H&M ska slå igen 250 butiker – aktien rusar

Helena Helmersson, vd för H&M.
Foto: H&M
H&M återhämtar sig snabbare än väntat.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

H&M aktie rusar efter företagets besked om att verksamheten går bättre än väntat. Bolaget redovisar ett resultat före skatt på drygt 2,2 miljarder för det tredje kvartalets brutna räkenskapsår.

”Våra medarbetare har gjort fantastiska insatser för vår snabba återhämtning”, säger vd Helena Helmersson, i ett pressmeddelande.

Men nästa år kommer företaget stänga 250 butiker.

Klädjättens aktie tog ett rejält glädjeskutt vid börsöppning på torsdagsmorgonen.  Efter några minuters handel på Stockholmsbörsen hade kursen stigit med 6,8 procent och var en direkt följd av de positiva signalerna i kvartalsrapporten.

De nu aviserade butiksstängningarna inom H&M är en direkt följd av det allt mer förändrande köpmönstret hos kunderna med ökad handel på nätet ock färre besök i de fysiska butikerna.

– Allt fler kunder har börjat handla online under pandemin, bekräftar vd Helena Helmersson i bolagets kvartalsrapport.

I år hade H&M planerat en ”nettostängning” på 170 butiker. Det ändras nu så att man slår igen 180 butiker under det här året och nästa år stänger H&M portarna till 250 butiker runt om i världen. Egentligen är den 350 butiker som stängs, men eftersom företaget samtidigt öppnar 100 nya butiker slutar totalsiffran på 250 stängda H&M-butiker.

Klädjättens H&M ekonomiska återhämtning går bättre än väntat efter nedgången i samband med coronapandemin, visar företagets niomånadersrapport. Redan för några veckor sedan gick företaget ut och signalerade att det går bättre än väntat efter coronasmällen.

Analytiker hade i snitt räknat med ett resultat före skatt på cirka 2 miljarder kronor, men det hamnade på 2,267 miljarder, enligt tidningen Dagen industri.

Företagets vd, Helena Helmersson, säger att snabba åtgärder gjorde att återhämtningen går bättre än väntat.

”Även om utmaningarna är långt ifrån över, bedömer vi att vi har lagt det värsta bakom oss och ser goda förutsättningar att komma stärkta ur krisen”, säger hon i ett pressmeddelande.

Trots resultatet kommer H&M att stänga 250 butiker under nästa år.