Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför kommer världseliten till eventet i Stockholm

Barack Obama är en av gästerna.
Foto: EVERTON ROSA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg är en annan-
Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Pharrell Williams kommer också till Stockholm.
Foto: IMAGESPACE/REX / IMAGESPACE/REX REX

Eventet på Grand hotel i Stockholm lyckas locka världsstjärnor som Pharrell Williams, Barack Obama och Greta Thunberg. Men de som står bakom ”Brilliant Minds” är inte vilka som helst utan Spotify-grundaren Daniel Ek och Aviciis tidigare manager Ash Pournouri. 

Men hemlighetsmakeriet är stort – och endast inbjudna gäster lyckas ta sig in. 

Tech- och musikkonferensen Brilliant Minds hölls första gången 2015. Då samlades Sveriges tech- och musikelit på Grand hotel i Stockholm. 

Bakom eventer står inga mindre än Spotify-grundaren Daniel Ek, 36 år, och Aviciis tidigare manager Ash Pournouri, 37. 

– Vi vill visa upp Sverige för resten av världen. Vi svenskar är dåliga på att framhäva oss själva, trots att vi har otroligt mycket att vara stolta över”, sa Daniel Ek inför den allra första konferensen. 

Financial Times har beskrivit det som: ”Ett kreativt Davos”.

I år, det femte året för Brilliant Minds, får eventet riktigt fint besök – USA:s förre president Barack Obama kommer dit. Där kommer han bland annat att tala på eventet som arrangeras den 13-15 juni.

Kända gäster från hela världen

Bland andra gäster och talare finns USA:s förre utrikesminister John Kerry, skådespelerskan Gwyneth Paltrow, Snapchat-grundaren Evan Spiegel och svenska skådespelaren Joel Kinnaman. 

Dessutom kommer Huffington Posts grundare Arianna Huffington, modedesignern Diane von Furstenberg och skådespelaren Forest Whitaker, skriver Feber. Klimataktivisten Greta Thunberg och supermodellen Naomi Campbell hör till andra kända profiler som är inbjudna.

Hur de lyckas få entreprenörer från världen över till Stockholm är också det lite hemligt. Men enligt Financial Times har tre av Sveriges största finansfamiljer gått in som ägare och sponsorer – Wallenberg, Stenbeck och Olsson. 

I januari i år skrev Breakit att även Kinnevik går in som sponsor och samarbetspartner till festivalen. Bolaget bakom omsatte 2017 ungefär 14 miljoner kronor, och gick en miljon back.  

Företaget menar att de inte betalar sina talare, utan att de lockas till eventet ändå. 

Bara inbjudna får komma

För den som inte fått en exklusiv inbjudan blir det svårt. Tidigare år har det visserligen gått att köpa biljetter, som kostat uppemot 3000 dollar, men nu säljs inga biljetter. Allt för att den exklusiva känslan ska vara så hög som möjligt. 

– Vi vill inte att eventet ska kännas kommersiellt eller ”köpt”, har Natalia Brzezinski, vd för ”Brilliant minds”, tidigare sagt till Expressen. 

Bland artisterna som är klara för Brilliant Minds finns Grant, Svea, Seinabo Sey och Jung.