren. Han hade 15 000 kronor på sig i 500–kronorssedlar och 430 euro. Pengarna togs i beslag. Mannen är en notorisk felparkerare som inte betalar sina p–böter. Polisen tog hans bil i beslag med stöd av ”bilmålvaktslagen”.
Foto: Polisen
1 / 9

När H&M:s tillträdande styrelseordförande Karl-Johan Persson blev bestulen på sin surfplatta kopplade han in ett säkerhetsföretag i jakten på tjuvarna.

Resultat av den privata jakten: En avslöjad hälare, två personer gripna med störsändare vid Perssons bil och tre åtal.

Dessutom ledde H&M–chefens aktion till att minst fem andra bestulna fick tillbaka sina ägodelar.

– Jag är glad att vi är några som fick tillbaka våra stulna saker, hälsar Karl-Johan Persson via H&M–gruppens kommunikationschef Kristina Stenvinkel. 

Expressen kan avslöja den något annorlunda jakten som skett diskret.

Det började med några bilinbrott som normalt inte ger några rubriker förutom avtryck i Brottsförebyggande rådet, Brå:s statistik. 2018 var det drygt 46 200 personer som anmälde att de haft inbrott i sina fordon – merparten av brotten förblir ouppklarade och har också låg prioritet hos polisen.

H&M:s storägare Stefan Persson, 72, och sonen Karl-Johan Persson, 45 – fram till nyligen vd och koncernchef för klädjätten och tillträdande styrelseordförande – finns numera i statistiken för 2020. Båda har haft inbrott i sina bilar.

I det här fallet var det ett privat initiativ för att få tillbaka sin egendom som resulterade i att minst fem andra personer fick tillbaka sina stulna mobiler, surfplattor och datorer. Hälaren greps och två andra personer avslöjades när de med elektroniska störsändare tog sig in Karl-Johan Perssons bil.

Men vi tar historien från början.

Sekunderna innan den 31–årige tjuven slår till mot Karl-Johan Perssons bil.
Foto: Polisens förundersökning

Tjuvar tog sig in Karl-Johan Perssons och Stefan Perssons bilar

På eftermiddagen den 9 mars gjorde H&M:s tillträdande styrelseordförande Karl-Johan Persson ett kort stopp i centrala Stockholm med sin bil för att uträtta ett ärende.

Han låste vant fordonet med fjärrsändaren och var tillbaka efter några minuter. Bildörren var plötsligt olåst och han fann att en sak var borta: Hans tjänste–Ipad, nyligen köpt för drygt 12 000 kronor. 

Inga brytmärken på bildörrarna, ingen krossad ruta.

Historien hade sannolikt slutat här om Karl-Johan Persson gjort en polisanmälan på nätet likt tusentals andra som drabbas varje år.

Anmälningarna för den här typen av stölder och inbrott läggs ner i samma takt som de kommer in.

”Förundersökning inleds ej. Det är uppenbart att brottet inte går att utreda”, är standardformuleringen. 

Men klädjättens tillträdande ordförande var angelägen om att få tillbaka sin Ipad. Han kopplade in ett säkerhetsföretag.

Här har den 31–årige tjuven låst upp Karl-Johan Perssons bil med störsändare och tagit sig in i fordonet för att leta efter värdeföremål.
Foto: Polisens förundersökning

Jakten på Karl-Johan Perssons Ipad

Vad som sedan skedde var startskottet på jakten efter den stulna surfplattan, en jakt som via en ”knarkarkvart” slutade 20 timmar senare på perrongen till pendeltågsstationen i Älvsjö i södra Stockholm där en 44-årig hälare greps.

Och inte bara det. Minst fem personer fick tillbaka sina surfplattor och mobiltelefoner. I samtliga fall hade polisen direkt efter anmälan lagt ned förundersökningarna.

– Jag är mycket tacksam att ha fått tillbaka den stulna taxidatorn, säger taxiägaren Rajko Lakic i Uppsala.

– Den är oerhört viktig i taxirörelsen.

Lakic polisanmälde stölden av taxidatorn och en mobiltelefon den 9 mars. Dagen därpå beslöt polisen att ingen förundersökning skulle inledas.

Men ungefär samtidigt som polisen la Lakics anmälan till handlingarna plockades hans taxidator och mobiltelefon upp ur hälarens röda ryggsäck – sju mil från den plats där de stals 20 timmar tidigare.

– Jag trodde aldrig att vi skulle få tillbaka taxidatorn och mobiltelefonen, säger han.

Mannen med de dubbla identiteterna. 31 år gammal och var den som tog sig in i H&M-chefen Karl-Johan Perssons bil vid det andra tillfället.
Foto: Polisen
Bilföraren. Han hade 15 000 kronor på sig i 500–kronorssedlar och 430 euro. Pengarna togs i beslag. Mannen är en notorisk felparkerare som inte betalar sina p–böter. Polisen tog hans bil i beslag med stöd av ”bilmålvaktslagen”.
Foto: Polisen

Signalen avslöjade hälaren – i en knarkarkvart

När Karl-Johan Perssons Ipad stals på eftermiddagen den 9 mars var den påslagen, vilket gjorde att den gick att pejla med hjälp av tjänsten ”Hitta min Iphone”.

Under natten pejlades hans Ipad till ett område i Enskede gård i södra Stockholm. På förmiddagen den 10 mars hade Ipaden ”vandrat” vidare till en adress några kvarter från polisstationen i Västberga där den fanns under minst en timme.

Signalen var tydlig. Säkerhetsföretagets personal letade sig fram till adressen och de lokaliserade den lägenhet där de misstänkte att Ipaden fanns.

”Det ser ut som en ”knarkarkvart” med plastpåsar för fönstren (insynsskydd)”, uppgav de senare för polisen.

Privatspanarpatrullen från säkerhetsföretaget hann inte vara länge utanför huset innan en man med en rödfärgad ryggsäck kom ut från porten. Säkerhetsföretaget kunde också se hur signalen från surfplattan började röra sig precis samma väg som mannen med ryggsäcken gick.

H&M–chefen Karl-Johan Perssons stulna surfplatta pejlades till Älvsjö station i södra Stockholm där hälaren greps.
Foto: POLISEN

Hälaren med Karl-Johan Persons Ipad övermannades

När signalen från Ipaden registrerades vid Älvsjö station hade en av privatspanarna mannen med ryggsäcken framför sig, och han övermannades på perrongen. I ryggsäcken fanns inte bara Karl-Johan Perssons Ipad utan ett stort antal surfplattor och mobiltelefoner – samt en taxidator.

Mannen greps av tillkallad polis och legitimerade sig med ett franskt pass. Passet var förfalskat, personsidan med bild var utbytt och ersatt med en bild på hälaren och ett annat namn. Den verklige ägaren har tidigare anmält passet stulet i Frankrike. 

Hälaren greps inne på Älvsjö pendeltågsstation med H&M–chefen Karl-Johan Perssons stulna Ipad i ryggsäcken.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

12 000 i hälarens plånbok – fick pengarna tillbaka

Hälarens plånbok var välfylld. Där fanns 6 500 svenska kronor, 490 euro, 35 pund, 11 dollar och en del andra sedlar från olika länder. Sammanlagt drygt 12 000 kronor.

Den gripne mannen ställde sig oförstående till polisens misstankar. Under förhöret gav han olika förklaringar både när det gällde Karl-Johan Perssons Ipad och allt övrigt gods som hittats i ryggsäcken. Han kunde heller inte förklara till vem han skulle lämna ryggsäcken, bara att han fått 200 kronor för att transportera ryggsäcken till Sundbyberg där han skulle lämna den till ”en kompis”.

Från polisens förhör med mannen:

Var det du som tog Ipaden ifrån bilen?

– Nej jag svär på Gud.

Visste du att den var stulen när du fick den av din kompis?

– Nej det visste jag inte.

Har du adressen till Sundbyberg-kompisen?

– Jag skulle träffa honom vid stationen, vid ett kafé.

Vad heter han?

– Det vet jag inte.

Har du nummer till honom?

– Nej.

Mannen får också frågor om vad han sysslar med.

Vad gör du i Sverige?

– Gör ingenting.

Hur länge har du varit här?

– Tre månader.

Vart kommer du ifrån?

– Algeriet.

Expressen har med hjälp av Migrationsverkets noteringar fått fram att mannen är medborgare i Marocko. Han ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2010 utan att få det beviljat. En kortare fängelsedom finns också från 2013. Vad han gjort i landet sedan dess är oklart. Han har själv i förhören sagt att han bor hos olika kompisar, men kunde inte ange någon adress för polisen.

Tingsrätten har dömt hälaren till två månaders fängelse för häleri och det förfalskade passet. Beslaget av de drygt 12 000 kronorna har hävts av åklagaren och överlämnats till mannen som uppgett att det är pengar han sparat.

Det förfalskade passet. Den 44-årige hälaren hade ett franskt pass där personsidan bytts ut. Passets verklige ägare var en 26-årig fransman som anmält passet stulet.
Foto: Polisen

Tjuvarna ertappades efter inbrottet i Karl-Johan Perssons bil

H&M:s tillträdande ordförande Karl-Johan Persson fick tillbaka sin Ipad, men enligt vad Expressen inhämtat ville han att det privata säkerhetsföretaget skulle spana vidare efter tjuvarna som varit inne i hans bil och även ett stort antal andra fordon i samma område.

Enligt ett vittnesmål i polisutredningen drabbades även Karl-Johan Perssons pappa, Stefan Persson, av ett inbrott i sin bil tre dagar efter sonen.

Den fortsatta jakten gav full utdelning.

Redan efter någon dag fick det privata säkerhetsföretaget syn på två män i det område där Karl-Johan Persson haft bilinbrottet. Männen åkte omkring i en personbil och stannade vid olika lyxbilar – privatspanarna såg hur en av dem steg ur, tittade in i de parkerade bilarna och sedan återvände till fordonet som rullade vidare. Detta pågick i flera timmar.

Sedan uppstod en närmast komisk situation när de tog sig in i Karl-Johan Perssons låsta bil som han lånat ut till säkerhetsföretaget för att de skulle smälta in i området när de spanade.

Polis tillkallades och de två männen greps: Bilföraren, en 42-årig man bosatt i södra Stockholm och passageraren, en 31 år gammal man med dubbla identiteter.

Enligt Migrationsverket ansökte 31-åringen om uppehållstillstånd den 12 januari 2018, men den ansökan avslogs i maj samma år. Mannens ärende överlämnades sedan till gränspolisen för att han skulle skickas hem.

En av störsändarna som hittades i tjuvarnas bil.
Foto: POLISEN

20 000 kronor i plånboken

I den 42-årige bilförarens bil hittades tre sofistikerade störsändare. En såg ut som en svart klump med en antenn och gröna lampor på sidan.

En andra sändare hade ett liknande utseende med skillnaden att den hade blåa lampor.

Mannen, som är en notorisk felparkerare utan att betala sina p–böter, har en sammanlagd skuld hos Kronofogden på 154 000 kronor.

Polisen lade beslag på fordonet. Även kontanterna togs i beslag med stöd av penningtvättslagen. I bilägarens plånbok hittade polisen 15 000 kronor i 500–kronorssedlar och euro för ungefär 5 000 kronor.


Hälarens plånbok med drygt 12 000 kronor som han fick tillbaka efter åklagarbeslut. I sin ryggsäck hade mannen Karl-Johan Perssons stulna Ipad.
Foto: POLISEN

Ett mysterium

Polisen har inte funnit någon koppling mellan den dömde hälaren och de två som ertappades med störsändare.

Både bilföraren och den utpekade tjuven, som sitter häktad, förnekar brott. Rättegången inleds inom kort. 

Karl-Johan Persson bekräftar historien för Expressen.

– Jag är glad att vi är några som fick tillbaka våra stulna saker. I övrigt vill jag inte kommentera händelsen, hälsar Persson via H&M–gruppens kommunikationschef Kristina Stenvinkel. 

Hur tjuven eller tjuvarna tog sig in i Karl-Johan Perssons bil vid det första tillfället är oklart.

Bland experter är man inte överraskad. Det har kommit flera larm om att tjuvar tar sig in i bilar med störsändare som endera blockerar eller låser upp fordonet.

– Det är mycket vanligt och svårt att skydda sig mot, säger Niclas Antonsson på Larmtjänst.