Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

H&M föll tungt på börsen

Börskoll 15 september 2023 – se helaprogrammet
Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan på plus, trots ras i indextunga klädjätten H&M. 

Det breda OMXS-indexet stängde på plus 0,1 procent efter lite svajig handel.

I toppen på OMXS30-listan med de mest omsatts aktierna återfanns skogsbolaget SCA, upp 2,8 procent, följt av bilsäkerhetsföretaget Autoliv och gruvbolaget Boliden som steg 2,0 respektive 1,8 procent.

H&M föll tungt efter att ha redovisat sommarens försäljningssiffror som inte infriade förväntningarna. Aktien rasade 7,4 procent.

De överlag glada tongångarna förklarades av marknadens minskade ränteskräck efter torsdagens räntehöjning från Europeiska centralbanken med 0,25 procentenheter, vilket tolkades som en liten höjning.

En annan förklaring är de positiva makrosiffror som Kina presenterade på fredagsmorgonen. Såväl försäljningen inom detaljhandeln som industriproduktionen gick starkare än väntat i världens nästa största ekonomi, som har kämpat i motvind på sistone med stagnerad tillväxt.

De ledande börserna i Asien reagerade positivt på statistiken från Peking: både Tokyobörsen och Hongkongbörsen stängde på plus, upp 1,1 respektive 0,7 procent.

För Stockholmsbörsens del avslutades den gångna veckan på plus. OMXS-index steg 0,3 procent.

Också de ledande Europabörserna lyfte på fredagen. Bäst gick Parisbörsens CAC40-index, som klättrade ungefär en procent.

Di Nyheter: Stigande börs efter Kina-besked