Avslöjandet att hälften av Ikea-grundaren Ingvar Kamprads förmögenhet går till satsningar i Norrland fick många att höja på ögonbrynen.
En viktig orsak kan hittas i Kamprads vänskap med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
När Bucht fortfarande var kommunalråd i Haparanda drev han och Kamprad på för att öppna ett Ikea-varuhus på den nordliga orten vid svensk-finska gränsen.
Under tiden föddes en vänskap och när varuhuset till slut slog upp dörrarna i november 2006 var stora delar av ortsborna på plats för att hylla Ingvar Kamprad och etableringen många bedömare rynkat på näsan åt.
LÄS OCKSÅ: Dödsannons för Kamprad – med välbekant symbol
Få trodde på etableringen
På invigningsfesten minglade Ingvar Kamprad och pratade med personal och Haparandabor, ofta hade han en stickad luva av lokal modell på huvudet, samtidigt som den blivande landsbygdsministern Sven-Erik Bucht gick omkring och myste i det som nu var världens nordligaste Ikea-varuhus.
– Han såg sådant som inte andra såg. Det fanns massor av olyckskorpar som sa att det aldrig skulle gå med ett varuhus i lilla Haparanda. I styrelsen kallades det för Ingvars projekt och det fanns andra näringslivstoppar som tyckte att det var vansinnigt, sa Sven-Erik Bucht till Dagens industri i samband med Kamprads död tidigare i år.
Att Kamprad och Bucht hade rätt hela vägen visade sig redan året efter öppnandet då kundtillströmningen var så stor från och Finland att varuhuset fick byggas ut.
LÄS OCKSÅ: Läs Ingvar Kamprads testamente här
Vänskapen förstärktes
Kampen för varuhuset, och triumfen efter öppnandet, innebar att vänskapen mellan Kamprad och nuvarande landsbygdsministern fördjupades.
– Det hela utvecklades det till en personlig relation mellan mig och Ingvar. Vi blev väldigt nära vänner, och inte bara jag och Ingvar utan även våra familjer. När hans fru Margaretha levde besökte hon och Ingvar mitt hem norr om Haparanda väldigt många gånger, och efter att Margaretha gick bort 2011 fortsatte Ingvar att besöka oss, och vi var också ofta och hälsade på i Småland, säger Sven-Erik Bucht i Di-intervjun.
De talades i telefon flera gånger i veckan och i artikeln berättar Bucht om Kamprads ständigt närvarande omtänksamhet.
– Om det var lastbilschaufförer som kom fem på morgonen och lastade av varor på varuhuset frågade han: Har ni fått duscha pojkar, har ni fått dricka kaffe? Mig frågade han alltid: Hur är det med din lilla mamma? Hur har hon det? Krama henne från mig. Han hade en genuin omtanke om alla människor, säger Sven-Erik Bucht till Di.
LÄS OCKSÅ: Ingvar Kamprads dotter om relationen med pappa
Ministern: Jag är inte förvånad
När Dina pengar pratar med landsbygdsministern på tisdagen säger han:
– Jag är inte förvånad. Ingvar, som själv växte upp under enkla förhållanden på landsbygden, brann för svensk landsbygd och för den lilla människan. Han såg hur viktig en levande landsbygd är för ett land som håller ihop. Hans ledord var också ”tillsammans”, eftersom vi tillsammans kan åstadkomma så mycket.
Sven-Erik Bucht berättar också om de många samtalen han hade med Ikea-grundaren om livet och framtiden för Norrland.
– Ingvar såg att delar av vårt land har försakats under lång tid. Norrland är ju lite speciellt med stora geografiska avstånd, många kommuner, få invånare och en åldrande befolkning. Samtidigt är Norrland så oerhört viktigt för Sveriges tillväxt, mycket av produktionen sker ju där. Han var ofta och hälsade på mig och vi hade många diskussioner om hur man kan få unga människor att vilja bo kvar i norr, säger Sven-Erik Bucht till Dina pengar.
LÄS OCKSÅ: Kamprads dotter förenas med sönerna
”Alltid varit intresserad av Norrland”
Satsningen på Norrlands näringsliv och entreprenörer må ha varit en överraskning för många, men för hans närmsta vänner och medarbetare var Smålands store sons intresse och passion för norra Sverige ett välkänt faktum.
– Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, säger Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad, till DN.
