Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hjälporganisationer tar risker med givarnas pengar

Röda korset har redan förlorat stora belopp på den finanskris som drabbade landet för nästan tio år sedan. Men utvecklingen har på senare tid varit positiv.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera hjälporganisationer gamblar med givarnas pengar och har placerat miljarder på börsen, enligt SVT.

Cancerfonden har över 800 miljoner kronor i aktier och aktiefonder. Röda korset har 600 miljoner kronor i aktier, aktiefonder och hedgefonder.

– Det är synd om det blir mindre pengar till de välgörande ändamålen, säger författaren och fondskeptikern Per H Börjesson till SVT.

Hjälporganisationen Röda korset har omkring 600 miljoner kronor i aktier och fonder. De senaste åren har det lönat sig. Men att ha givarnas pengar på börsen innebär risker.

Röda korset säger sig ha investerat i aktier för att finansiera organisationens löpande kostnader och för att ha en säkerhetsbuffert om verksamheten i Sverige måste avvecklas.

Cancerfondens jätteportfölj

Cancerfonden, en annan av de största hjälp- och insamlingsorganisationerna, har över två miljarder kronor i olika värdepapper, enligt SVT. Och av dessa pengar har Cancerfonden placerat drygt 800 miljoner i aktier och aktiefonder.

Frälsningsarméns har omkring 200 miljoner kronor i värdepapper och Stadsmissionen i Stockholm mer än 100 miljoner kronor.

Röda korset har redan förlorat stora belopp på den finanskris som drabbade landet för nästan tio år sedan. Men som sagt, utvecklingen på senare tid har varit positiv.

– Man ska minimera risktagandet, säger Röda korsets styrelseordförande Bo Hermansson till tv-kanalen.

Tveksamma investeringar

Både Röda korset och Cancerfonden har investerat i hedgefonder och där har utvecklingen inte sett lika bra ut sedan 2015.

– Det är generellt sett dyra fonder som dessutom gått dåligt de senaste åren. De tycker jag man ska undvika, säger Per H Börjesson, vd för investmentbolaget Spiltan och författare till flera kritiska böcker om fondbranschen.

Läkare utan gränser skippar börsen och har pengarna på ett vanligt bankkonto.

– Det blir bara korta tider för vi skickar pengarna vidare till den verksamhet som bedrivs i fält. Pengarna ska vidare till fältverksamhet så fort som möjligt, säger generalsekreteraren Marie Mörth till SVT.