Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hårda nya slaget
mot Falcon Funds

Emil Amir Ingmanson har pekats ut som en central figur i skandalen.
Foto: Tv4/Kalla Fakta
Pressmeddelandet.

Spelet kring den maltesiska pensionsfonden Falcon Funds och den försvunna miljarden med svenska pensionspengar har tagit en ny dramatisk vändning.

Den maltesiska finansinspektionen. MFSA, tog i går torsdag det drastiska beslutet att frånta Falcons ledning rätten sköta verksamhen och försöka säkra resten av de svenska pensionsspararnas pengar.

Revisionsföretaget KPMG har fått uppdraget att ta kontroll över tillgångarna och leda fondens verksamhet.

Men om den maltesiska finansinspektionen, MFSA:s, beslut betyder räddningen för de 22 000 svenska pensionsspararna och deras försvunna fondpengar i de tre PPM–fonder som Falcon driver är mycket osäkert.

Falcon Funds tre direktörer, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech, utreds av den svenska Ekobrottsmyndigheten, EBM, sedan fonden inte betalt tillbaka 1,1 miljarder kronor av de 2,4 miljarder som den svenska Pensionsmyndigheten har krävt tillbaka.

EBM:s utredning omfattar även den svenska affärsmannen Emil Amir Ingmanson och hans misstänkta inblandning.

KPMG tar hand om tillgångarna

MFSA avslöjade under torsdagen i ett pressmeddelande att revisionsföretaget KPMG Malta utsetts att ta hand om tillgångarna i Falcon Funds, ta kontroll över verksamheten, och regelbundet rapportera till MFSA. Åtgärden är ett försök att rädda de svenska pensionspengarna. Sedan i november har Falcon inte betalt tillbaka en enda krona av de drygt 1,1 miljarder som Pensionsmyndigheten i Sverige väntar på.

Ex-ministern Tonio Fenech och hans två direktörskollegor i fonden, Joseph Xuereb och Ian Zammit säger i ett uttalande att de ''välkomnar beslutet'' från MFSA.


LÄS OCKSÅ: Nya anklagelsen i pensionshärvan


Expressen har tidigare berättat att Falcon stämt den svenska affärsmannen Emil Amir Ingmanson, som misstänks ha agerat mellanhand när fonderna skulle slussas in i det svenska premiepensionssystemet 2013.

När hela Falconhärvan senare briserade pekade Pensionsmyndigheten ut Emil Amir Ingmanson som en central figur i händelseförloppet. Ingmanson, som är permanent boende på Malta, misstänktes sitta på dubbla stolar i strid med regelverket. En uppgift som han dock själv har förnekat.

I slutet av året stämde Falcon Funds Emil Amir Ingmanson på mångmiljonbelopp och anklagar honom för att ha vilselett fonden.


LÄS OCKSÅ: Bolund upprörd över pensionsskandalen


Turerna kring den maltesiska pensionsfonden Falcon Funds och de 22 000 svenska pensionssparare som satsat pengar i Falcons tre olika fonder har varit många.

Här är några av dem:

• I november 2013 deltar den svenska affärsmannen Emil Amir Ingmanson i bildande av det maltesiska fondbolaget Falcon. Ett skickat mejl avslöjar hans inblandning. Senare ’’försvinner’’ Ingmanson ur sikte ur fondbolaget.


• Den 22 februari 2016 tar Pensionsmyndigheten det drastiska beslutet att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i fonderna. Pensionsmyndigheten misstänker att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna, eller åtminstone att de gjort sig skyldig till avtalsbrott.


• Den 15 juni säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon och kräver pengarna tillbaka. Sammanlagt rör det sig om cirka 2,4 miljarder kronor som ägs av cirka 22 000 svenska pensionssparare.


• Den 11 juli stämmer Falcon Pensionsmyndigheten i Stockholms tingsrätt. Falcon hävdar att myndigheten gjort sig skyldig till avtalsbrott.


• Den 14 september svarar Pensionsmyndigheten med en så kallad genstämning mot Falcon.


• Den 13 oktober offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech och Emil Amir Ingmanson polisanmäls. Pensionsmyndigheten nämner inte Ingmanson vid namn under presskonferensen utan kallar honom för ’’huvudmannen’’.


• Den 7 december ringer en av Falcons svenska advokater till tingsrätten och uppger att det pågår ’’förlikningsdiskussioner mellan parterna’’.


• Några dagar senare förnekar Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg i samtal med Expressen att några sådana diskussioner pågår.


Stämde Expressens ansvarige utgivare


Själv har Emil Amir Ingmanson stämt Expressens ansvariga utgivare Thomas Mattsson och anklagar honom för grovt förtal alternativt förtal, på grund av Expressens tidigare rapportering om Falcon Funds–härvan. Ingmanson kräver 50 000 kronor i skadestånd för publiceringarna.

– Vi kommer förstås att avvisa detta och den journalistiska granskningen av Falcon Funds fortsätter. Det är viktigt att Expressen och andra nyhetsredaktioner belyser missförhållanden och här saknas cirka en miljard kronor av pensionsspararnas pengar, säger chefredaktör Thomas Mattsson.